Наследство от ГДР: Германската "Силициева долина" в Саксония

Специалистите са много добре обучени заради "обратното инженерство"
5 ное 2019 09:30, Елка Василева
43
Наследство от ГДР: Германската "Силициева долина" в Саксония
Снимка: архив, Reuters

През 90-те години, след като се настанява в бившата Източна Германия, американският гигант в производството на микропроцесори AMD изпраща около 200 инженери в Тексас за обучение в офисите на компанията, пише Франс прес.

"За по-малко от два дни те обясниха функционирането на чиповете почти по-добре от специалистите в централата", спомня си Карин Ратс, която вече над 20 години работи в завода в Дрезден – той в момента е собственост на американците от Globalfoundries.

Падането на Берлинската стена доведе до деиндустриализация и масова безработица в източната част на Германия, но специалистите в областта на електрониката останаха един от скритите козове на региона.

В производителя на микропроцесори от Дрезден Robotron работеха до 70 000 души.

Тези специалисти са невероятно добре обучени благодарение на годините на ГДР и "обратното инженерство", тоест умението, развито от комунистическия режим да копира западните технологии, разказва Карин Ратс.

Тъй като снабдяването със западно оборудване е било незаконно, бавно и скъпо, научните сътрудници в ГДР са разработили през 80-те години чип, който предшества този на големия им западен конкурент Siemens. Този чип е можел да побере впечатляващите 60 страници текст, но никога не е бил произвеждан серийно.

След обединението на Германия през 1990 година първото регионално правителство на Саксония бързо е признало потенциала на сектора.

Все повече западни компании, привлечени от евтините инвестиции и изобилието от добре обучени служители, са се настанили успоредно до бившите инженери от Robotron, които сега са станали предприемачи в сферата на високите технологии.

Секторът, за който в момента работят 65 000 служители, е сравним с мащаба на някогашния Robotron. Благодарение на него брутният вътрешен продукт на човек от населението на Саксония е 31 000 евро, повече от четирите други провинции на бившата Източна Германия.

Globalfoundries и бившата марка на Siemens Infineon произвеждат тук компоненти за автомобили и смартфони или по-специфични чипове за паспорти или електрически трансформатори.

Специалистите са "много важен ресурс за нас, който си оспорваме" с 2000 компании в региона, твърди Томас Моргенщерн, директор на завода Globalfoundries.

Гигантите Infineon и Globalfoundries наемат десетки стажанти годишно, а инженерите излизат от престижния Технически университет в Дрезден или от други изследователски институти в региона.

Населението на Германия обаче застарява.

Страховете от липса на квалифицирана работна ръка наистина съществуват и има много да неща, които трябва да направим, посочва Ралк Бретшнайдер, директор в Infineon, който отговаря за операциите в Дрезден.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Анон преди 4 години
Бях на обучение в РФТ предии след падането на стената, процесорите Z80 и системата им за тестване на дъното бе до чип. Разработката си бе тяхна. Така, че на системно ниво си бяха окей. "Вавлите" за процесорите днес, АМД и Интел не се правят в Долината. Ще познаете ли къде :-) ?В ИМЕ се правеха ИС за сигнализацията на сателитите, които бяха полукопие, не бяха успяли да ги изкопират на 100% . Цифровата филтрация бе по-добра от оригинала.Сега има само плямпала. И не се разбира бизнес цикъла.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Техниката беше кипи пейст, дека викат младите, защото ако не беле кипи пекат беше с 10-15 години назаде ...
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да коментирате бизнес и икономика, която не разбирате.
33
3
 
1
 
! Отговори
NY преди 4 години
къв инженер си бе *** !?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 29ти не четеш ли бе главоч? Не става дума за АМД въпреки че са почнали от там. Сега там е Инфиниън, която е най-големият европейски производител на чипове и най-бърао развиващият се в световен мащаб
31
4
 
25
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
"Населението на Германия обаче застарява"!?И като си отидат инженерите от Robotron какво правим!?Не може ли инженерите от Siemensда ги заместят!?А може би обучението в тази специалност в ГДР е било доста добро,а!Как мислите!?Аз лично считам,че и в България по времето на соца различни и много на брой инженери получиха отлична квалификация!Такава,каквато няма да има скоро в България!Вече си отиват и последните инженери от тези поколение и не знам дали тази загуба може да бъде компенсирана изобщо..
30
27
 
12
 
! Отговори
skatelite преди 4 години
До бай ТошоВсичко от хранително-вкусовата промишленост било по-добро? На какво основаваш това твърдение? На салам кучешка радост и два вида кашкавал у нас срещу 1000 вида салами и 1000 вида сирена на запад, може би. Или на доматите за консерви, които се продаваха за салата, защото нямаше други? Или на бонбоните "таралежки" с дъх на гранясал фъстък вътре? Или, може би, на солетите, които в 9 от 10 случая бяха с изтекъл срок на годност?
29
9
 
5
 
! Отговори
до 27 бай Тошо преди 4 години
И как точно хранително-вкусовата индустрия ще те направи технологична сила, камо ли свръхсила ? Само с храни ли ще изпратим хора в Космоса, защото аз си мисля, че няма да стане току-така...
28
11
 
5
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Само подкрепям колегата - нетната ми заплата в София е по-висика от нетната на колегите в Дрезден. Но е по-ниска от на колегите в Мюнхен, Щутгарт, Фрайбург. И то при положение, че в Щутгарт с моята квалификация и положение (неженен, без деца) данъците са общо 47%. 30 години след падането на берлинската стена колегите в западната част получават с 20% повече. Това са фактите за инженери с над 10г опит в ключови проекти на големи компании.
27
0
 
11
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До АнонименОмесваш кое е соц и кое е руско, за теб явно е все едно. Какво щеше да е ако соца беше започнал в Англия и Германия, както трябваше да бъде.
26
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анониментрбочовците каскети пак започнаха да се уливат, техниката на СОЦА била по-добра от западната!??? МОЛЯ? Добре ли сте с главата другарю? За младите - вижте в нета снимки на ВЕФ, чушкопек, трабант, москал, запорожец - това е каймака на соц. развитието и гордостта на ***. Това успяха да копират успешно.
25
8
 
18
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До До 24"Назови поне един продукт - кола, компютър, дънки и т.н. на който качеството в соц. блока да е по-добро от западния такъв"Всичко от хранително-вкусовата индустрия например.
24
3
 
15
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
Robotron беше по-дървен компютър от нашия Правец 82 ! Правеца беше копие на Apple , 8 битов РС т.е. копие на най-модерното в света тогава и излезе само 2год. след Apple.
23
7
 
9
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
До До 27 Китай че е номер едно икономика в света спор няма. Друг е въпроса, че все още има отрасли където САЩ са водещи, например производство на микрочипове, но скоро Китай ще ги изпревари навсякъде. Това имам предвид.
22
2
 
9
 
! Отговори
Без коментар преди 4 години
Разработили били супер чип , но никога не го произвеждали ......
21
14
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Назови поне един продукт - кола, компютър, дънки и т.н. на който качеството в соц. блока да е по-добро от западния такъв .
20
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В източният блок уж всичко само се копирало, но качеството винаги по-дробро.Основната разлика беше че не маркетинга движеше пазара и затова стоките не бяха лъскави и правени с цел зарибяване, а бяха функционални и трайни.Не бяха предвидили, че масите винаги се увличат по лъскавото и стадните инстинкти.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Г-н Инженер, ти правиш ли разлика м/у IT и физическото производство на силициева пластина от която се изгражда чипа, който трябва да проработи, за да може после да напишеш код-какво точно да прави този чип. Ако нямаш компютър подръка, какво IT, какви 5 лв. В България ако спрем вноса, няма да можем даже платките за компютри да си направим сами, камо ли памет или процесор. Както и да е..
18
2
 
12
 
! Отговори
До 19 Инженер преди 4 години
Ти си толкова инженер колкото аз съм космонавт. Сигурно си ходил на екскурзия в Германия, нали ?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие какво сте се заяли с имигрантите?Да не си мислите, че от всеки българин става електронен инженер?Сйде, моля ви се...