Mакрон съзря: Световната система в "безпрецедентна криза", ЕС – незначителен

Френският президент иска комуникация с Владимир Путин
12 ное 2019 18:10,
113
Mакрон съзря: Световната система в "безпрецедентна криза", ЕС – незначителен
Снимка: БТА

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че световната политическа система е в "безпрецедентна криза" и призова за формиране на нови съюзи, които да решат глобалните проблеми в призив, подкрепен от лидерите на Китай и европейските държави, предава AFP.

Макрон беше домакин на около две дузини държавни и правителствени ръководители на Форума за мира в Париж броени дни след като изпрати ударни вълни през западните столици, като предупреди за жизнеспособността на многостранните органи НАТО и ЕС.

Още по темата

"Изпитваме безпрецедентна криза в нашата международна система", каза президентът, като продължи темата от интервю, което даде за The Economist, в което той предупреди, че НАТО преживява "мозъчна смърт" и ЕС рискува да стане незначителен играч в световните отношения, пише "Фокус".

Макрон, който все повече се утвърждава на международната сцена след 2017 година, заяви, че са нужни "нови начини за сътрудничество, нови съюзи" между държавите и организациите.

Глобалните политически и икономически системи, изградени след края на Втората световна война, добави той, донесоха мир в някои региони и помогнаха за извеждане на мнозина от бедността. Но се появиха нови неравенства между народите и страните, които могат да доведат до прераждането на национализма и увеличение на едностранните действия, "дори и сред онези, които са най-големите пазители на тази международна система", обясни френският лидер.

За да се изправи пред днешните предизвикателства - бедността, войната, неконтролираното нарастване на населението, миграцията и намаляващите природни ресурси - светът се нуждаеше от "повече сътрудничество", а не по-малко, настоя президентът.

Без "лицемерие"

Освен това той предупреди, че не трябва да има "скромничене или лицемерие", когато се поставят под въпрос основите на многонационалните органи, като ООН, които, по неговите думи, в момента са "блокирани".

Интервюто на Макрон с The Economist предизвика много противоречия, като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че коментарите му са "драстични", а държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоява, че НАТО е "важен, критичен".

Но коментарите на Макрон, който изясни, че иска диалог с руския президент Владимир Путин, получи гореща подкрепа от Москва.

Визирайки критиците си, във вторник френският лидер каза, че е изключително важно да се казват нещата с имената им. "Мисля, че се нуждаем от истината... мълчанието не е решение", категоричен е той.

Германският външен министър Хайко Маас се съгласи, че има "нужда от действия в международното сътрудничество", включително в рамките на НАТО, и добави, че е добре тези въпроси "да се обсъждат открито".

На същото събитие във вторник избраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя, че за справяне с днешните предизвикателства са необходими "силни институции и по-ефективно многостранно сътрудничество".

"Въпреки това, твърде често се случва точно обратното; съществуващите сили вървят по нови пътища сами, появяват се нови сили, други се завръщат и се консолидират".

Разпространение на едностранните действия

Освен това фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да увеличи авторитета си на международната сцена.

Тя се надява, че под нейно наблюдение Комисията да е "наистина геополитическа".

"Искам по-насочен навън Европейски съюз, европа, която защитава колективно нашите общи ценности и интереси по света", подчерта бъдещият председател на ЕК.

По нейните думи многостранността най-накрая е създала "мирна и обединена следвоенна Европа, в която разрешаваме нашите различия на около масите, а не между окопите".

"Никога не трябва да забравяме колко далеч сме стигнали и защо", каза тя, присъединявайки се към Макрон в предупреждение срещу хегемонията и национализма, за които френският лидер заяви, че е бил тестван преди и "ни даде война".

Вицепрезидентът на Китай Ван Кишан също се присъедини към призива за по-голямо глобално единство.

"Разпространението на едностранните действия, протекционизма и популизма и тенденцията за заместване на рационалното мислене и действия с изблици на емоции не помагат за разрешаването на проблемите", заяви той по време на мирния форум.

"Надяваме се, че страните могат да работят заедно за намаляване на дефицита на мир и разширяване на съвпадащите интереси, засилване на гаранциите за мир чрез поддържане на многостранността... и засилване на връзката на мира чрез насърчаване на диалога между цивилизациите", заяви Ван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
две дузини държави, три синджира роби, кризата е безпрецедентна в световен мащаб, културна криза.
51
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Макрон взе да го раздава твърде независим,това означава че скоро ще бъдат активирани "недоволните" французи!"------------Точно обратното. Вече една година Хегемонът, автор на цветните революции, държи активирани "недоволните" французи, но майданът не се случи. Макрон ги усмири и се почувства достатъчно силен да се изкаже днес като свободен човек и да даде заявка за влизане в клуба на глобалните играчи.
50
6
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До SichtpunktБоже,каква глупост си изтърсил!какъв "агресор" е Русия?..-Тя ли има 700 военни бази по света?..Не,Щатите имат.-Тя ли поддържа огромна флота от самолетоносачи,за да може винаги,по всяко време да хвърли бомбите си на всяка точка по света,ако тая "точка" не подскача по гайдата й?..-Не,Щатите имат.-Тя ли сваля президенти и държавни ръководители по целия свят,защото са й неудобни?..-Не,Щатите го правят....Та:..-Какъв "агресор" е Русия?
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VictimizedТова го знаеме. Европата, за която той говори не включва Триморието, а някой беше казал, дето "Кой остане извън Триморието (след кризата), ще яде..." Въпросът е, ние там ли ще попаднем, или в Малкия Шенген с аутсайдерите.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли как викаха на Макрон французите? Кандидатът на Ротшилд. Това е прякорът му. Няма нужда от повече обяснения.
47
6
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
ЕС и американските хардлайнери от герб пречат Европа да се обедини .ВСВ показа че Европа това са най вече Русия и Германия .Ако тия се сбият е лошо за Европа.Ако пък правят бизнес е добре .ЕС и хардлайнери като герб са като чуждо американско тяло в сърцето на Европа .Русия не е идеална но тя е част от континента а САЩ не са .ЕС също не е цвете за мирисане. Проблемите са ЕС и герб .Трябва да има и общи правила .Например минимално МРЗ за континента за да няма не лоялна конкуренция от дебелогъзи
46
7
 
4
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Системата скоро ще се промени по примера на Китай, а на капитализма казваме бай-бай :)
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно Беркзитът ще се стори и Макро драпа за голямата част от банковото наследство на рзвалящата се империя. Вероятно, още и финансови инжекции и инвестиции в Първата френска лига. Може пък някой руски олигарх да купи Олмпик Марсилия. Що се касае до френската икономика, тая отдавна е в Китай.
44
4
 
14
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Принципно все още не го харесвам заради вътрешната му данъчна политика, както и политиката му спрямо емиграцията и главно заради миналото му като банкер протежена Ротшийлд. Но последните няколко гео политически наблюдения са много на място, друг е въпроса от какво/кого са продиктувани, връзките му с световния финаносов елит са факт, за това трябва много внимателно понеже Европата за която той говори не включва България, понеже ние сме сатрапи на САЩ....
43
11
 
7
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Франсето може да си драпа с речи и тълкувания колкото си иска. Света си има лидери, които взимат решенията, включително ЕС. Макарона не е сред тях, креслив е, но няма никакво влияние и значение.
42
4
 
13
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
а на урсула са и се прищяли по-силни институции, за засилване на сегашната прикрита тотална диктатура и цензура на десните болшевики (неолиберали). бившия министър на войната на германия искала още и "мирна и обединена следвоенна Европа, в която разрешаваме нашите различия на около масите, а не между окопите". обединени около шведските маси, неприлично високите заплати за празни приказки и нищоправене. та това си е реалност!
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е прав за всичко Макрон. ЕС не струва нищо,и си личи. Икономически са силни западните държави,но колко ще продължи това без помоща на САЩ да крадат природни ресурси за икономиката си?!
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон взе да го раздава твърде независим,това означава че скоро ще бъдат активирани "недоволните" французи!
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо френският президент точно сега се сети да иска комуникация с Владимир Путин?Може би защото само след месец ще бъде завършено строителството на газопровода "Силата на Сибир"?Може би защото само след месец ще бъде пуснат в експлоатация /железопътната част/ Кримският мост.
38
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалък наивник е този Макрон. Да преговарял с Путин е все едно да преговаряш с Хитлер. Така Макарон само прилича на Невил Чембърлейн. С брутални диктатори като Путин и Ердоган се действа решително. Иначе става късно и после е по-трудно.
37
7
 
5
 
! Отговори
BOYAN преди 4 години
Какво научихме от статията:1.Европа рИве че без напътствия от САЩ г*за не могат си избършат камо ли нещо повече и че никой не ги бройка за нищо на междунсродната сцена2. Китай приглася в рИванитУ щот Тръмп им разваля рахата
36
6
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
На Макарончо му се разклати стола и взе да влиза в час!Сега ако се разведе и вземе некоя 25-годишна-признавам го за поправен!
35
3
 
8
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
странно. от няколко години насам пиша твърде подобни коментари за *** диктатурата на десните болшевики, нпо-то нарчено оон, ек и бозата на глобалистите, но моите коментари изчезват безследно благодарение на тоталната цензура на световния "филантропизъм", платена щедро от "толерантните" нпо. на практика, днешните "елити", които са яхнали тази порочна система нямат абсолютно никаква визия, но са натъпкани със заучени фрази, като бостанско плашило със слама... :-)))
34
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевА Джуджето от Кремъл , което има милиарди в офшорни сметки, което спи с малки момченца...Не не само спи, той закусва с тях. Най обича да хапва салатта от детски главички пред картата, в която избира коя демокрация да нападне.Нали така, Василев?
33
4
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Русия трябва да бъде приета в ЕС!!!.-Бившата комсомолка Меркел да бъде отстранена завинаги от политиката!...Нейните сподвижници-също!Съюза да се отърси от бремето на зависимостта от Вашингтон!..И така делото ще преуспее!За това са нужни лидери като Макрон!