Ердоган: Финансовата помощ от ЕС за бежанците не стига!

"Ако не приемете този "бизнес", ще отворим вратите, каза той
14 сеп 2019 10:30, Петя Славова
47
Ердоган: Финансовата помощ от ЕС за бежанците не стига!
Снимка: БТА

В интервюто си за Ройтерс, дадено в двореца "Долмабахче" в Истанбул, турският президент Реджеп Ердоган съобщава още, че в телефонния си разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп двамата обсъдили и установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия от река Ефрат до границата с Ирак - район, контролиран от подкрепяните от САЩ кюрдски "Сили за защита на народа". Последните Анкара смята за терористи.

Още по темата

"Този мирен коридор е много важен. Ние няма да позволим "коридор на терора" по нашите граници и за тази цел ще предприемем всички необходими стъпки", подчертава Ердоган в интервюто си за Ройтерс.

"Именно Турция води борба с тези терористични групи... Ние сме ваш партньор в НАТО. Давате им оръжия безплатно, а не искате да ги продавате за пари за ваш натовски съюзник", отбелязва Ердоган, визирайки американските въоръжени доставки за кюрдските сили.

"Вече ни омръзна да обясняваме това... Мисля, че Тръмп ще ни разбере", изтъква турският президент. Той повтаря също така предупреждението си, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не й предоставят по-голяма помощ и не подкрепят плановете й за зона за сигурност (по границата), където да бъдат настанявани сирийците.

"Ако не приемете този "бизнес", ние ще отворим вратите и ще пуснем (бежанците) от там да поемат накъдето искат", предупреди Ердоган.

Установяването на такава зона, широка 20 мили ( 32 км) откъм на сирийската страна на границата ще позволи на намиращите се в Турция бежанци "да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди - от образование, здравеопазване, подслон.Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки", добави той, цитиран от БТА.

Ердоган отново посочи, че финансовата помощ, която Турция получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция след избухването на гражданската война в тяхната страна през 2011 г. Анкара казва, че е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
20
 
! Отговори
До 21 Sicht Punkt преди 4 години
Само безмозъчен наркозависим индивид който не е служил войник може да твърди, че всички въоръжени с калашник са руски наемници ! Калашникът го има в целия свят защото техническите му характеристики са най добри от останалите автоматични оръжия. Значи ли, че целия свят е наемник нс русия ?
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Догане нали войната в Сирия приключи що не гибвръщаш в родината им. Или викаш как да ги върнем бе нали баба Меркел ше ми спре кранчето бе. А така ги плшим че ше ги пускам и веднага милионите потичат като река не като от чешма. Брао тарикатче си за разлика от една нашенска тиква.
19
12
 
5
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Русия ползваше наемни убийци в Сирия. Онези брадатите. На множество клипове се вижда как същите са въоръжени с РУСКИ Калашници и избиват сирийски младежи. Това е етническо прочистване, за да укрепи властта на Асаад, който пък от своя страна дава карт бланш на Путин да регулира доставките на природен газ до Европа.Сатрапа няма съвест!
18
2
 
6
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 4 години
ЕС е виновен за това, че е балама номер 1! Други отворени врати за тези няма, но за сметка на това тук е като разграден двор. И ЕС като супермен ще спасява цялата тая ***, след като на никой друг не му дреме. А да, планът е генофондът да потъмнее и доизпростее. Засега работи..
17
14
 
9
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Ердоган да не жавка, а да спре да бие кюрдите. И потокът със скакалци, да го насочи към руските богомолки! Какво е виновен ЕС, че на територията на Турция има бежанци. Путин като изби цял град (Алепо) де беше Ердоган?
16
3
 
8
 
! Отговори
Виж, ако ... преди 4 години
Финансовата помощ от ЕС за бежанците не стига!Виж, ако VW дойде в Турция, може и да размислим ...
15
5
 
14
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
Все ми е тая. Тия бежанци ще прецапат българията за нула време. Така бедност като тук не са виждали и в Сирията им. Поне едно положително има на мизерията ни. Че и авганистанец не би се задържал тук.
14
1
 
11
 
! Отговори
Eли преди 4 години
Зa oщe пo-гoлямa яcнoтa, oнeзи кoитo нaпaднaхa Ирaк, Aфгaниcтaн, Cирия, Йeмeн, дa бъдaт тaкa дoбри дa cи прибeрaт бeжaнцитe.В БГ пoдкрeпилитe c пиcмo нaпaдeниeтo в Ирaк (интелектуалци - сиреч, НПО-та, агенти на чужди служби), дa бъдaт тaкa дoбри, дa им пocтрoят c чacтни cрeдcтвa дoмoвe, дa cи ги жeнят и oмъжвaт зa cинoвeтe и дъщeритe cи, дa cи хрaнят, пoят и възпитaвaт "eврoaтлaнтичecки".Какво стана с визите, обещани от САЩ, ако ни подрепите за Ирак, ще имате безвизов режим и реки от злато
13
2
 
7
 
! Отговори
морски преди 4 години
Заради бизнеса с мигранти, стреляха Митьо Очите !Мнооого пари се въртят покрай горките бежанци.
12
3
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Точно така .Марио Драги ,отпечати 100 милиарда и ги дай на бежанците.А , от Булагистан по една булка .
11
14
 
8
 
! Отговори
Kubilay преди 4 години
Престанете с това този, ако ги пусне. Никой не ги е вързал в Турция тези хора. Ако имаш достатъчно пари си има трафиканти, който и на Луната ще те прекарат. Европа е неблагодарна и не помага на Турция, която гледа тези бедни хора, които няма и какво да ядат, камо ли да платят на трафикант. Ако бях на Ердоан щях да раздам парите на ЕС на калпак срещу гаранция, че отиват за каналджии да ги прекарат. Стига Турция и турците са теглила заради другите хайвани.
10
9
 
6
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Не ми пука, да ги пуска... тези хора така или иначе интерес от България НЯМАТ!!
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валери Симеонов и Бойко Борисов отишли да инспектират оградата. Валери казал - Бойко, взел съм стълба, ако е много висока оградата ще минем отгоре, ако е малка, ще я прескочим. Бойко отишъл да види оградата и казал - Валерка не ни трябва стълба, то няма ограда...
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня, че предупреждавахме, че мустака ще превърне "еднократната" помощ в бизнес с изнудване, но евроидиотите във форума категорично отричаха.
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тоя пусне терористите в България, жална ни майка! С България е свършено. 3 милиона ислямски главорези у нас. А после ще влезе с турския башибозук в България под предлог да въдвори мир и да спре безредиците и ще анексира България. Това е тактиката на тоя мустак. И аз питам ще ни защити ли НАТО? Ще ни защити ли ЕС?
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги пусне Ердоган оградата на Валерко дали ще ги издържи като почнат да я клатят?
5
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Затова британците напускат еврейския съюз - нито хитри гърци ще хранят, а с мигрантитеса решили въпроса по техен начин.
4
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
класически пример на изнудване 1 ги гони с танкове в сирия и ирак 2 събира гив мизерни лагери където не се допускат наблюдатели от оон и ес 3 воината свършизащо ще ги гони към Европа а не обратно към родината им всичко е за пари да гисвие и да се тупа в гърдите колко е велик и Европа ще отстъпи както гледаха от босфораклането в батак и апр възстание
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъже похарчили 100 милиарда лева за 3 милиона човека.Тва прави по една ЕС класа на бежанец.Бреей нещо от Мерцедес не се оплакват че са им свършили скъпите мерцедеси.Или Ердо им купува бентлита и затова не стигат толкова пари?
2
5
 
5
 
! Отговори
тарикат е Ердоган преди 4 години
Бебето дакато не заплаче, мяйка му не му дава да яде.