Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента

Брюксел ще насърчава колективното договаряне
14 яну 2020 21:15,
154
Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента
Снимка: БГНЕС


Европейската комисия отложи обещаното през първите 100 дни от мандата ѝ предложение за въвеждане на задължителна минимална заплата във всички държави от ЕС. Вместо това днес Комисията реши да започне консултации с националните и европейския парламент, синдикатите, гражданското общество и страните членки. Те ще продължат 6 седмици, след което Комисията ще направи ново предложение въз основа на тях, което ще се обсъжда още 6 седмици, обясни социалният еврокомисар Николас Шмит.

Еврокомисията ще предложи законодателна рамка за минималната заплата най-рано през лятото, но по-вероятно през септември, добави той.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след избирането си, че предложението ще бъде направено през първите 100 дни след встъпването ѝ в длъжност, но идеята срещна яростна съпротива сред скандинавските държави, в които минимална заплата няма, а трудовите възнаграждения се договарят по браншове между работодателите и работниците.

Социалният еврокомисар обясни, че Еврокомисията няма да задължи шестте държави, които нямат минимална заплата да въведат такава, а ще предложат "икономически и социални критерии" при определянето ѝ в останалите 21 държави, които имат, за да позволи тя работещите да водят "достоен живот".

Шмит посочи, че в държавите с колективно договаряне, трудовите възнаграждения са по-високи, затова Комисията ще насърчи страните членки да използват по-активно формулата, вместо минималната заплата да се определя от правителствата. Мотивът е, че работодателите и синдикатите познават условията в браншовете най-добре.

Еврокомисарят изрично подчерта, че не става дума за уеднаквяване на минималното възнаграждение във всички държави.

Идеята за европейска минимална работна заплата беше лансирана от вицепрезидента на Комисията Франс Тимерманс, който беше кандидат за неин шеф, като той предлагаше тя да се обвърже със средните доходи и да се индексира, когато те нарастват.

"Никога не сме предлагали еднаква заплата. Това, което казваме е, че ще работим за правна рамка за установяване на заплатите", каза Николас Шмит, като обясни, че според Комисията не във всички държави заплатите сега гарантират "достоен живот", което създава условия за дъмпинг в страните, където доходите от труд са по-високи.

Еврокомисарят съобщи, че консултирането със социалните партньори и правителства е изискване по Лисабонския договор, което Комисията ще спази преди да излезе със законодателна инициатива.

В момента най-ниската минимална работна заплата е в България. От 1 януари тя беше повишена на 610 лв. Най-висока тя е в Люксембург - 1738 евро месечно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
40
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Бочко и Домуса си отдъхнаха. Сигурно палят свещи за това скандинавските държави да устискат и да няма минимална европейска заплата.
48
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ Е ДОБРЕ УРЕДЕНА ДЪРЖАВАРУСИЯ Е ДОБРЕ УРЕДЕНА К.О.Ч.И.Н.А.
47
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ Е ПЪЛНА МИЗЕРИЯ И ***
46
2
 
33
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Тия и те започнаха да лъжат като Боко!Предизборно обещават, а след изборно забравят.
45
2
 
2
 
! Отговори
Сега аз не отричам преди 4 години
Че си имам стари сметки за разчистване с тях. Ама нали не мислиш, че съм тотално изперкал да открадна точно ония неща.... Happy Hunting Johnatan
44
2
 
2
 
! Отговори
А да ... преди 4 години
Опитва се да скрие ония ключ в *** си ...
43
2
 
2
 
! Отговори
Джони за колата ти преди 4 години
Йосиф Терасов я задигна! Живеем според един кодекс Джонатан, поради което аз не съм ти казал, че един човек открадна едни неща и трябваше да си запазя главата и ръката! Някак! Като съм пуснал един куршум да го гони, обаче някви *** са се намесили и стана мръсен рикушет за който аз изобщо нямам никаква вина. Всичко си беше изчислено по 3.14 обаче докато спях някакви *** са ме преджобили. И май миекаха ...
42
1
 
6
 
! Отговори
Питате защо? преди 4 години
Така както те се изсраха върху мен, талантите ми, заложбите ми, наследствения ми епигенетичен ефект, ебаваха се с мен, отрязаха ми бързата писта с доноси и клюки. Така и аз съм се *** върху тях ....И да ме търсят и да ме не търсят все ми е тая. Имам си друга важна работа в момента. Промити мозъци примитивни.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Какви социални помощи и евросубсидии спрямо квалификация и опит? Ако си завършил за инженер и имаш 2 магистартури, но не работиш, минал ти е срокът от 6 месеца на борсата(тогава взимаш според заплатата), то квалификацията ти струва 0, защото произвеждаш точно колкото *** с 1 клас, т.е. 0. Същото важи, ако двамата метете улицата и дипломатата ти не помага на работата. По квалификация и опит и днес дават заплатите като цяло. Изкарваш ли много ва фирмата, ще ти дадат или ще намериш друга.
40
2
 
2
 
! Отговори
Ей Нова преди 4 години
Сара ми е по-важна от тебе ***.... Отстъпи, отстъпииииии ......
39
3
 
2
 
! Отговори
Ако не я спукат ... преди 4 години
Плазмата бавно се охлажда или налягането намира най-слабата точка и избива накъде. И не ме разбирайте погрешно, не е нужно да бъде голям нюк. Мини нюк! Половинка. Буквално едно дипломатическо куфарче е устройството. И толкова за дипломацията. И лафа за 200 000 тона дипломация. И все ми е тая .... Това е моят живот. Dark Deception kills the light ....
38
1
 
4
 
! Отговори
Speed of free fall преди 4 години
= Controled demolition by other means!Когато са правели ядрени опити под земята (а вие сте били блясъци в очите на бащите си) се е забелязало следното явление, че се създава сферична сфера след взрива, ако не успее да пробие на повърхността. Тази сферична кухина е пълна буквално с йонизирана гореща плазма, която е и слабо радиоактивна. Когато отгоре се постави малък противобункерен снаряд, който пробива сферата при детонация. Плазмата - невидима, гореща, радиоактивна изригва нагоре като вулкан..
37
2
 
6
 
! Отговори
И когато ... преди 4 години
Нюкнеш три сгради на световния търговски център с подземни взривове и после спукаш балоните с плазма и радиация под земята с контролиран взрив после много ясно,че спасителите ще почнат да се разболяват от рак на простатата и тумори.Световният търговски център бе проектиран да издържи не един, а десет такива удара и даже да беше паднал от удар на самолет по палачинковата теория, това щеше да стане поне за шестдесет секунди, а не за 8 до 10 секунди.И щеше да има огромни парчета, а не изпарен прах
36
2
 
5
 
! Отговори
Не знам дали ... преди 4 години
Разбирате, но всичко, всичко бе режисирано тук от 1978 насам. От убийство до държавен преврат до разграбване и превръщането на тая земя във Вигрид. И ония *** популист *** на ЦРУ Трифонов да се замисли за думите си: Трудиш се, работиш, жертваш себе си и за какво? Ти ли бе? Ти ли си се жертвал бе Тайдъс Финли? Ти ли бе? Ти си сключил сделка с дявола и няма да ти обяснявам каква свинщина си сътворил! Дебат за твойте глупости няма да водим. За тебе куршума *** ...
35
1
 
4
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Па тия *** от ЕК изглежда им е светнало, че парите трябва да ги има за да се раздават. Какво ще стане, ако ЕК поснанови 10000 евро минимална заплата?
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Адам СмитЯ *** сравни цената на тока и водата в Русия и България и пак ела да ни светваш по заплатите.
33
6
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 4 години
"В момента най-ниската минимална работна заплата е в България. От 1 януари тя беше повишена на 610 лв."Н Европейския съюз да, но инак е доста по висока от мин. заплата в Русия, където тя е 12130 рубли или 166 доллара.
32
0
 
23
 
! Отговори
децата преди 4 години
ше ни купят колелета ама другия път....
31
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам в чист вид да се казва часовата ставка,но бибето бяга от тезиопрни точки.Фонката ,колко ли пъти щеотлага и как ще наложи на кратунин дани вдигне стандарта,без да произвеждаме.Идват сбъркани временано и кохезията ще се отложи,при коетобанкин ще ни удари доста яко.
30
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладна кокошка просо сънува