Британците дадоха рамо на Борис Джонсън на вота, искат Brexit

Консервативната партия печели изборите и ще има мнозинство в британския парламент
Обновена: 13 дек 2019 09:12 | 13 дек 2019 05:39, Елка Василева
95
Британците дадоха рамо на Борис Джонсън на вота, искат Brexit

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели мнозинство от 86 места в парламента, показва екзитпол. Тази изборна победа ще гарантира на торите достатъчно места в парламента да осигурят излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари, съобщи Ройтерс.

Според прогнозни резултати консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент. Лейбъристката партия е на второ място със 191 места, Шотландската национална партия получава 55, а партия "Либерални демократи" - 13.

Екзитполът бе направен от три телевизии - Би Би Си, Скай и Ай Ти Ви - които обединиха сили да направят такива съвместни прогнозни резултати и на последните три парламентарни избора - през 2010 г., 2015 г. и 2017 г.
Само през 2015 г. прогнозните им резултати се оказаха неверни и консерваторите спечелиха с 14 места повече от предвиденото. Официални резултати се очакват по-късно днес.

Още по темата

Джонсън свика първите избори по Коледа от 1923 г. насам, за да разбие парализата в британския парламент, който в продължение на три години не можа да вземе решение как, кога и даже дали Обединеното кралство да напусне ЕС.

Сега премиерът ще опита да осигури бързо ратифициране на споразумението за Brexit, което той сключи с ЕС, така че страната да напусне блока на 31 януари, 10 месеца по-късно от първоначално планираното.

Петдесет и пет годишният Джонсън, лицето на кампанията за "Напускане" на референдума през 2016 г., води предизборна кампания с лозунга "Нека да довършим Brexit". Той обеща да намери изход от задънената улица с Brexit-а и да отпусне повече средства за здравеопазване, образование и полиция.

Борис Джонсън призова съпартийците си да празнуват, след като екзитполът прогнозира, че Консервативна партия печели абсолютно мнозинство на вчерашните избори, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че ще празнувате довечера. Вие дадохте сила на тази кампания. Нямаше да се справим без вас", написа той в имейл до членовете на партията.

Вторият човек в опозиционната Лейбъристка партия, Джон Макдонъл, окачестви като "изключително разочароващо" поражението на лейбъристите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Запитан в телевизионно интервю дали това е краят за него и за лейбъристкия лидер Джереми Корбин, Макдонъл отговори: "Нека видим резултатите сутринта и след това ще бъде взето решение".

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж каза, че Обединеното кралство ще напусне ЕС, но може би няма да бъде осъществен твърдият Brexit, на който той е посветил политическата си кариера. "Ще имаме Brexit. Но дали ще бъде правилният Brexit? Може би не", каза той пред Би Би Си.

Европейските лидери приветстваха факта, че очакваната победа на британските консерватори на вчерашните избори дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Това е много ясен резултат", каза шведският премиер Стефан Льовен пред репортери в Брюксел след края на първия ден от срещата на върха на ЕС.

"Това означава, че сега ще преминем към нашата раздяла. Имаме 11 месеца да договорим сделка (за бъдещите отношения). Времето е много малко", добави той.

Евролидерите ще обсъдят днес даването на мандат на Европейската комисия да преговаря за бъдещите отношения с Обединеното кралство. Очаква се то да напусне блока в края на януари, като е предвиден и преходен период до края на 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
14
 
35
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Mного ме радват европейците с техните смешни коментари, че англичаните не знаят какво е добро за тях, не знаят какво искат, това било краят на Англия, и т.н. А пък българите 2 пъти повече ме радват. Нито ще фалират, нито са толкова глупави. Много добре знаят какво искат, и много правилно искат да напуснат Европейският Социалистически Съюз. В краткосрочен план ще има известни сътресения, но в дългосрочен план икономиката им ще тръгне бързо нагоре. Да му мислят държави като нашата ...
20
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радвам се за ингилизите. За пръв път ми стават симпатични. Казаха брекзит и го направиха, а не като нас хем сърби хем боли пак бате Бойко да ни оправи.
19
8
 
8
 
! Отговори
Т. преди 4 години
Конграчулейшън Борис!
18
3
 
10
 
! Отговори
681 преди 4 години
Лейбъристите се заиграха със социализма и си го получиха. Така ще е докато белите са мнозинство. Когато примитивите станат достатъчно могат вече да си строят комунизъм от африкански тип.
17
4
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Аут!
16
10
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Да вървят на майната си
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, нещо балканските расисти не ги харесаха там, а бачкерите островяни яавно се уплашиха от евтината работна ръка и лейбъристите загубиха поголовно стари територии. Хубав Коледен подарък си направиха-Брекзит.
14
11
 
25
 
! Отговори
Поздрави от UK преди 4 години
Не мога да разбера позицията на някои българи... Кое точно му харесвате на ЕС? Светът е отворен и пълен с възможности. За съжаление си избирате тиква-премиер... Какво получихте от ЕС? Унищожена икономика, здравеопазване, образование и най-важното - унищожено село!!! За пръв път от хиляда години има опасност България да приключи, не го ли разбирате? На какво се надявате? Мислете трезво с главите си и не ги мислете англичаните - те гледат 100 г. напред, за разлика от крадците в БГ
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не ги мислете англичаните. мислете пълзящата диктатура на Борисов и Пеевски
12
4
 
8
 
! Отговори
ДААА преди 4 години
Държава с колониално минало винаги ще си намира слуги, черноработници, но не е ясен платежния ресурс... Сега ще се плаща за всичко, което се купува от вън и за аргатлъка. Дано им излезат верни сметките!
11
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В историята на модерния свят англичаните винаги са били най-разумни, прагматични и хитри. Доказаха го още веднъж. Ние оставаме на потъващия кораб, както винаги.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktМного ме кефи отговорът ти, но защо си ...рал доброто впечатление, като пишеш с главни букви?
9
9
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
ЯВНО ЕС е толкова зле корумпиран ,че англичаните бягат от него като дявол от тамян"ЯВНО", ТИ С ФАКТИ ЛИ РАБОТИШ ИЛИ С ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ ДОГАТКИ И ВНУШЕНИЯ! АЗ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАМ ТОЗИ БИСЕР НА ГЕНИАЛНАТА ПРОМИСЪЛ:"ЗЛЕ КОРУМПИРАН" ИМА ЛИ:"ДОБРЕ КОРУМПИРАН"
8
1
 
22
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Хе-хе вчера разни разбирачи по медиите плямпаха как преднината на торите се топяла, а се оказа, че победата им е безапелационна. Сега остава да се види кой е прав и кой ще закъса повече англичаните или ЕС въпрос на време е да разберем дано да не се окажем пак от страната на булката.
7
11
 
24
 
! Отговори
Един там преди 4 години
Честито разпадане на Великобритания!
6
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай Борко, мачкай англичаните. Ще разберат за грешката си, но ще е късно :)
5
18
 
10
 
! Отговори
никой преди 4 години
Кой ще рботи, като нчма имигранти????Обричат се на гибел, хорицата... но... НЕ!Кой ще работи ниско квалифицираната работа след Брекзита? Не ги интересува,,,
4
11
 
31
 
! Отговори
Явно преди 4 години
Явно ЕС е толкова зле корумпиран ,че англичаните бягат от него като дявол от тамян!Новата политика на ЕС ще е зелената икономика тоест скъпотия,бедност,стачки и разруха - това е колапс!
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обещавам, че ще си го преместя.
2
3
 
34
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Какво рамо???? Те му дадоха валяк! Такава победа не е имало от 40 години!