Сицилия се готви за масов обир на супермаркети

"Стига сме стояли вкъщи, няма какво да ядем", скандират недоволни
29 мар 2020 07:00,
126
Сицилия се готви за масов обир на супермаркети
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът е на път да подпали в Италия бунтовни пожари, като първият лумна в Сицилия, пише "Монитор".

Още по темата

В ранния следобед двайсетина младежи от Палермо напълват количките си  в супермаркет, но отказват да платят стоката на касите. А когато управителят и подчинените му ги помолват да върнат обратно взетата стока, младите хора започват да скандират: „Стига сме стояли вкъщи, нямаме пари да платим, трябва да ядем!“

Бързо проучване на полицията установява, че на практика става дума за организиран във Фейсбук протест от група с няколко хиляди следовници и с име „Национална революция“.  Нещо повече – органите на реда разбират, че въпросното „уеб–формирование“ се готви за улична война, като „подпалването“ й е насрочено за 3-ти април чрез масов обир на супермеркати в Палермо и цяла Сицилия. Ето защо от петък сутринта всички големи магазини за хранителни стоки на острова са със засилена охрана от полицаи и карабинери.  А явно давайки си ясна сметка за положението в Палермо, неговият кмет Леолука Орландо поиска от правителството в Рим да осигури незабавно за изнемогващите в момента жители на града и въобще на Южна Италия минимална безвъзмездна помощ, наречена от него „доход оцеляване“. „За съжаление до мнозинството хора, които изживяват този момент с безпокойство, но и с достойнство – каза пред журналисти Орландо - се сформират групи от мародери и професионални смутители на реда, които планират акции на насилие с цел грабежи и не крият принадлежността си към мафията“.  И за да може Палермо да изживее кризата в ред и спокойствие,  кметът призова съгражданите си да сигнализират всеки случай на опит за тяхното нарушаване.

Към искането на Леолоука Орландо за „доход оцеляване“ се присъединиха управите в южните области Кампаня и Пуля, където напоследък се шири нов вид грабеж – задигането на пълните с хранителни стоки торби от току що пазарували в супермаркетите хора. Засега най-често престъпното деяние се извършва от малолетни момчета, които веднъж докопали плячката, изчезват яко дим на мотопеди. Предизвиканото от коронавируса социално напрежение накара министъра за Юга в правителството на Джузепе Конте – Джузепе Провенцано да обяви пред журналисти, че Южна Италия може да експлодира и демокрацията да бъде направена на пух и прах, ако в джобовете на най-бедните хора не влязат поне малко пари, с които да преживеят кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Явно там мафията е намерила нов начин да рекетира собствениците на магазини, които не си плащат. Това, че нямали пари го слушаме от 30 години от обитателите на гетата и изобщо не им вярвам. За комуникация по интернет пари имат, а да си платят в магазина нямали пари, как пък не.
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нужни са реформи в Италия. намаляване на социалните помощи, приватизация, концесии. Да се продаде всичко държавно. Цялата Сицилия може да се продаде на друга държава, която има пари. Трябват спешни реформи. План Ран-Ът за Италия.
78
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо има хора в безизходно положение? Защо са се оставили в положение да нямат за хлщб за повече от 3 седмици?? Ааа, защото довчера пазаруваха телефони, телевизори, ходеха по ваканции, тогава не реваха, а, пфу!!
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата са на път да излязат извън контрол! - или това е целта ?
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще минат през Прехода и Обедняването. Нека се учат от опита на Изтока след падането на Стената.Ще пратим топ експерти от Прехода, като Костов, Софиянски, Филип Димитров, Луджев, които да проведат Риформите.
75
2
 
20
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Нищо чудно и тук да стане така, като гледам неадекватните действия на щабовете и техният вожд- *** Банкянски.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада краде от чужбина и дава социални помощи у дома.
73
2
 
6
 
! Отговори
До Лудото Ленче преди 4 години
Да глобализма е виновен! Ако си бяхме останали в соца ,щеше да има бая работа за граничарите .Само повечко боеприпаси трябваше да има. И по влизащи и по излизащи ..ОГЪН!!!. НЯМАШЕ ПИЛЕ ДА ПРЕФРЪКНЕ....Щеше да има много ,,герои -граничари"....Само че и тия туристи към Гърция,Турция и Югославия нямаше да ги има! Както си беше,бяхме си затворени 45 години и си бяхме свикнали,като в зоопарк.В клетката,на всички по малко и по равно и който не слуша...помним.....И ,,карантината" беше без вирус!!!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://youtube/watch?v=ShO_oMmbTXkТук ще видите как някои италианци обясняват, че умират от глад.
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, че на коментара 74 са напляскали масово минуси, а коментарите със абсолютно същото съдържание за италианците след това имат масово плюсчета. Единствената разлика е, че в 74 се разпростира върху геополитическия ефект на това положение. ДругарЕ, не се засягайте така брутално, това е видно вече и за малките деца. А,и, цъкането на минусчета показва докъде сте я докарали ... да вярвате че това има якакво значение!
70
7
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Повечето италианци са лукави и коварни мaймyни.
69
3
 
23
 
! Отговори
Sofia west преди 4 години
Еми то у нормално да започнат безредици
68
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрахте ли защо Италия е в това състояние: заради липса на морал, мързел, и мафия. После искали да отпаднат санкциите към Русия, за да се крепят, пък други са им виновни, че не били съгласни. После Русия се възползва от италианските тарикатлъци и мизерии, за да си прави ПиАр, после Италия рИве за "европейски ценности". Къде са ви на ВАС европейските ценности, уе? Или докато крадете и лапате няма проблеми, но като я закъсате другите са лошите?
67
1
 
20
 
! Отговори
хектор преди 4 години
Ако нашето правителство ,не си съобразява с това каквото става в другите държави и не вземи на сериозно нещата и тука ще стане зле. Хубаво е да има някъкв ,,доход оцеляване" защото хората до 1 -месеца ще затънат и ще гладуват.А когато гладен човек знаем какво прави .Вече все му е тая да ли ще го застрелят или ще убие някои.
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Южна Италия си е такова полажението независимо кой ден сме. Преди 100 години Мусолини е повел война срещу бандитизма, в резултат десетки хиляди отиват в САЩ и години по-късно полагат началото на 5-те фамилии. Но в крайна сметка не успява и скоро след войната нещата тръгват по стария ред.
65
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките тук са твърде меки. Ако трябва да стреле дори по нарушителите. По добре всеки ден да се застрелят по 1000 нарушителя, от колкото по 1000 да умират от вируса. Останалите като видят че се стреля, ще спазват ограничението.
64
3
 
26
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Италианците са си бандюги като всички южняци. Отдавна в Италия няма никаква държавност, по-лошо ще става.
63
8
 
7
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Не банани-свобода има ! Даже слободия. И още много неща,които ги нямаше....Бананите са последното нещо което ни е липсвало.Тая мантра я измислиха другарите,а я повтаря следноемврийското поколение,което мисли че винаги е било така ,само че без банани.Ех дечурлига,дечурлига.......разглезени и невежи!
62
3
 
16
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Факт е че ще става трудно - ясно е че от всяка една мярка ще страдат хората - няма как да се намери универсално решение - дано успеем някак да се справим- за мен не е редно да се подпомага бизнеса при положение , че има толкова хора в безизходно положение - сьс сметки за плащане заеми беше по редно тези пари да се дават като някаква помощ директно на хората
61
4
 
23
 
! Отговори
Az преди 4 години
А в *** *** ще си псува комунистс боко, ще разправя кво било при тошко селския бек и ще си яде тихо компотите от село...