Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки

Да работиш по 10-12 ч. на ден и едва да свързваш двата края
20 яну 2020 20:00, Елка Василева
285
Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки
Снимка: архив, БГНЕС

Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4,1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия.

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се с минимални доходи във Федералната република, пише Дойче веле.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на пълен работен ден, но получават твърде оскъдно заплащане. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на пълен работен ден от година на година намалява. Вместо това има все повече трудещи се на непълен ден и такива, които волю-неволю влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, приети в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова надница е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро.

Злоупотребите обаче са много: в случаи като този на Мартин не всички часове, в които служителите са ангажирани, биват зачитани. Други работят изцяло на черно или са наети за по-малко часове, отколкото реално работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите плащат значително по-малко данъци и осигуровки. Сред потърпевшите са особено много работници в строителния бранш, но също и в сферата на услугите.

Не само хора като Мартин, заети на пълен работен ден срещу минимално заплащане, трудно свързват двата края. На близо 3 милиона жители на Германия им се налага да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора германска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата заетост

Диана е касиерка в супермаркет, но работи там само 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове. Почасовата работа е широко разпространена в Германия и е сред най-често срещаните методи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е нараснал почти двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, започва рано - в 6:00. Първо отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ отнема два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом приключи и там, се отправя към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди около 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа служба към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били заплашени от бедност или социална изолация. Те представляват 19% от населението. Средният процент за Европа е 22,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: Германиятруд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
1
 
10
 
! Отговори
аха преди 4 години
стой у дойчланд хубоо звучи не ги слушай тея че у България били по- добре поне в уредена държава си няма глупави ядове тука само кадърни айтита и оутсорс ли беше наджипкани в софя живеят добре и некъф процент на меринджейски позиции 18евро на час си супер , спестеното ако ще само 10хил евро годишно да ти е пак си окей щом е остатък от 30к чисти имаш и за молове и за екскурзийки малки опознай дойчланд
230
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 194,Как пък медицински сестри в Германия започват на 2000 евро? Позната е сестра там. Бруто след общ стаж(с тукашния) 30ина години, тамошен над 15 и куп квалификации взима бруто около 2200 евро. Май е бая далеч това от начална заплата за 0 стаж.
229
3
 
9
 
! Отговори
Да преди 4 години
50K евро като куриер. Хахахаха. Разбира се, дори си се прецакал, там почват от 60К на година куриерите и стигат до 70-75К с бонуси. Айде като се събудиш отивай да бачкаш и после пиши пак тук.
228
0
 
11
 
! Отговори
... преди 4 години
5к за дрехи всяка година, кво направи бе пич. Иначе, да. 10к квартира плюс още 5к за други разходи, остават 15к на година чисто. Не изглежда много, но това са 30 хиляди лева СПЕСТЕНИ на година, хайде ти в бг ги спести тези пари, като бачкатор.
227
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължават хората да не разбират разликата между заплата преди данъци и след данъци. Една медицинска сестра НЕ ВЗИМА стартова заплата от 2600 евро след данъци. 2600? са преди данъци. След данъци остават 1752?. Разликата е значителна! Престанете да пишете измишльотини.
226
2
 
5
 
! Отговори
аха преди 4 години
10к ойро де ше спестя тука у прованса съм на 850 лв съм работодателя църка кви голями осигуровки плащал бачкам си кат пич имам си партамен таратайка ходя чат на спа ски туй онуй и механички горе долу и колата да опраа кьораф леф няаам спестен на минус съм все кредитната карта върви отивам в дойчланд барем ше видя свят ша стискам парата и бач бач и да не гледам Бг глупотевини да си отдъхна от тъпотии
225
2
 
6
 
! Отговори
До аха преди 4 години
Ми ако искаш вярвай бе. Аз го споделих информативно. Става въпрос за Бавария. Почасовата ми ставка е 18.70 евро за 177 часа месечно имам 400 евро плюс за пътни и ако от тези 177 часа на месец надвиша всеки час се плаща с 25%отгоре. Ти смятай колко стават. За миналата календарна година с много малко минавам 50к бруто. Айде със здраве.
224
3
 
3
 
! Отговори
аха преди 4 години
аз ся ше ходя ама ми говорят за някъф ергенски данък 200 ойро и 1600 евро чисто да взимам при немска фирма уж и квартира съдействие от работодателя 300ойро те ше са некой стаи сигур щот си казаха - квартирата поске може да смениш *** тоз ерген данък ме учуди хаха ми ша се оженя бе
223
7
 
3
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Т.е. от 30к, 10 са ти наем, 5 да са храна, и 5 - дрехи, удоволствия и други разходи. Остават ти 10к евро. На година. Не си заслужава. Прибирай се. И тук имаш мегдан за тези пари.
222
1
 
5
 
! Отговори
аха преди 4 години
50000 /12=4166 ойро месечно ли бе? ми ти си цар бе !данък няма ли кви сметки разправяш и на теб не ти вярвам инак едно ясно махнете фирмичките подизпълнители Бг Турци и Руманещи и Мартин за 8 часов работен ден и почивен неделя и съб до обяд ангаже ще си взима същите 1500 евро чито които и сега като работи по 12часа и ако пак се амбицира за 12 часа и по коефицирнт ше ги докара 2хил евро и е пич ама 4ри хили пак не стават незнам ендженер ко си друга бира .та на Мартин проблема му е Бг подизпълните
221
2
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
От 50к като махнеш данъците остават 30к.. Това е което взимам. Разходите са нещо съвсем друго :). Мога да ги изхарча и всичките, това си зависи от мен. Иначе разходите са храна са нищожни, въпроса е в квартирата, за да живееш що годе в нормална квартира поне 800 евро. Аз плащам толкова за квартира с две стаи и дневна/кухня. В цената влизат ток, вода, парно, интернет и паркомясто.
220
1
 
6
 
! Отговори
даама преди 4 години
50к бруто 30к нето, ти данъци немаш ли бе ? наем немаш ли разходи немаш ли да не преувеличаваш нещо
219
0
 
5
 
! Отговори
аха преди 4 години
ама верно е бе куриерите в германия и англия ги разкатават о то щот имат посредници БГ фирма с бусове сключва договор с немския амазон и къса българите от бачкане всички дреболии са си пресметнали да ги изгърбят момчетата и да печелят а немец без посредник за двойно по- малко работа на същата позиция далеч по човешко си взема същите пари около 1500 ойро
218
5
 
7
 
! Отговори
От германия преди 4 години
Аз като човек работещ повече от 3 години в Германия спокойно мога да кажа, че статията не е е лъжа. За съжаление има доста български, турски и румънски фирми подизпълнители, които предлагат подобни условия на труд. Знам го, защото и аз бях в подобно положение в началото, но сега понаучих езика, влезнах директно в немска фирма, става въпрос за склад и годишния ми доход е около 50 000 евро годишно с 8 часа работен ден, чисто ми остават 30 000 евро на година без годишните бонуси.
217
0
 
2
 
! Отговори
абе преди 4 години
ми скот с тебе носи си пиците и вземай 3хилки
216
2
 
1
 
! Отговори
аха преди 4 години
и вярно е в Германия не се печелят супер много пари но ако няма посредници и си работиш е човешко ятук ако си от Видин прованс северен и южен дори или нейде там по ли хубаво ще живееш та заплатите са едва 700 800 лева за София се разказват некви басни за айтита и меринджеи на по 5 хил 10хилки ама колко са тея хора и мое ли всеки да се натъпче в тай Софя , та те и за наемите паладеха там та кат не си айти да вземаш 1300 акоще и касиерка в банка да е или придавач некъф примерно м кат имаш наем
215
3
 
16
 
! Отговори
Да преди 4 години
А на мен братовчед ми работи за 3К чисто като разкарва пици. А бе, хора, айде да спрем да се лъжем. Навсякъде минималната заплата е толкова, колкото да не умреш от глад, нищо друго не можеш да си позволиш. От Того до Торонто. Навсякъде високоплатени са лекари, инженери и топ мениджъри. Богатите са само хора наследили богатство, крупни бизнесмени и големи престъпници. Запомнете го и си го набийте в главите. 1500 евро в Германия са като 610 в България, т.е. може само да живееш като скот.
214
1
 
6
 
! Отговори
аха преди 4 години
за куриерите в чужбина - Германия и Англия - проблемът иде от гешефтарски Бг фирмички подизпълнители дето наемат Бг служители и си намират начини да им дават основната заплата около 1400 евро а да ги късат от работа тва е махнете посредниците по веригата и става окей 12часа ше му се плащат на Мартин за 12 часа товаренето на буса ше се зачете за работа махнете гадните българи и румънци келипирджии искат да забогатеят бързо на гърбъ на гастербайтери в нужда
213
1
 
3
 
! Отговори
Германия преди 4 години
По долу да се чете-не че го задължават; след като се роди детето;и след 3год обучение зопочва със стартова заплата .... И да допълня,с минималната заплата която е в България,аз тук си зареждам хладилника за 2 седмици! Хората НЕ СА ***,а и повечето имат близки в чужбина и са наясно с нещата! Слугинаж тик.вен,за да си запазите хлебеца лъжете като р.оми( по-тъмните ни граждани)
212
8
 
5
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Не пишЕте глупости,автора на статията! Работи по 12ч защото НЕ може да се справи,а ве че го задължават! Дъщеря ми беше в Дойче пост 3 години и заплатата не падаше под 2300 евро! При 8.5 ч труд! После се рази детето и няма как да продължи.В момента учи за мед сестра,като обучението се заплаща от Кранкенхаус първа год 1100 евро,втора още не зная а след год почва сэс стартова заплата 2600 евро! НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА с антипропаганда,видите ли и в Германия са зле хората!Стига лъжи!