Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки

Да работиш по 10-12 ч. на ден и едва да свързваш двата края
20 яну 2020 20:00, Елка Василева
285
Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки
Снимка: архив, БГНЕС

Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4,1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия.

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се с минимални доходи във Федералната република, пише Дойче веле.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на пълен работен ден, но получават твърде оскъдно заплащане. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на пълен работен ден от година на година намалява. Вместо това има все повече трудещи се на непълен ден и такива, които волю-неволю влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, приети в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова надница е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро.

Злоупотребите обаче са много: в случаи като този на Мартин не всички часове, в които служителите са ангажирани, биват зачитани. Други работят изцяло на черно или са наети за по-малко часове, отколкото реално работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите плащат значително по-малко данъци и осигуровки. Сред потърпевшите са особено много работници в строителния бранш, но също и в сферата на услугите.

Не само хора като Мартин, заети на пълен работен ден срещу минимално заплащане, трудно свързват двата края. На близо 3 милиона жители на Германия им се налага да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора германска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата заетост

Диана е касиерка в супермаркет, но работи там само 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове. Почасовата работа е широко разпространена в Германия и е сред най-често срещаните методи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е нараснал почти двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, започва рано - в 6:00. Първо отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ отнема два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом приключи и там, се отправя към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди около 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа служба към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били заплашени от бедност или социална изолация. Те представляват 19% от населението. Средният процент за Европа е 22,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: германиятруд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега се повишават заплатите във В и К дружествата. И Мартин ще си работи за 1500? , но в България. Затова следи постояно новините.
50
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия няма пари. Там се бачка много, данъците са високи, разходите са големи, всичко е много скъпо. Това е найскъпата държава в Европа и една от най скъпите в света.Жилищата струват милиони. Всичко е много скъпо.Има много по голяма вероятност човек да забогатее в България от колкото в Германия.В България има по добри условия за бизнес. Много млади хора го разбраха това, върнаха се от чужбина, направиха си фирми тук и сега са милионери.
49
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прод 46, и понеже работят за жълти стотинки никой не си тръгва а саво идват. Работа особено за шофьор и има много, само малко немски и работа за 2000 ? нето е безпроблемна при 8 часа работа и събота и неделя почивка.
48
2
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен"ако германците искат да дръпнат като румънците,трябва.."..Ей,симпатяго,черпи се една бира за моя сметка!...симпатяга!...
47
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сам човек тази заплата е добра ако не е пияница или наркоман. Има магазини където за 15 евро ще напазарува ядене за пет дни. Ако уцели пък момента когато от Алди изхвъргат продукти на които срока на годност им изтича след пет дни още по добре. Тази работа която я работи е неблагодарна и нито един немец няма да я работи. Този за да работи това или незнае добре езика или е с килиино образование. Тук щее по добре поне от глад няма да умре. Щото в бг жив си е умрял. Там и контейнери с храна няма.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове....пълни глупости!!! В Германия жените с деца работят МАСОВО почасово, често градините са до обяд, почиваха от 23.12. до 7.01. , как да работят жените на 8 часа. Гъвкавото работно време е МАСОВО, трупат часове, после гледат децата. Не пишете глупости. В Лидъл вечер работят 3 *** служители, охрана няма! В Германия е разрешено към почасовото раб. или пъл. раб ден 1 мин. джоб още без данъци до 450? месечно.
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е толкова зле този Мартин защо не се махне от Германия?!Щом не се маха значи не е толкова зле!
44
10
 
6
 
! Отговори
от Германия преди 4 години
Аз съм *** харц 7, дават ми по 2500 еврака без нищо да работя!
43
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Мартин е българин затова е на 1500?.Мартин от Полша на същата работа е с 4500?> Защо ли е така?
42
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основния проблем на германците са комунистите, Румъния изтепа комунистите и дръпнаха и сега взимат големи заплати, ако германците искат да дръпнат като румънците трябва да изтепат комунистите за да се оправят.
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой взема в германия 800 евро бе, Харц 4 е 800 евро---Хартц 4 е 432 евро на ръка, с наема, който държавата плаща, вярно се качва над 800 (стига те изобщо да могат си намерят жилище, защото са най-нежеланите наематели). А кой работи за 800 евро - познавам момиче с висше, което работи в музей за 850 нето на 30 часа седмично. Много хора работят за жълти стотинки просто защото ги е срам да са на социал, особено висшистите.
40
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето заради това всички емигрират в Русия и Китай, никой вече не емигрира в западните държави!
39
0
 
13
 
! Отговори
Капиталис преди 4 години
Требе да ни дойде една яка капиталистическа Европа да зимаме яки капиталистически заплати. Капитализма е най-добрата система, обаче европейците са прости и още живеят в комунизма.
38
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е пост-комунистическо соц свърталище рай за малцинствата бежанците и джендърите. В Европа пари не могат да се печелят. Доказано е!Който иска сериозни пари отива в САЩ. Само там има истински капитализъм където дори и да си без образование ако си хитър дет се казва да ти сече пипето и да не те мързи можеш да си докарваш по 150-200 хил. долара годишно.В Европа това е възможно само създадеш фирма с цел усвояване на евро фондове и въртенен на разни други далавери.
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия работещите са около 45 милиона, това означава, че около 10% мизерстват. А и за останалите животът не е много лек, постоянно се тресат от страх, да не загубят работата си, защото тогава губят всичко, повечето са стари, а след 40 никакъв шанс да си намериш работа, днес си на добра заплата и не знаеш цените на храната, утре се стискаш и броиш центовете в алди.
36
1
 
23
 
! Отговори
Изпаднал германец преди 4 години
Deutschland отдавна е kaput.
35
8
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та това е сума,с която НЕКВАЛИФИЦИРАН "труженик" може да кара!3000 лв наши пари!..При цени и наеми почти като у нас!Отделно ако е семеен и има дете,ще получава добавки,които НЕ са сравними с нашите "детски"......................най-малко мен може да обвините в "пристрастие към ЕС",но истината си е истина!ДА СПРЕМ да се взираме в другите!!!!Да видим НАШЕТО си ТЕЖКО "дередже"!!!!!!!!..../Алла Акбар и Боко Акбар!/..
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнели се, ще работи в Перник на водопровода. - Ще е е, ама не щеее.
33
3
 
25
 
! Отговори
Бат Гойко преди 4 години
Съседи са ми роми с три деца.Живяли са в Германия 5 години,децата говорят немски.Купиха си жилището с намерение да останат тука,но мъжът се разболя и му поискаха 5000лв за операция при положение,че има платени осигуровки/някакъв имплант за гръбнака не се поемал от здравна каса/.В Германия го оперираха безплатно.Сега си събират обратно багажа.Не мога да кажа къде е по лошо.
32
10
 
18
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 4 години
Абр главанак, в Германия данъците се движат около 40% от брутната заплата. Освен това нищо не ти връщат на следващата година. *** спрял. Айде върви да дойш козите, че след малко почва слави, плешивеца на народа.