Британците дадоха рамо на Борис Джонсън на вота, искат Brexit

Консервативната партия печели изборите и ще има мнозинство в британския парламент
Обновена: 13 дек 2019 09:12 | 13 дек 2019 05:39, Елка Василева
95
Британците дадоха рамо на Борис Джонсън на вота, искат Brexit

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели мнозинство от 86 места в парламента, показва екзитпол. Тази изборна победа ще гарантира на торите достатъчно места в парламента да осигурят излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари, съобщи Ройтерс.

Според прогнозни резултати консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент. Лейбъристката партия е на второ място със 191 места, Шотландската национална партия получава 55, а партия "Либерални демократи" - 13.

Екзитполът бе направен от три телевизии - Би Би Си, Скай и Ай Ти Ви - които обединиха сили да направят такива съвместни прогнозни резултати и на последните три парламентарни избора - през 2010 г., 2015 г. и 2017 г.
Само през 2015 г. прогнозните им резултати се оказаха неверни и консерваторите спечелиха с 14 места повече от предвиденото. Официални резултати се очакват по-късно днес.

Още по темата

Джонсън свика първите избори по Коледа от 1923 г. насам, за да разбие парализата в британския парламент, който в продължение на три години не можа да вземе решение как, кога и даже дали Обединеното кралство да напусне ЕС.

Сега премиерът ще опита да осигури бързо ратифициране на споразумението за Brexit, което той сключи с ЕС, така че страната да напусне блока на 31 януари, 10 месеца по-късно от първоначално планираното.

Петдесет и пет годишният Джонсън, лицето на кампанията за "Напускане" на референдума през 2016 г., води предизборна кампания с лозунга "Нека да довършим Brexit". Той обеща да намери изход от задънената улица с Brexit-а и да отпусне повече средства за здравеопазване, образование и полиция.

Борис Джонсън призова съпартийците си да празнуват, след като екзитполът прогнозира, че Консервативна партия печели абсолютно мнозинство на вчерашните избори, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че ще празнувате довечера. Вие дадохте сила на тази кампания. Нямаше да се справим без вас", написа той в имейл до членовете на партията.

Вторият човек в опозиционната Лейбъристка партия, Джон Макдонъл, окачестви като "изключително разочароващо" поражението на лейбъристите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Запитан в телевизионно интервю дали това е краят за него и за лейбъристкия лидер Джереми Корбин, Макдонъл отговори: "Нека видим резултатите сутринта и след това ще бъде взето решение".

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж каза, че Обединеното кралство ще напусне ЕС, но може би няма да бъде осъществен твърдият Brexit, на който той е посветил политическата си кариера. "Ще имаме Brexit. Но дали ще бъде правилният Brexit? Може би не", каза той пред Би Би Си.

Европейските лидери приветстваха факта, че очакваната победа на британските консерватори на вчерашните избори дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Това е много ясен резултат", каза шведският премиер Стефан Льовен пред репортери в Брюксел след края на първия ден от срещата на върха на ЕС.

"Това означава, че сега ще преминем към нашата раздяла. Имаме 11 месеца да договорим сделка (за бъдещите отношения). Времето е много малко", добави той.

Евролидерите ще обсъдят днес даването на мандат на Европейската комисия да преговаря за бъдещите отношения с Обединеното кралство. Очаква се то да напусне блока в края на януари, като е предвиден и преходен период до края на 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре тия англичани, бре - не искат да слушат цоциолозите от ЕССР и това си е! Искат да си излизат и си тръгват.А какви песнопения бяха само - ми то фалшиф референдум, ми то ще го загубят, ми то някой пренаписа избирателните списъци, ми то проучвания как искащите да излязат намалявали, аха аха и свършили...Е, по-долу един друг "цоциолог" (опази боже) и той предрича бляскаво оставане на остатъка от Малобритания, ама - нтц!Успех на БД и нормалните британци!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37Не се прави на голям философ че се излагаш
39
2
 
7
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
Англия се маха другите от Великобритания остават
38
2
 
1
 
! Отговори
Ач преди 4 години
Абе повчето май гласуваха за кученцето,голям сладур е...
37
7
 
3
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Нека изнасянето на компании, банки и производство започне сега!Аз лично знам за две големи компании ,които от Лондон дойдоха в София.
36
10
 
8
 
! Отговори
Tt преди 4 години
Е добре сега за българите които нямат британско гражданство , от днес си губите европейските права и се приравнявате по права от третия свят, честито единственото условие е сега да прекланите глави и да работите като роби
35
10
 
9
 
! Отговори
bobov преди 4 години
Абе хора ние вие те трябва да живеем заедно.Да пазим планетата земя нашата майка и кърмилница.Конкуренция и индустриално развитие водят единствено до съкращаване на времето ни за престой на тази планета.
34
3
 
15
 
! Отговори
Ром'с преди 4 години
Хайде свършаайте този "сериал", че омръзнахте! И хепиенд да има, а то публиката ще се разчарова от демократия!
33
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците знаят ли какво направиха!?Разбиха UK!Как можа тоя шмиpreл, дето не може да си огащи ризата и рублите му стърчат от джоба, да ги излъже?
32
4
 
23
 
! Отговори
1234 преди 4 години
това доказва само че либерастията е само по креслива не по силна! е сега да видим ще искат ли пак референдум и не бяха ли фалшиви пручванията на нагласите,жа ние кога ще излезем?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис ще се прекръсти на Триумф Джонсон, сакото му стана тясно тази нощ.
30
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британците дадоха рамо, а ние ще дадем фира.
29
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
великобритания напуска ес,турция напуска нато и напада гърция заедно с русия и това е краят на американските посвоенни проекти ес и нато!
28
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корбин с жалките си опити да върви против волята на народа си го получи.Спасяват се от новия СССР.
27
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо, слабаци. Оставят ни сами да се борим за климата и да спасяваме планетата, а те ще си правят биг бизнес с главните замърсители и ще летят насам натам ал инклюзив, ще си поркат и пускат газове колкото искат.
26
2
 
13
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Ну хорошо, а что дальше?
25
10
 
19
 
! Отговори
Брекзитич преди 4 години
Нещо малко информация давате по този повод. BBC предава цяла нощ и аз не можах да спя от кеф. Сега си лягам напълно доволен.
24
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай лайк бритиш! Да са живи и здрави берачите и берачките.Стягате ли куфарите?
23
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама, как така, чакайте малко, ама нали, таквоз, изследванията сочеха, че британците не искат берзит, че някой ги беше излъгал, че референдума им беше манипулиран, дългата ръка на Путин.... Как така - "Британците дадоха рамо на Борис Джонсън на вота, искат Brexit"???Това е истински ужас за всички еврозелки, любители на прави краставици и клакьорите им!
22
5
 
11
 
! Отговори
Трумп преди 4 години
Празнувай Борис!