Франция блокира Северна Македония за ЕС

Европейските лидери ще имат последна дума в четвъртък
16 окт 2019 09:41,
27
Франция блокира Северна Македония за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейските министри от ЕС не можаха да постигнат нужния консенсус за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания. След продължило почти цял ден заседание Франция отказа да даде съгласие за определяне на дати и получи подкрепа от Холандия, която има резерви заради корупцията в Албания.

“Със съжаление Съветът не успя да постигне единодушно решение”, заяви министърът по европейските въпроси на Финландия Тути Тупурайнен, която председателства заседанието в Люксембург във вторник.

Тупурайнен съобщи, че е имало “няколко държави, които се колебаеха и една категорично против”.

Въпросът ще бъде обсъден отново в четвъртък на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, като те ще се опитат да убедят президента на Франция Еманюел Макрон да се откаже от ветото. Ако това стане, първите преговорни глави ще бъдат отворени догодина.

Още по темата

Париж заяви, че не е против интеграцията на двете държави, но че ЕС трябва първо сам да се реформира, преди да приема нови членове.

Финландското председателство положи много усилия да постигне решение, защото ние имаме ангажименти към Западните Балкани и не гледаме на тях като на заден двор, обясни Тупурайнен.

“Опитахме всички възможни варианти, за да изпратим поне някакъв сигнал в региона, но не успяхме”, добави тя.

Според източници председателството е предложило разделяне на Северна Македония от Албания, за да преодолее опасенията на Франция и на Холандия и Дания, че Тирана още не е готова за разговори, но компромис така и не е намерен.

“Това не е момент на слава за ЕС, нещо, с което можем да се гордеем”, коментира и комисарят за разширяването Йоханес Хан.

Той добави, че за последните 16 месеца това е третият път, в който Съюзът не може да вземе решение за Северна Македония и Албания, “въпреки че преобладаващото мнозинство от страните членки са съгласни да започнат преговори за членство с тях”.

“Всяко ново отлагане ще навреди на доверието към нас на Западните Балкани, както и на амбициите ни да станем по-силен световен играч. Ако не можем да направим това на собствена територия, не виждам как бихме били успешни извън нея”, добави комисарят Хан.

Той изрази надежда европейските лидери да успеят да вземат “политическо решение, което да възстанови доверието в процеса на разширяването за Западните Балкани”.

Еврокомисарят предупреди, че поведението на ЕС засилва позициите на други сили в региона, предизвикващ интерес у Китай и Русия.

Хан пледира, че “особено Северна Македония, но и Албания, си написаха домашното да направят болезнени реформи, които вероятно не са възможни в някои страни членки” и настоя, че преговорите не са, “за да бъдат доволни някои политици, а за хората, които имат своите желания и мечти”. Той дори се извини на гражданите на двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Още по-добре за македонците. Не стига ,че си загубиха името, е си загубят и суверенитета.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си унищожат производството /колкото и да е малко/ тогава ще бъдът заробени в евросъюза. Така процедират господарите колонизатори.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарът отдолу Вив льо Франс доказва правотата на премиера, че всички тука парле ву франсе.
16
1
 
28
 
! Отговори
Най-добро за момента преди 4 години
Приемането на т.нар. "Северна Македония" в ЕС ще е като анимационен герой в реалния свят: Да, има го, но не е за тук.Самите те (макетата) не знаят кои са - лашкат се от древни империи до днешна Албания?!? За комшии, от тях добра дума няма да чуеш. Претендират за какво ли не. Да почакат още малко (или пък повечко), да се определят, ориентират, разпретендират с една дума - да се сафирясат.Пък тогаз ще видим
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква северна македония то на всякъде албански знамена.Половината говори български другите албански.
14
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 12 Ти в Куманово ходил ли си, че драскаш глупости? Там като разберат, че си българин и ще ти врътнат шигански капан, ходят още с патурите, каруците и масово се лафи на жълтурски, не другаде, ами втория по големина град. Бил съм там 2004, жалка история, все едно си в джунглата...
13
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерси боку на Африканция, че свърши нашата работа. Ние тука всички парле ву франсе.
12
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко мислех пеша да правя преход до куманово от кюстендил ама сега май все още ще има граница и митничари и се отлага
11
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нашия маке мишок Боцко и ГРОБавата му партийка стоят и мълчат като мъжки хурви...
10
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вив льо Франс!!
9
7
 
28
 
! Отговори
Македоноид преди 4 години
Французката страна йе наша,они исто се македоноиди.най-големиот народ на светот - северно македоноидскиот!!
8
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е едно от малкото добри решения на ЕС!Албания в ЕС? Вие сериозни ли сте? Замислете се какво означава една ислямска страна в ЕС. Моля ви се, проверете какво ще се случи, преди да сте го гласували, а не като брексита - гласували, после проверили в гугъл...
7
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами браво на Франция ние пак мишкуваме, нашия дебел премиер няма ли най накрая да покаже малко мъжество и топки. Северна македония не заслужава да е в ЕС, Албания пък още по малко.
6
56
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това решение играе индиректно единствено и само в полза на Сърбия и Москва!Дано скоро се коригира, надявам се.
5
31
 
5
 
! Отговори
Мак преди 4 години
Фрекзит.
4
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак някой друг върши нашата работа
3
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак клатят стабилитета тия руски шпиони, арестувайте руския шпионин Макрон.
2
7
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да благодарим на Франция, че свърши работата на нашите предатели политици, които действат антибългарски под диктовка на външни сили!
1
5
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Поне една държава с топки, не като машите продажници.