Горбачов предупреждава: Светът е пред колосална опасност

Трябва да направим всичко, за да спасим себе си и планетата си, казва лидерът на СССР
4 ное 2019 18:45, Нели Христова
122
Горбачов предупреждава: Светът е пред колосална опасност
Снимки: Reuters

Михаил Горбачов е последният лидер на СССР. Той се опита да реформира съюза и да намали напрежението между родината си и Запада.  В седмицата, в която ще отбележим 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена, бившият лидер говори пред кореспондента на BBC Стийв Росенбърг.

Още по темата
"Докато съществуват оръжията за масово унищожение, най-вече атомните бомби, опасността пред света е колосална!"

Това заявява Горбачов без дори да се замисли, отговаряйки на въпроса, колко опасно според него е настанилото се трайно напрежение между Русия и Запада.

"Всички нации трябва да се обединят, всички нации, около това ядрените оръжия да бъдат унищожени. Трябва да го направим за да спасим себе си и планетата си“, допълва съветският лидер.

Едно от най-големите постижения на Горбачов като лидер на СССР е договорът му с президента на САЩ Роналд Рейгън, с който двете държави се съгласиха да съкратят ядрения си арсенал и да приключат надпреварата помежду си.

Но през последните години съревнованието между Америка и Русия отново започна с пълна сила. И двете държави се отказаха от споразумението на Горбачов и Рейгън.

"Преди говорехме за Студена война. Как ще опишете сега отношенията на Русия и Запада?“, пита Росенберг. Горбачов с усмивка на уста отговаря: "Хладна, но все още... война.“

"Вижте, на различни места има схватки, има престрелки, самолети и кораби са изпращани тук и там, навсякъде. Това не е ситуацията, която искаме", обяснява Горбачов. Преди 30 години Берлинската стена пада. Източна и Западна Германия се обединяват, а СССР решава да не се меси.

"Не трябваше да се пролива кръв. Не можеше да позволим това, особено при проблем с такъв магнитуд за Германия, за нас, за Европа, за целия свят. За това решихме да не се месим", обяснява лидерът.

Педи години той и Маргарет Тачър имаха добри отношения помежду си. Има ли съвет Горбачов за политиците, които сега се опитват да прокарат Brexit?

"Те могат да се справят и сами. Британците са умни. Няма да им давам съвет. Те си решават", отчита последният лидер на СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
16
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 години
Нищо ново, това и АЗ мога да го кажа и без да съм Горбачов! Ако погледнем глобално историята на света, АЗ лично не виждам руснаците нещо добро да са сътворили.
51
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горбачов искаше да преустрой социализма ,но не знаеше как!Докато се луташе в неговата ,,гласност и перестройка", комунистическата номенклатура много добре се възползва от ,, перестройката" ,изпързаля го с разпускането на съюза и се трансформира в мутри и олигарси!Горби да се беше поучил от китайците ,който успешно въведоха нещо като контролиран капитализъм!
50
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте какво ще ви кажа за комунизмът.Режимът в Источна Европа и СССР беше непоносим,и хората бяха като животни в клетка.Хубавите години дойдоха някъде в началото на 80-те.Това бяха наистина хубави години за соц. лагера.В последните години имаше невиждано изобилие,и това беше защото парите които се събираха през годините не ги хващаше инфлация,и понеже нямаше какво толкова да се купува,всички се чувстваха богати и задоволени.Това се случи след избирането на Михаил Горбачов за ръководител на СССР.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 44..А САЩ за колко време ще клекне.И унищожи Ядреният си арсенал? Защото Русия го има.Но само Америка го е ползвала върху хора! Или не знаеш? Има нет бе дечо..Чети!
48
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя докара злото сега предупреждавал.Да беше мислил преди да ни съсипеш и продадеш за два сребърника.
47
7
 
8
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 години
Света ще се успокои единсвено когато грейнат много слънца над Москва посреднощ. Горби се опита да отложи този момент но в създалата се ситуация с пълзящата агресия на *** това е единсвеното решение.
46
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз чумав предател унищожи стотици милиони съдби , унищожи държави и докара мизерията и всичко това зло, което се стовари над нас.И това за 2млн долара.Ще живее дълго за да се мъчи и изкупува грехове.Вечно ще е проклет .
45
15
 
11
 
! Отговори
Адолф преди 4 години
То и в България така стана. На 9-ти Ноември 1989 пишеше по вестниците как бай Тошо и компартията ни водят към нови и нови висоти а на другия ден го вкараха в затвора. Така беше при комунизма - телевизора ти казва едно а хладилника съвсем друго.
44
9
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АБСОЛЮТНО ПРАВ Е, ЧЕ РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ САМО ПЛАШИ С ЯДРЕНОТО СИ ОРЪЖИЕ НО И НАПЪЛНО БИ ГО ИЗПОЛЗВАЛА ЩОТО ДРУГО НЯМА ЗА ЗАЩИТА!
43
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На привържениците на комунистическият режим им пожелавам децата им и внуците им да го изживеят пълноценно,и също така да бъдат ,,ударниците'' в завода,и да бъдат все те ,,герои на социзлистическият труд''.Пожелавам за децата им двойна дажба купони,та да се чувстват по-добре от другите.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже на какво е заприличал.
41
10
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРЕСТЪПНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА БЕЗБОЖНА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ СМАЧКАНА ТОЧНО ЗА ЕДНА ГОДИНА АКО НА ВЛАСТ ДОЙДЕ ЧИТАВ ДЕМОКРАТ!!!КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ КЛЕКНЕ ТОЧНО КАТО СЕВЕРНА КОРЕЯ!
40
4
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...nai -goliamata greshka be ...razvala na Savetsika Saiuz ot vatre .razpuskaneto na Varshavskia dogovor I SIV !!! Tova be izvarsheno ot mekoglavi liberalni demokrati narichani ot dvulichnia zapad "reformatory " !!! Gorbachiov e cist predatel !!!
39
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
41... Кое е комунистическото зло и демократичното добро, че не мога да се сетя. Я ни кажи мой сладки другарю?! Лично теб (не бааа и пра дядо) с какво те е засегнало комунистическото зло? Дай да развием темата?
38
19
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АБСОЛЮТНО ПРАВ Е!!!КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА ЗЕМЯТА СЛЕД ЛУЦИФЕР И Е РЕАЛНА ЗАПЛАХА!
37
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колосална беше единствено твоята глупост която сътвори,а ядрените оръжия за жалост са единствената застраховка да има мир на тая планета,***!
36
5
 
23
 
! Отговори
Алабала преди 4 години
Точно твоето мнение Горби е без значение.
35
7
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
В предвид на какви опасности изложи собствената си родина, както и всички нейни сателити.. Този човек е по-добре да не се произнася по важни въпроси!
34
9
 
23
 
! Отговори
Ко преди 4 години
Горби е п.редател.
33
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно този докара до такава световна нестбилност,хаос,а в Източна Европа пълен бардак.