Вебер: България ще може да използва Фонда за възстановяване

България много добре управлява кризата, смята той
26 май 2020 08:45, Елка Василева
63
Вебер: България ще може да използва Фонда за възстановяване
Манфред Вебер. Снимка: архив, БГНЕС

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от COVID-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер пред БНР.

Запитан за критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави, Вебер уточни: „Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени. И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет“, каза Вебер.

Още по темата

Той обаче отбеляза, че „последствията са далеч по-широки в икономически аспект.  България, например, много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд“, каза евродепутатът.

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да представи утре пред Европейския парламент фонда, който е част от плана за възстановяване след пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 юли 1997 г. Излиза становището по молбата на България за членство в рамките на План 2000. Становището оценява Република България като страна-кандидатка, която не е достатъчно готова да започне преговори за присъединяване. Европейската комисия приема "Партньорство за присъединяване". 12-13 Декември 1997 г. Европейският съвет в Люксембург взима решение да започне преговори за присъединяване с Унгария, Полша, Естония, Словения, Чехия и Кипър.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
17-18 март 1997 г. Официална визита на комисаря Ханс ван ден Брук в София, на която са очертани основните мерки, които трябва да бъдат взети от българското правителство за подготовката на България за разширяването на ЕС. 25 април 1997 г. Българското правителство връчва на Делегацията на ЕК в София осъвременените отговори на въпросника на Европейската комисия за адаптиране на България към европейските критерерии.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
. Разгледани са възможностите за помощ от страна на ЕС и необходимите действия на българското правителство с цел създаване на условия за изготвяне на становище на Европейската комисия за едновременно стартиране на преговорите за присъединяване на България към Съюза.3 март 1997 г. Европейската комисия отправя покана към България да актуализира подадената по въпросника информация.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14 декември 1996 г. В рамките на Европейския съвет в Дъблин се провежда среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС, Асоциираните страни от Централна и Източна Европа, Кипър и Балтийските републики.24-25 февруари 1997 г. Трети съвет за асоцииране на България към ЕС. Направен е съвместен анализ на постигнатите резултати в адаптирането на България към критериите на ЕС за присъединяване.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съвет възлага на Европейската комисия да изготви становища върху молбите за членство на асоциираните страни. Април 1996 г. Европейската комисия връчва подробен въпросник на българското правителство с цел да подготви становище върху молбата за членство в ЕС на България. 31 юли 1996 г. Отговорите на въпросника на Европейската комисия са предоставени от българското правителство на представителя на ЕК в София.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Декември 1995 г. Българското правителство взема решение да подаде молба за членство в ЕС.4 декември 1995 г. Народното събрание гласува решение България да подаде официално молба за пълноправно членство в ЕС.15 - 16 декември 1995 г. Трета среща на държавните и правителствени ръководители по време на Европейският съвет в Мадрид. На Хавиер Солана е връчена молбата на Република България за членство в EС.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25 септември 1995 г. Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС одобрява списък на държавите (Регламент 2317/95), чиито граждани следва да притежават визи при пресичане външните граници на Съюза. В този списък фигурира и България. 9 - 10 ноември 1995 г. Първо заседание на Комитета за асоцииране България-ЕС в София. Направен е подробен преглед на изпълнението на Европейското споразумение за асоцииране.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...и на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС и на асоциираните с ЕС страни /15 + 11/.6 - 8 септември 1995 г. Учреден е Съвместен парламентарен комитет между България и ЕС в София. Обсъдени са политическото и социално-икономическо положение в България, търговско-икономическите отношения България-ЕС, сътрудничеството в областта на правосъдието и вътрешните работи, изпълнението на програмата ФАР, политическата ситуация в Южна и Централна Европа
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29 май 1995 г. Първо заседание на Съвета за асоцииране България-ЕС. Обсъдени са стратегията на България за интегриране с ЕС, регионалната стабилност и свободата на движение на българските граждани до страните членки на ЕС и групата Шенген. 25-26 юни 1995 г. Европейският съвет в Кан приема Бялата книга за Единния вътрешен пазар. Очертана е стратегията за подготовка за интеграция на Асоциираните страни от ЦИЕ във Вътрешния пазар на ЕС. Проведена е среща на държавните и правителствени ръководители
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Януари 1995 г. Влиза в сила вторият Допълнителен протокол към Европейското споразумение за изравняване на графика на либерализация на търговията за България с този на Вишеградските страни.22 март 1995 г. Министерският съвет приема Постановление 66, с което се създава специален механизъм за работа по европейска интеграция, включващ Правителствен комитет, Координационна комисия и Секретариат по европейска интеграция към МС.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Декември 1994 г. Провеждат се два кръга консултации с Европейската комисия за адаптиране на Европейското споразумение и подобряване на пазарния достъп във връзка с присъединяването на трите страни от ЕАСТ - Австрия, Финландия и Швеция - към ЕС. 9-10 декември 1994 г. Европейският съвет в Есен приема Стратегия за подготовка на асоциираните държави от Централна и Източна Европа за присъединяване към ЕС.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14 април 1994 г. Правителството на Република България приема декларация, в която се потвърждава желанието на страната да стане пълноправен член на Европейския съюз. 24 ноември 1994 г. България и останалите асоциирани страни са поканени да се присъединят към декларации на ЕС по външнополитически въпроси и въпросите на сигурността.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... търговската й част.Януари 1994 г. Влиза в сила първият Допълнителен протокол към Европейското споразумение, с който ЕС едностранно предоставя допълнителни търговски отстъпки на България.Март 1994 г. Първо заседание на Смесения комитет България - ЕС. В неговите рамки са създадени подкомитети по сближаване на законодателствата, конкуренцията, селското стопанство, транспорта, митническото сътрудничество. Формирана е контактна група по черните метали.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... икономически критерии.27 октомври 1993 г. Европейският парламент ратифицира Европейското споразумение за асоцииране на България. Ноември 1993 г. Започва провеждането на редовни заседания на работните групи в рамките на политическия диалог между ЕС и асоциираните държави, на равнище експерти.31 декември 1993 г. Временното споразумение по търговията и свързаните с нея въпроси влиза в сила. Спогодбата за тъговия, търговско и икономическо сътрудничество от 1990 е суспендирана в ...
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... отношения г-н Ханс ван ден Брук. 15 април 1993 г. Народното събрание ратифицира текстовете на Европейското споразумение за асоцииране и Временното споразумение по търговията и свързаните с нея въпроси. 21-22 юни 1993 г. Европейският съвет в Копенхаген прие: "Асоциираните страни от Централна и Източна Европа, които желаят това, ще станат членове на Съюза. Присъединяването ще се осъществи, когато дадена страна е способна да поеме задълженията на членството,като задоволява политическите и ..
15
0
 
0
 
! Отговори
Прдължавам преди 3 години
... защото целта е повече хора да прочетат как е минал процеса до присъединяването ни в ЕС, вместо да се занимаваме с активните дезинформатори като ХХ:14-15 април 1993 г. Начало на политическия диалог между България и ЕС в рамките на процеса на асоцииране чрез консултации на министър-председателя и министър на външните работи на Република България г-н Любен Беров с председателя на Европейския съвет и министър на външните работи на Дания,г-н Нилс Хелвеег Петерсен и с комисаря на ЕО по външните
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАхахахаххааааа. "Колкото е необходимо" на кой? На руските килийни хибридници ли? Мога да поствам до утре информация за целия процес довел до присъединяването ни до ЕС. Банкрутирал си, моето момче, морално и иначе. Всеки път когато имаме разговор всеки път с дребни тарикатлъци, откровени лъжи, спестяване на контекста с цел изопачаване на истината. "Ценностите" които "защитаваш" са това. Други нямаш. "НАТО вън" говори ли ти нещо?:)))
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 март 1993 г. Европейското споразумение за асоцииране на България към Европейската общност и Временното споразумение по търговията и свързаните с нея въпроси са подписани. Европейското споразумение за асоцииране осигурява рамка за развитие на задълбочен политически диалог и изграждането на зона за свободна търговия, обхващаща търговията между България и ЕО
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май - декември 1992 г. Провеждат се седем кръга преговори и редица консултации на политическо и експертно равнище преди изготвянето на Европейското споразумение за асоцииране и Временното споразумение по търговията и свързаните с нея въпроси.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 март 1992 г. Министерският съвет на Република България със свое решение създава Междуведомствена комисия по асоцииране на Република България към Европейската общност и определя за ръководител на Комисията заместник министър-председателя г-н Илко Ескенази. 14-15 май 1992 г. Провежда се първи кръг на преговорите за асоцииране между България и Европейската общност.