Меркел с призив към Европа за самостоятелност

Военната сфера също влиза в призива
16 яну 2020 09:49, Ния Христова
33
Меркел с призив към Европа за самостоятелност
Снимка: БГНЕС

Европа трябва да поеме повече отговорност в световната политика и да развие военния си потенциал заради промените в отношенията със САЩ. Това коментира германският канцлер Ангела Меркел в интервю за "Financial Times". 

"Вниманието на САЩ към Европа отслабва и това ще бъде при всеки президент. Ето защо всички ние в Европа и особено в Германия трябва да поемем повече отговорност", коментира Меркел, цитирана от Нова телевизия.

Канцлерът смята, че това се отнася и за военната сфера, в която Европа трябва да надгради потенциала си и да увеличи разходите за отбрана, като изразходва над 2% от БВП за това. Меркел определи нивото на европейските разходи за отбрана като "само по себе си не е достатъчно".

"Европа също така трябва, ако е необходимо, да бъде готова да се намеси в разрешаването на конфликти в чужбина", каза Меркел, като припомни за участието на Германия в международни мисии в Афганистан, Мали, Сенегал и Сомалия.

Междувременно канцлерът подчерта, че сътрудничеството между Европа и САЩ ще продължи да бъде от голямо значение, особено когато става въпрос за решеването на основни въпроси, свързани със световните ценности и интереси. Единството на ЕС е ключът към успеха на Германия и Европа в международната политика. Германия не е достатъчно голяма, за да може независимо да упражнява значително геополитическо влияние в света.

Меркел заяви, че търговските конфликти между западните страни и Китай не са желателни на фона на нарастващата икономическа конкуренция, понеже изолацията от Китай не е решение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
3
 
! Отговори
Хр Николов преди 4 години
МЕРКЕЛ ГЛЕДА КЪМ РУСИЯ ДА ХОДИ ТАМ ПРИ ПУТИН НИЕ 50 ГОДИНИ БЯХМЕ ТАМ
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без армия няма независимост. Зависим от НАТО и САЩ. Без армия няма независима икономика. САЩ командват европейската икономика.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел е решила да замени производството на автомобили, с производство на танкове, и да продава на колониите в Европа. Ще купим 150 танка Леопард.
26
0
 
6
 
! Отговори
Богоравний преди 4 години
Кога ще ни стигне Германия? Ние даваме по 3% за отбрана в НАТО, а те дават 1,5%. Даже г-н Тръмп ни похвали и ни даде за пример.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В английската версия на Уикипедия за Leopard 2 в секцията Operators пише, че България има интерес да купи 24 бройки Leopard 2A6. Ето това е меракът на Меркел. Да си пробута немското производство на държавите от ЕС които нямат собствено производство.
24
1
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Вижте сега какъв проблем се заформи от т-н.Брекзит.С излизането си от ЕС Великобритания на практика потвърди подозренията,че САЩ -Великобритания-Канада- -Австралия са една прикрита конфедерация и че другите държави,в т.ч.и Франция, Германия,Япония и т.н.могат да бъдат само придатък към нея.Със или без привилегии ,просто трябва да изпълняват определена им роля!?Препълването на чашата дойде от това ,че Тръмп доста безпардонно посочва кой кой е!Не че няма основание,но е болезнено!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел да си хваща пътя, достатъчно поразии направи на Европа с нейните потоци и еврови захранки на руската мечка.
22
3
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До До 18"..как фобите си представяте войната САЩ-Русия?"Ами представят си я като електронна игра...Щото не са помирисали барут.Дали им е ясно,че им е отредена ролята на жертви?
21
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
"Сети се Мара да се побара" Самата Меркел послушно вкарваше мигранти в Европа по заповед от САЩ,а сега щяла да бъде независима!Впрочем тя с това и ще остане в историята-съсипването на Европа и превръщането и в ци***** маха*ла.
20
1
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Много ми е интересно как фобите си представяте войната САЩ -Русия?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетила се че няма сърп точно пред нивата.Марш в затвора откачалка !
18
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което иска Меркел е глупост и ще вкара Европа в клетката на руската мечка. Има ли Европа сили самостоятелно да се справи с Русия? Естествено че няма и такива едни призиви само ще усилят разпада на Европа и ще доведат нещата до ново робство и войни.
17
3
 
5
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Поредната глобалистка мантра от поредицата "хайде да разрушим европейската цивилизация"! Европа, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия са неделима част от Европейската раса и култура. Да се разделят и разкъсват културно и всячески обслужва само един определени такива, споменаването на чието име води до *** и бан.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа ще бъде самостоятелна тогава само когато американците си махнат войските и базите от нея тоест - никога !
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа трябва да поеме повече отговорност в световната политика заради промените в отношенията със САЩ. Това коментира германският канцлер Ангела Меркел след срещата с Владимир Путин на 11-ти този месец. Тя беше провокирана от изречение, казано от Владимир по-рано: Какво да се разбирам с европейците, след като те не са самостоятелни? По-добре да решавам директно с шефа им.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 13 ЖдьстисБрато,точно обратното е! Ако не вярваш питай Бочко че повечето взимаме отколкото даваме.
13
2
 
7
 
! Отговори
Джъстис преди 4 години
до 11така е приятелзасега ни продават некачествена храна и всеки месец пари текат към Германия от Българияпотребители сме на немските ..кии
12
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10 И България ще стане самостоятелна когато русофилите си ходят в руския Гулаг
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повдига ми се от немците. Пълни лицемери. Самите те харчат 1,2% от БВП за отбрана и говорят как трябвало да почнем да харчим 2%. Сякаш Меркел не е от 100 години на власт и сякаш не можеше да качи немските разходи за отбрана за да даде пример. Всеки си гледа интереса. Немците не искат да харчат пари за отбрана. Искат колонии като България да харчат пари за немска техника която да продават. Искат да си купим я джипки, я танкове, я БТРи я Еврокоптери.
10
5
 
18
 
! Отговори
Неескенс преди 4 години
В Германия има 90 000 американски войници лельо. Кажи им да си отидат и ще бъдем по-самостоятелни.