Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента

Брюксел ще насърчава колективното договаряне
14 яну 2020 21:15,
154
Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента
Снимка: БГНЕС


Европейската комисия отложи обещаното през първите 100 дни от мандата ѝ предложение за въвеждане на задължителна минимална заплата във всички държави от ЕС. Вместо това днес Комисията реши да започне консултации с националните и европейския парламент, синдикатите, гражданското общество и страните членки. Те ще продължат 6 седмици, след което Комисията ще направи ново предложение въз основа на тях, което ще се обсъжда още 6 седмици, обясни социалният еврокомисар Николас Шмит.

Еврокомисията ще предложи законодателна рамка за минималната заплата най-рано през лятото, но по-вероятно през септември, добави той.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след избирането си, че предложението ще бъде направено през първите 100 дни след встъпването ѝ в длъжност, но идеята срещна яростна съпротива сред скандинавските държави, в които минимална заплата няма, а трудовите възнаграждения се договарят по браншове между работодателите и работниците.

Социалният еврокомисар обясни, че Еврокомисията няма да задължи шестте държави, които нямат минимална заплата да въведат такава, а ще предложат "икономически и социални критерии" при определянето ѝ в останалите 21 държави, които имат, за да позволи тя работещите да водят "достоен живот".

Шмит посочи, че в държавите с колективно договаряне, трудовите възнаграждения са по-високи, затова Комисията ще насърчи страните членки да използват по-активно формулата, вместо минималната заплата да се определя от правителствата. Мотивът е, че работодателите и синдикатите познават условията в браншовете най-добре.

Еврокомисарят изрично подчерта, че не става дума за уеднаквяване на минималното възнаграждение във всички държави.

Идеята за европейска минимална работна заплата беше лансирана от вицепрезидента на Комисията Франс Тимерманс, който беше кандидат за неин шеф, като той предлагаше тя да се обвърже със средните доходи и да се индексира, когато те нарастват.

"Никога не сме предлагали еднаква заплата. Това, което казваме е, че ще работим за правна рамка за установяване на заплатите", каза Николас Шмит, като обясни, че според Комисията не във всички държави заплатите сега гарантират "достоен живот", което създава условия за дъмпинг в страните, където доходите от труд са по-високи.

Еврокомисарят съобщи, че консултирането със социалните партньори и правителства е изискване по Лисабонския договор, което Комисията ще спази преди да излезе със законодателна инициатива.

В момента най-ниската минимална работна заплата е в България. От 1 януари тя беше повишена на 610 лв. Най-висока тя е в Люксембург - 1738 евро месечно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
15
 
! Отговори
Бизнеса преди 4 години
Междувременно в Бг.-Искаме да ни бачкат 9 часаааа...
68
1
 
16
 
! Отговори
КОГА? преди 4 години
В Румъния десните вдигнаха тази година пенсиите с 40%,догодина ще се вдигне с още 40% ,и третата година от мандата с още 21% общо за три години с 101%!А ние КОГА ?
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отлага се минималната 4000 евро.
66
0
 
16
 
! Отговори
Социопат преди 4 години
Нашия бизнес ще покани евродипутатите на "гости" и ще го отложат още 3 месца и така до другия парламент,за 300 Е на месец при цени на стоките като в Люксембург си е повече от робство,робите в Америка поне данаци и ддс не плащали...
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAТУК ВСИЧКО Е ПРОДАЖНО И ДОРИ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ЩИ КАЖЕ ЧЕ НЕ СИ ПРАВ А РАБОТОДАТЕЛЯ Е В ПРАВОТО СИ !!!!
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАХАХА ОБЕЩАЛИ И ОТЛОЖИЛИ :) СМЕХХХХ ТАКА НИ СЕ ПАДА !
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мотивът е, че работодателите и синдикатите познават условията в браншовете най-добре.може, ама наште мноо крадливи бе :)
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да има представа каква сума се обсъжда за минимална заплата в ЕС?
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAШефе и да ти пука и да не ти пука все тая. Хората постоянно ги ограбват алчните бизнеси.
60
2
 
22
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Ще я приемат каквато е в момента най-ниската в най-ошмулената страна-членка. Така няма да се променя нищо. Уважаващите населението си страни, така или иначе имат достойни минимални заплати. За тези, които се управляват от престъпници, нищо няма да се промени!
59
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Русия и САЩИ САЩ и Русия са с претенции за суперсили, РАЗЛИКАТА Е ЧЕ САЩ Е СУПЕРСИЛА, а Русия си остава само с претенциите.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така! И сега какво ще правят нашите робовладелци? Като са свикнали да дават една на половината от парите необходими за достоен живот? Мъкаааааа!
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма да влезе 100%.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хо хо това искам да го видя.
55
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мафията (бизнесът) това няма да се хареса.
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и после всички в България ще работят само на минимална работна заплата
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами "бизнесът" няма ли да е против?
52
3
 
5
 
! Отговори
Русия и САЩ преди 4 години
До: D: (номер 61)Не знам какво точно имаш предвид с този коментар, но предполагам, че се отнася до анонимния с номер 59.Бил съм и на двете места (по-точно в Украйна, когато беше още в СССР).Определено в САЩ е много, ама много по-добре.Въпреки това, има много прилики. И двете държави са с претенции за суперсили.И двете са "велики".Разликата е, че парите са в САЩ.Другото, което ги отличава е политиката за личните оръжия.Хубавото е, че в Русия има контрол над оръжията. И т.н. и т.н.
51
6
 
6
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
... сега?! Масово фирми с по един шеф, секретарка и бачкир, последният разбира се подписва, че взел минимална от примерно 1000 лева, а е върнал на шефа 750 от тях под масата ;) . Мъкааааааааа.......
50
2
 
6
 
! Отговори
D: преди 4 години
До АнонименНай вероятно не си бил нито в САЩ нито в Русия ! D: ................!