Хомо, хетеро... колко сме толерантни? Пак сме на опашката в Европа

71% от българите не смятат, че няма нищо лошо във връзка между двама от един пол
Обновена: 24 окт 2019 11:28 | 24 окт 2019 11:15, Камелия Цветанова
323
Хомо, хетеро... колко сме толерантни? Пак сме на опашката в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наредихме се сред страните в ЕС, в който е най-силно неодобрението към хомосексуалните.

Общо 39% от българите са съгласни с твърдението, че гейове, лесбийки и бисексуални хора трябва да имат същите права като хетеросексуалните. В ЕС по-нисък процент споделящи това мнение има само в Румъния (38%) и в Словакия (31%), сочат данните от последното проучване на Евробарометър, проведено през май.

В противоположния край са Швеция (98%), Холандия (97%) и Испания (91%).

Още по темата

България е на последно място по процент на хората, които смятат, че няма нищо лошо в сексуална връзка между двама души от един и същ пол. Само 20% са на това мнение за разлика от 71%, който не са съгласни с него.

За разлика от повечето българи 95% от шведите, 92% от холандците и 90% от датчаните са съгласни с горното твърдение. Най-близо до България са Латвия (25%), Словакия и Румъния (и двете по 29%).

16% от българите смятат, че еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени в Европа. Близки по резултати до България са Словакия (20%) и Латвия (24%). За разлика от тях 92% от хората в Холандия и Швеция, които мислят, че еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени в Европа.

Само 12 на сто от българите смятат, че е редно транссексуалните хора да могат да променят документите си, за да отговарят на вътрешната им полова идентичност.

И по този показетел сме на последно място в ЕС.

На противоположния край са испанците – 83 на сто и малтийците – 82%.

На въпроса дали според тях в документи като паспорти и актове за раждане освен женски и мъжки пол трябва да има опция за "Друг" за хората, които не се идентифицират като мъже или жени "Да" казват само 7% от българите, а "Не" - 74%.

Преди България са Унгария (13% - "Да"; 77% - "Не"), Словакия (21% - "Да", 66% - "Не") и Румъния и Латвия (21% - "Да", 67% - "Не"). На противоположния край са Малта (67% - "Да", 20% - "Не"), Испания (63% - "Да", 21% - "Не") и Холандия (61% - "Да", 36% - "Не").


Повечето българи (60%) не биха се почувствали добре, ако най-високата избираема политическа позиция в страната им бъде заета от гей, лесбийка или бисексуален човек.

Най-малко българи в ЕС (18%) нямат проблем с това.

Умерено комфортно биха се почувствали 11% от анкетираните. Близки до България отново са Румъния и Литва. На обратния полюс е Холандия (93% - "комфортно"; 3% - "умерено комфортно"; 3% - "некомфортно").

Попитани дали биха се чувствали добре, ако детето им е в романтична връзка с човек от същия пол, само 7% дават положителен отговор (най-малко в ЕС). На обратното мнение са 80% от българите (най-много в ЕС).

България отново е на последно място в ЕС по процент на хората, споделящи мнението, че уроците и материалът в училище трябва да включват информация за многообразието по отношение на сексуалната ориентация (гейове, лесбийки или бисексуални хора) – 38% споделят това мнение, 50% не са съгласни (само в Унгария са повече – 51 на сто), а отговор "Не знам" дават 12%.

Че учебният материал трябва да включва информация за транссексуалните хора смятат 34% от българите (последни в ЕС), за разлика от 53%, които са на обратното мнение (отново само в Унгария са повече – 55 на сто).

Двадесет и девет процента от българите смятат, че дискриминацията на основа на сексуалната ориентация (към гейове, лесбийки и бисексуални хора) е широко разпространена, че се среща рядко мислят 45% от анкетираните в страната. Отговор "Не знам" дават 20 на сто.

Според 23% от българите има широко разпространена дискриминация към транссексуалните хора. На противоположното мнение са 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
147, :) ами виж по-долу, следващите са Японците - те проблеми със слънцето нямат! "Много хубаво не е на хубаво!" и това е вярно - когато си задоволен отвсякъде, то ти изгубаваш мечтите и борбата - двата двигателя на човечеството. Иначе тези благинки не са благодаряние на гейвете, а благодарение на нефтените платформи. Всъщност мисля, че с тази толерантност са на път да си ги изгубят :), благините, не платформите :).
155
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо да сме на точно тази опашка.Аман от пропагандни статии...
154
4
 
1
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Ти си от тези 13те процента - е няма как - все ще паднат жертви на НПО истерията ширеща се в ЕвропаПробвай някой път... Я козичка... Я овчичка.. От секса по-хубаво няма!Па и не трябва са се жениш за неяПолзваш и захвърляш
153
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той не е правил секс от 5 години, жена му я помпят комшиите, а той пие като смок и пие в кръчмата, ама иначе компетентен за гейове и лесбийки, дето правят секс 10 пъти по- редовно от него и той си мисли, че със закърнелия си полов атрибут е нещо над тях.Не знам кой е сбъркания, важното е да се прави секс, защото от секса по хубаво няма.
152
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бугарчето фактът, че харесва жени му дава някакво излюзорно усещане за превъзходство, ей го на, видите ли, по природа съм нещо повече от гейовете,. бисексуалните и лесбийките, които природата ги е ощетила.
151
9
 
21
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
До Баба ти ПенаТочно агресивни гейовете и лезбийки и прочие хомоподобни е пълни със злоба към всичко, които не споделя техните извратени идеи. Ако не ме натрапват свои извращения - аз съм толерантна - нека правят каквото искат, ама в къщи. Не желая детето ми да изучава "спецификите на " извратеняци. Ако сте толкова толерантна - то дайте да премахнем наказание и на педофили - защо да не ги толерираме?
150
3
 
28
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Постоянното преекспониране на различните отклонения(изврати) от масмедиите - води до нищо повече от отвращение.Хетеросексуалните, които уж са тухлата в градежа на обществото - всъщност са тези притиснати в ъгъла.Бомбардирани редовно с гей паради, филми, плакати, пропагандни кампании, "нови" безполови детски играчки, анкети и изследвания, от които никой нормален не се интересува... те са тези, които са дискриминирани.Не ме интересува, какво правят перверзниците в къщи.. Но НЕ по улиците!
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JjТоест, ако няма нищо против обратните е проблем? Или искаш, да направиш нещо за да го задоволиш ***? Или какво?
148
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 151Познавам лекари с различна сексуална ориентация, така да се каже. Повечето не са много съгласни с идеята, да излязат начисто, защото има вероятност, пациентите им да се отдърпнат, а болниците им да ги изгонят. Ако си учил и специализирал 15 години, не е толкова лесно, да загърбиш всичко.
147
8
 
10
 
! Отговори
Баба ти Пена преди 4 години
Най-тъпата държава не в Европа, а в целият свят. Искрено съчувствам на всички, които останаха да живеят в тоя коптор, а още повече на тея дето се заблуждават че са щастливи там. Държава пълна с омраза към всичко и към всички.
146
2
 
2
 
! Отговори
Jj преди 4 години
Абе за какво си говорим.. когато фактите говорят, всички останали трябва да мълчат. Когато някой ми каже 'нямам нищо против обратните' и 'в България сме толерантни', ще му завра тази статистика отзад.
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 145И все пак, има повече жени отколкото мъже ... Ама както и да е :)
144
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблема, че са обратни и т.н., а че са ! Съзнават го, нямат шанс в живота. Затова искат не права, а привилегии! Да получават повече от нормалните хора, само защото са римляни/ обратни или каквото и да е. Ако бяха лекари / инженери или други специалисти, нямаше да искат ПРИВИЛЕГИИ (а не права) заради проблема си. Те не могат да получат желаното отношение към тях зарадо личните си качества, затова искат привилегия пред останалите, и то заради отклонението си! Наглост!
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиняКато не им е дала, какъв ни е проблема? Ако ги накарат, да живеят в "нормални семейства", само ще си предават "сбърканите" гени на болното си потомство, нали тай?
142
3
 
4
 
! Отговори
До 145 преди 4 години
Като заговорихме за природата. Знаеш ли, че когато населението е твърде много, популацията на хомосексуалистите се увеличава? Когато пък имало твърде много мъже, а не много жени, значи че скоро ще има война.
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 146Ем да, ама някой хора искат да имат и права, обаче като ги игнорират? Много народ казваше, че стачките на учители, лекари, учени, работници, полицаи и прочие, им "запушвали пътя" и им "пречели на живота". Сигурен съм, че там не минаваше номера с "тея ко ми са натякват, уееее", но както и да е.
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanСигурен съм, че икономиката, огромния брой безплатни общински жилища, 1001 издръжки, стипендии, висока минимална заплата и прочие са причината, а не факта, че в най-южните части, декември месец слънцето изгрява в 9:00 сутринта, а в северните към, 11:15 ... А психолозие препоръчват ярко външно осветление.
139
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я виж, то и по толерантност имало състезание в ЕС. Аз лично нямам особено отношение към хората с различна сексуална ориентация. Кой с когото иска да си ляга, негова си работа. Но когато ми го навират в очите с някакви прайдове, борба за права, еднополови бракове и други подобни неща, ме дразни.Толерантността не може да бъде безгранична. Безграничната толерантност се нарича анархия, дори хаос.
138
3
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
интересно, че природа също не е съгласна да подкрепя гейовете, лезбийки, и други извратеняци. Тъй като не им дала възможност да се размножават. Иначе ако така тръгнем,то защо да не позволим педофилия, зоофилия, некрофилия. Представям, как холандски(нали най-толерантните) политик пристига на делова среща с ковчега, където е негов "любим". Май ще намирисва, ама пък толерантно
137
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БатБулгар"Българите са най-толерантните хора, за това все още са живи тия жендъри. Ако не бяхме толерантни, щяхме да сме ги избили до сега. Не загряват ли толкова?"И аз не съм толерантен към комшията, и като го затисна колата му, оня ден, се направих че не видях, щот е пъъълен ***, ама да го трепа баш ...Жалко, че жена му го видя и викна линейка...