Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки

Да работиш по 10-12 ч. на ден и едва да свързваш двата края
20 яну 2020 20:00, Елка Василева
285
Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки
Снимка: архив, БГНЕС

Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4,1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия.

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се с минимални доходи във Федералната република, пише Дойче веле.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на пълен работен ден, но получават твърде оскъдно заплащане. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на пълен работен ден от година на година намалява. Вместо това има все повече трудещи се на непълен ден и такива, които волю-неволю влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, приети в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова надница е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро.

Злоупотребите обаче са много: в случаи като този на Мартин не всички часове, в които служителите са ангажирани, биват зачитани. Други работят изцяло на черно или са наети за по-малко часове, отколкото реално работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите плащат значително по-малко данъци и осигуровки. Сред потърпевшите са особено много работници в строителния бранш, но също и в сферата на услугите.

Не само хора като Мартин, заети на пълен работен ден срещу минимално заплащане, трудно свързват двата края. На близо 3 милиона жители на Германия им се налага да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора германска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата заетост

Диана е касиерка в супермаркет, но работи там само 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове. Почасовата работа е широко разпространена в Германия и е сред най-често срещаните методи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е нараснал почти двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, започва рано - в 6:00. Първо отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ отнема два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом приключи и там, се отправя към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди около 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа служба към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били заплашени от бедност или социална изолация. Те представляват 19% от населението. Средният процент за Европа е 22,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: германиятруд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
20
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
Не е лошо да избягваме митовете и легендите. Явно и авторът е търсил някакъв материал колкото да има какво да напише. Навсякъде има неравенства. Гледам и в коментарите се обобщава колко получава "българинът в Германия" и колко му бил наемът и какво ли не. Има българи, работещи за минимални средства, има и такива, които са си намерили мястото, доказали са се и си живеят спокойно и прилично. Въпрос на квалификация, опит и разбира се късмет.
190
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и не твърдя, че в Германия стандартът е по-нискът отколкото в България. Разбира се, че заплащането в Германия и стандартът на живот са по-високи.Въпросът е, че хората живеят с митове и илюзии които нямат нищо общо с истината. Истината е, че в Германия повечето хора печелят почти еднакво много. След данъци почти на всеки остават между 1500 и 3000 евро чисти. И трябва да си много нагоре за да печелиш повече. А такива доходи от 6000 лева са достижими и в България. Но не за куриерчета.
189
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 197Колкото и да разтягате локуми и да пишете за данъчен клас, нетна, брутна заплата и прочие алабализми, не можете да оборите истината- в Германия заплащането на труда е много по- добро от заплащането в Бг. Стандартът на живот в Германия е много по- висок.
188
4
 
6
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Това, което се разбира от статията е, че в Германия има една прослойка от хора, които са принудени да живеят в нелегални квартири, които на всичкото отгоре са и скъпи. Коментиращите по-долу питат, защо не се премести в друга квартира? Не може, защото работодателят, който му осигурява това раб. място най-вероятно е в комбина с лицето, което държи квартирите, и това е необходимо условие за да бъдеш нает. Пък и ако беше на сомостоятелна квартира, парите съвсем нямаше да му стигат.
187
4
 
16
 
! Отговори
Esssssssss преди 4 години
Аве хора това е статия за успокоение на мързеливите останали в Бг да бачкат за по една минимална заплата :)))))) . За такива ако ще на луната да идат пак ще са гладни. Хора които имат казано по нашенски тапия и научат малко език, ще са добре в Германия. Няма да вам пример за лекари, инженери, архитекти и бла бла бла а ще дам един пример да кажем човек с средно образование и има желание да работи, става да кажем заварчик и научава малко немски и кво ще гладува в Германия ли, смях :)))))
186
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 195А в Бг каква е храната? Бо.клука на Европа. А цените какви са?При 250? заплата плащаме храна 30% по- скъпа от германската.
185
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв архитект стажант с 2000? НЕТНА заплата което е слез данъци? Толкова взимат младите архитекти бруто, а не нето. Първо говорим за нетна заплата. Второ говорим за данъчен клас 1, а не примерно 3 ако си женен и жена ти не работи. И трето архитект е професия изискваща висше образование.
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и пропагандни статии да се напишат, истината е една- в ЕС никой не работи за 250? на месец.
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Храната е с 30% по-евтина ама само когато говорим за индустриални отпадъци. Зеленчуци от Холандия които не са се доближавали до пръст и са расли във физиологични разтвори. Истински плодове и зеленчуци и истинско месо струват страшно много пари. Примерно кг смесена био кайма е 17?. Е да в супермаркета кайма в защитна атмосфера която да и поддържа цвета ще е стотинки.
182
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 191Глупости! Архитект- стажант започва работа с 2000? заплата. Това е стажант, когото обучават. След това заплатата тръгва нагоре.Мед. сестри също започват работа с толкова, после заплатата расте.Затова никой не се връща от Германия.
181
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куриерските фирми и веригите в Бг са закъсали за кадри, които да им работят за жълти стотинки по 12 часа на ден. И сега с пропагандни статии "Много е лошо на Запад" по медиите се опитват да внушат на българина- не ходи в Европа, остани да работиш за нас безплатно 12 часа на ден, 6 дена в седмицата.
180
1
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Преди работих като камериер. Плащаха по 25 евро на голям апп и 16 на малък. Един голям почиствах за 1 час, качествено.Идеята ми е, че дори като чистач може да се намери добре платена работа, стига да е на курортно място. Отваряйте си очите, и сравнявайте преди да почнете! Много от вас идват чрез фирма посредник, която им гълта парите и за вас остават няколко евра на час. Отделно живеят по 4 в квартира и всеки плаща по 250 евро. Квартирата реално струва 500 евро, но те взимат 1000 от вас.
179
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната нетна заплата в Германия е 1890?. Това е средна заплата включваща и висококвалифицирани специалисти. Така че е нормално един *** разносвач да печели доста по-малко. За да се добереш до 2300? нето трябва да си или си на хубава работа изискваща висше, или да имаш много търсена майсторска професия или да бачкаш много над 40 часа на седмица. Иначе в Германия има един вид чиракуване (Ausbildung) където 3 години ти плащат джобни пари за 40 часова работна седмица докато не получиш тапия.
178
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропагандна статия.А в Бг колко милиона се трудят за жълти стотинки?А колко милиона са се трудили за жълти стотинки и сега получават пенсия- стотинки?
177
3
 
24
 
! Отговори
Спиро преди 4 години
800 евро отиват за данъци в Германия очевидно. Мама Меркел взема тези пари и ги дава на африканците които не работят /с 10 жени и 20 деца/ и казва "Ето, харчете на воля. Ако свършат парите ще докараме още ентусиасти от България. Те са готови да работят даже и за без пари."
176
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1500бруто е абсурдно .. 1500 чисто е по вероятно .. шофьорите са на заплати 1650 -2300 нето има някой въртят дълги курсове плюс извънредни стигат 3000чисто. Тоя пич явно е 5ръка и бачка за под-под подизпълнител. Не го мислете ще узрее и ще си вади 2000-2300 чисто
175
2
 
26
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
И аз съм куриер в Германия. 2370 евро брутна заплата. 1590 нетна. Времето за товарене се брои. Хубаво е да намерим съсед, но не сме длъжни. Забраняват ни да работим повече от 10ч. Ппц 8 си работя. Ако останат пакети, си ги връщам в депото. На клиент отнема по 3,а не 10 мин.Така, че не се навивайте на робство. Има избор!
174
0
 
6
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Вярно - 3000 евро за начинаещ лекар, 1000 за набиращ опит работник.
173
12
 
13
 
! Отговори
Дойчо Марков преди 4 години
Всеки БГ църву'л щом стигне до Германия и се обявява за мега успешен макар че може да работи реално като ибрикчи'я за турци и албанци. Ходете в Германия! Там по дърветата има само евро и дойчемарки. Ще берете колкото искате!
172
2
 
21
 
! Отговори
Bavareca преди 4 години
Живея от 13 години в Германия. Никога не съм разбирал хората, които се подлагат на такава мизерия. Често е комбинация от незнание, страх и невежество. Някаква част го правят и защото получават парите на черно, та си мислят, че са голямата работа да спестят 300? от данъци (при 1500? бруто ставката е доста ниска). В Алди на касата почваш с 12? бруто, което са 2К бруто или 1,5 нето. Спокойна регулирана работа. Има 100 професии, които са ниско квалифицирани и се търсят хора под дърво и камък.