Всеобщо раздразнение и гняв в Берлин - заради тротинетките

В Берлин вече се състоя първият протест против тях
14 ное 2019 20:55, Елка Василева
44
Всеобщо раздразнение и гняв в Берлин - заради тротинетките
Снимка: архив, Reuters

Електрическите тротинетки разпалват страстите не само в България. В Германия те се появиха по улиците на градовете през лятото на тази година. И набързо се превърнаха във всеобщ дразнител. Особено в столицата Берлин.

В Германия най-лесно можеш да си навлечеш гнева на колегите, ако споменеш, че си дошъл на работа с тротинетка, пише Дойче веле. "Ненавиждам ги", казват в един глас трима едновременно.

А по медиите не минава и ден без заглавия, свързани с модерните возила: "В Потсдам минувачи се сбиха заради тротинетки", "В Берлин жена падна от тротинетка и се нарани тежко", "В Ерфурт полицаи бяха ранени при сблъсък с минувачи, защитили пияна водачка на тротинетка", "В Бон лекарите се борят за живота на водач на тротинетка, който с висока скорост се блъснал в такси".

Всички се оплакват

Електрическите тротинетки се появиха по улиците на германските градове през юни тази година. Очакваше се, че те ще се наложат като екологична алтернатива на автомобилите, но ето, че се превърнаха във всеобщ дразнител. Вече всички се оплакват от тях - и пешеходците, и велосипедистите, и шофьорите. Защо?

Още по темата

Всички знаем колко важни са правилата и редът за германците. А електрическите тротинетки погазват и едното, и другото. Техните водачи без никакви угризения на съвестта се движат по тротоарите (което правилата забраняват), а на финала на пътуването си оставят возилата където им падне, създавайки хаос по тротоарите. Така симпатичните играчки за възрастни предизвикват все повече гняв.

"В тях няма нищо симпатично", категоричен е Роланд Щимпел от Германския съюз на пешеходците. "Стоят насред пътя, хората се спъват в тях. Разхвърляни са навсякъде - пред входовете на къщите и на метрото, струпани са направо на камари. И всичко това не е собственост на конкретни хора, а имущество на компании, които печелят от това, че не плащат за използването на обществените места като паркинги", казва Щимпел.

Това лято в Берлин се състоя първият протест против тротинетките. А оттогава досега, по думите на Щимпел, възмущението на обществеността само се е увеличило. Причината - по берлинските тротоари остава все по-малко място за пешеходците. Щимпел е на мнение, че Бремен е единственият германски град, постъпил правилно с тротинетките. Тамошната управа е въвела такива правила за лицензирането, че бизнесът с тротинетките е загубил всякакъв смисъл. "Ние, пешеходците, не сме против електрическите тротинетки като заместители на големите миризливи машини по улиците. Но сме против това да ни крадат пространството", обяснява Щимпел.

15 хиляди тротинетки само в Берлин

Общият брой на тротинетките в германската столица е към 15 хиляди, а един от лидерите на пазара в тази сфера е берлинската фирма "Tier". Според нейния говорител Бодо фон Браунмюл проблемът не е в тротинетките, а в тесните велоалеи.

В Копенхаген например, където има добре развита инфраструктура, гражданите нямат никакъв конфликт с тротинетките. За разлика от Берлин, където полицията е затрупана с жалби, свързани с новото превозно средство. За да успокоят поне донякъде страстите, полицаите раздават брошури на пет езика, които съдържат указания за ползването на тротинетки.

"Мога да разбера възмущението на обществеността. Тротинетките ги има едва от няколко месеца, докато с велосипедите отдавна сме свикнали. И макар инцидентите с велосипеди да са много повече от тези с тротинетки, общественото внимание е приковано именно към това ново превозно средство", посочва Райнер Печ от берлинската полиция. Според него след година-две хората ще свикнат с тротинетките. И тогава страстите ще се успокоят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Германиятротинетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Няма спор - тротинетките са най-големият проблем на нашето време. Те са бича на нашето общество !Проблеми от типа на глобалните промени в климата, зачестяващите природни бедствия, задаващата се нова световна финансова криза, подмяната на ценностната система на хората, несправедливостта, безправието и др. всички те са бели кахъри в сравнение със злокобните и пагубни за човечеството ... тротинетки.Благодарим ви, че пуснахте поредната животоспасяваща статия за тях !
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото като велосипедистите.С права, но без задължения.Тумори!
19
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсва инфрастуктура за тези машнки. Ако целта е да се мине към този екологичен и бърз транспорт, то от всеки булевард едната лента да е само за тях, с преграда откъм колите. Двулентовите улици да станат еднопосочни и едната лента - за скутерчетата. Ще е лесно за скутерите навсякъде, ще е по-трудно за колите. Това е начина хората от коли да минат на скутери и велосипеди.
18
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дразнител са само на бакшишите. Тея платени статии са пуснати от таксиметровите компании защото вече никой не искам да им се вози в прогнилите коли.
17
14
 
17
 
! Отговори
хохохо преди 4 години
Мен пък ме кефят. Много хора вече се ориентират към по-икономичен и евтин вид транспорт - колелета, ел. тротинетки, малки бензинови мотори.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като деца сме си правили тротинетки от дърво. Вместо колела и слагахме сачмени лагери. Проблема беше че като попаднеше в лагерите кал или пясък се задръстваха и трябваше да ги чистя. Карахме ги по улиците без да пречим на никого. По онова време автомобили почти нямаше като изключим някой и друг москвич или жигула. Спускахме се по Дондуков от бул. Волгоград до ул. Раковска. Сега при този трафик да тръгнеш с тротинетка си е живо самоубииство. Това нее бай Тошовото време а времето на Шлангажията.
15
4
 
12
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Не измествайте темата, - на всеки ром безплатна тротинетка! На всеки бежанец, още на турската граница да му се дава тротинетка. За българите да е забранено, пък и не могат да си го позволят, - живеем все по богато и това което за голтаците е лукс, за други им се полага по право. ББ защо не се вози на тротинетка пред Министерския съвет, да кажем в борба за чист въздух на София, защото е *** а Цецо не му казва. А Цецо пък защо? - защото единия му крак е по къс, а той стъпва с другия.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетщини - уж за добро, а се превърна в новата напаст.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука някъв дрънка, че мрънкали бакшишите, щото им вземали хляба. Аз обаче съм карал тротинетката на детето (не електрическа) и знам колко лесно може да се пребиеш в една по-малка дупка или тротоар. И това с около 5-10 километра в час.А с електрическа тротинетка, която вдига до 25-40 километра в час, може направо да се претрепеш. А може и някой пешеходец да отнесеш със себе си. И последно - да сте видели някой у нас да ката тези тротинетки с каска? Ако се пребиеш - кой отговаря? Каско има ли?
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МарчоНа тротинетките им поникнали седалки, та вече са и скутери? Ти да видиш чудеса!
11
19
 
3
 
! Отговори
Марчо преди 4 години
Кой гениален джурналист измъкна тази дума тротинетка?!? Това е скутер! Още повече че тротинетката е съвсем друго нещо. Правеше се от дърво и с крадени четири лагера от близкия завод.
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пешак е толкова олдскуул, абе хора защо завиждате?
9
12
 
14
 
! Отговори
аз преди 4 години
Аз мисля, че вече е доста разпространено схващането, че тротинеткаджия е равно на ***. Така че се надявам да понамалеят по улиците от догодина. Ще останат само баш джендърите разбира се. Ама тях може да ги заплюваш като ги видиш някъде. Една мазна храчка за тротиенткаджията.
8
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто трябва да забранят тротинетките или да направят като в Бремен. В София хаоса е подобен на този в Берлин, но явно сме по-търпеливи, щом още не протестираме за правата си на пешеходци.
7
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то само някакви клошари и малки деца ги карат тия глупави играчки
6
11
 
35
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Не ги дразни арабската ***, която изнасилва жените и дъщерите им ,а ги дразнят тротинетките !? ЕВРОПА Е ВЕЧЕ ПОГУБЕНА
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще реват, ще реват, па ще млъкнат! мрънкачи винаги е имало и винаги ще има...
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова е естеството на тротинетките - да нарушават правилата. Дисциплинираното германско общество не може да понесе това. Без правилата западняците ще станат по-големи варвари от нас - факт.
3
5
 
33
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Не са виновни тротинетките .. Виновни са хората... Като не иска да спазва правилата, каквото и да кара .. няма да ги спазва.
2
19
 
23
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Реват, защото е огромни загуби за бакшишите, общественият транспорт и най-вече на малките автомобили с ДВГ.