В Австрия: Хиляди магазини отварят врати

Държавата смекчи строгите ограничения
14 апр 2020 08:38, Петя Славова
40
В Австрия: Хиляди магазини отварят врати
Снимка: БГНЕС

Хиляди магазини ще отворят отново в Австрия, която ще стане днес една от първите европейски държави, смекчили строгите ограничения, въведени заради новия коронавирус, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Австрийското правителство обаче предупреди гражданите на страната, че опасността още не е отминала.
Австрия предприе мерки още на ранен етап, като затвори преди около четири седмици училищата, заведенията, театрите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Хората бяха призовани да си стоят у дома и да работят от вкъщи, ако могат.

Още по темата

Досега Австрия се справя сравнително добре с епидемията, с 368 починали от регистрирани над 14 000 заразени, особено спрямо някои по-големи европейски страни като Италия, Испания и Франция. Потвърдените нови случаи нарастват с по няколко процента и броят на настанените в болница се стабилизира, отбелязва Ройтерс.

"Искаме да излезем възможно най-бързо от тази криза и в икономически план и да се борим за всяко работно място в Австрия", заяви в отворено писмо до сънародниците си в събота - в навечерието на католическия Великден - канцлерът Себастиан Курц, чиято консервативна партия управлява в коалиция със Зелените.

Миналата седмица Курц очерта план за поетапно вдигане на ограниченията: първо, днес ще отворят отново магазините с площ до 400 метра, както и тези за подобрения за дома и градинарство; след това, от 1 май ще възобновят работа търговските центрове, по-големите магазини и фризьорските салони; ресторантите и хотелите може да бъдат отворени в средата на следващия месец.

Ще има ограничения за максималния брой хора, които имат право да бъдат едновременно в съответния магазин, като всички клиенти ще трябва да носят маска.

В петък Световната здравна организация предупреди, без да спомене изрично Австрия, че вдигането на ограниченията може да доведе до смъртоносна нова вълна на епидемията, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В петък Световната здравна организация предупреди, без да спомене изрично Австрия, че вдигането на ограниченията може да доведе до смъртоносна нова вълна на епидемията..."===Слушайте какво ви говори СЗО и правете точно обратното, така ще сте в безопасност.
37
7
 
7
 
! Отговори
Нещастници преди 4 години
Както обикновено ще се влачим по г з след цяла европа дори и за неща които не трябва да питаме брюксел или козяк, или пък ги питаме???!
36
1
 
3
 
! Отговори
ахинора преди 4 години
Благодаря на всички, които изразиха мнение по моите размишления за чистотата/почистването на занемарената ни околност. Знам, че и това става с пари, и то много пари. Мисълта ми е по-скоро ние какво отношение имаме по въпроса. Впрочем, с оглед болести и карантина, правителството неизбежно според мен ще стигне и до това да преценява как да се изрине мръсотията, която сме си направили ние, но не може повече да живеем в нея. И на това му идва времето... Хубав ден на всички!
35
0
 
5
 
! Отговори
а ти сети преди 4 години
До Анонимен 35ли се , че в болница се влиза САМО ако си с усложнения ...останалите с леки симптоми се лекуват у дома както е и в останалите държави. ако имаме стриктна профилирана карантина просто почти няма да имаме тежко болни(пенсионери и хронично болни).а на мой приятел са му забранили да извършва ремонт на тирове-глоба 10 000 лева ..та остават без работа неговите монтиори и шофиорите на тировете и други примери мога да ти дам. а тук не е китай да ми забранят да се разходя в парка
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна карантина няма в БГ който има работа може да си ходи дори с градския транспорт, до супермаркета и т.н. Останалите се борите за моловете, кафета и ресторанти. Как ще разпознава коттролиращия орган или вируса шляещия се из кафетата или парка рисков профил ли е или не? И остава на съвестта на хората, Столипиново и Факултета ще напълнят болниците и ако са оставили свободен аспиратор ще има и за теб. Сети ли се?
33
4
 
2
 
! Отговори
а ти сети ли се преди 4 години
До Анонимен 29 , че не е необходимо за да бъде придобит този имунитет да бъдат подлагани на това рисковите групи-хората над 65 години и тези хроничноболни?? защо карантината не остане САМО за рисковите групи(дори да се подобри както например социални работници да им носят покупките и др) а останалите при които болеста протича без или със леки симптоми да живеят и работят нормално ?? защо се поставя въпроса карантина или не когато има много по-умно решение-профилирана карантина ?
32
4
 
13
 
! Отговори
Амидофен преди 4 години
А в България. Хиляди магазини няма да отворят врати. Вече.
31
5
 
6
 
! Отговори
ахинора преди 4 години
До Поручик РжевскиГосподин поручик, преди време един животновъд предлагаше 3 000 лв. месечно за семейство, което да наглежда добитъка /крави/ през нощта. Предлагаше и отделна къщичка в непосредствена близост, с всички удобства. Никой не му повярва, вкл. и аз. Ходиха телевизии, снимаха, и се оказа истина. Никой никого НЕ ИСКАМ да командва. Въпрос на преценка!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Курц е на 35 години. А нашият над 60.
29
0
 
4
 
! Отговори
ахинора преди 4 години
До Анонимен 25 Долавям ирония в думите ти, нищо де, твоя работа си е как го възприемаш. За почистването на коритата на реките си абсолютно прав, но за целта има техника! Но пак да подчертая - хиляди пъти си прав и за Искър, и за всяка друга река в България - имат спешна нужда от почистване. Да си спомним как водите излязоха от затлачените реки и погубиха хора!
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен 14Като гледам Китай си остоланаха на 80 и няколко хиляди заразени и 3 и няколко хиляди жертви и сега само единични вносни случаи? Сещаш ли се? Сещаш ли се как резкия и хубаво изграждащ имунитет пик ще блокира здравната ни система и ще се решава кой да живее и кой не. И сещаш ли си, който не е на власт и я иска колко опорни точки предизборно ще има? Сети ли се? Гледай инфо от цял свят намали чалгата.
27
2
 
8
 
! Отговори
ахинея преди 4 години
До ахинораОтбий се на 10 км от магистрала в Турция и ще видиш какво е Ориент.
26
1
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Ахинора, от 1989 година живеем в един нов свят, където държавата не дава команди а има търсене и предлагане. Без да определям кое е добро и лошо, просто факти. Така че, ако някой иска хората да работят в селското стопанство, нека предложат заплати като в Англия за ягодите и съм сигурен, че студентите ще откликнат.
25
1
 
8
 
! Отговори
първо преди 4 години
До ахинора явно не разбираш , че правителството не дава свои пари паднали от небето а преразпределя или нашите пари или тегли заеми които пак ние плащаме.та въпроса е ТИ искаш ли да дадеш тези пари (или да теглиш кредит за това). освен това никое правителство до сега от последните 30 години не е показало , че работи в интерес на държавата а просто я краде...защо очакваш сега това да се промени ?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ахинорЧе, върви чисти река Искър душа....аз ще те осигурявам с въже от брега.
23
13
 
9
 
! Отговори
ахинора преди 4 години
Не виждам защо правителството да не предложи добри пари на хората, останали без работа, да се захванат /както и всеки от нас/ с тоталното почистване на страната - навсякъде и от край до край. И това се отнася до сезонните работници, за които Западна Европа реве - защо да ходят там, като тук земеделските производители имат огромна нужда от работна ръка. Както и онези студентите, дето ореваха света, че май няма да отидат на бригада в САЩ. Ами и тук има работа, драги студенти!
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
14, всъщност "тези, които говорят за затягане на мерки у нас гонят свои користни цели". Защото и децата са наясно, че вирусът няма да изчезне и когато и да се свалят москити, тези които ще си ходят, ще си идат. А ако на вас някой плаща с месеци да си седите вкъщи, на обикновените хора у нас никой не плаща.
21
5
 
9
 
! Отговори
сигурен преди 4 години
До Анонимен 14 и си , че никой не иска крантина ?? ами как се теглят иначе 10 млрд и се раздават 75 млн на фирма с 2000 лева оборот без гаранции?? ако се движим бавно спрямо пика и необходимият имунитет от 70% от населението като ще са ни необходими 1-2 години нали не вярваш , че карантината може да продължи 2 години ?? а какво правим ако другите държави от ес придобият този имунитет след 5-6 месеца а ние го нямаме още...ще забраним туризма,ще спрем икономиката и транспорта(без тир-ове)
20
3
 
17
 
! Отговори
съпоставка преди 4 години
Отпускане на меркитеАвстрия- отваряме магазините.България- Искаме си парка и биричката на пейката.
19
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези магазини в Австрия, които ще бъдат отваряни при нас не са затваряни.