Семейства, екстремисти, конспиратори – кои са "антикорона" протестиращите от Берлин?

Интересното е, че те нямат почти никаква причина да излязат по улиците
1 сеп 2020 21:00, Нели Христова
92
Семейства, екстремисти, конспиратори – кои са "антикорона" протестиращите от Берлин?
Снимка: БГНЕС

В събота близо 38 хил. души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу ограниченията, наложени заради епидемията от коронавируса. Обстановката бе хаотична - семейства с деца вървяха редом с крайнодесни екстремисти. Някои държаха плакати, на които пишеше "Премахнете тези робски маски", други развяваха знамена на мира. Едни крещяха "Ние сме народа!", а други молеха президента на САЩ Доналд Тръмп и колегата му от Русия Владимир Путин "да освободят Германия". Насред всичко това група хора носещи "Райхсфлаг" - черно, бяло и червено знаме, използвано за основа на нацисткото знаме, се опитаха да нахлуят в Райхстага.

Това бе ужасяваща ескалация на напрежение в поредица от протести срещу реакцията на страната към пандемията от коронавирус, която започна през април.

Още в първите месеци на епидемията в страната се появиха протести срещу мерките. Те имаха различен успех. Понякога се събираха едва 250 души, друг път - 3000. В началото на месеца обаче нещата се промениха - на улицата излязоха над 30 хил. души. Но тези демонстрации са мистерия. Едно от най-странните неща относно организирането им е, че почти няма за какво да се протестира. Повечето мерки, които дори не бяха толкова строги, колкото в други страни членки на ЕС, вече са вдигнати.

Тогава кои са протестиращите? Кое ги кара да излязат на улицата? И дълго ли ще останат там?

Централна фигура на протестите е Майкъл Болвег, предприемач от Щутгарт, който управлява софтуерна фирма. Той е и създател на Querdenken 711 - Querdenken означава "странично мислене", а 0711 е кодът на Щутгарт. Именно тази организация е регистрирала по-голямата част от протестите досега, включително и този в събота, пишат от The New York Times.

"Днес съм тук, пред вас, защото не ми харесва светът, който федералното правителство ми предлага. Свят, в който властват контролът, ограниченията и страхът", казва Болвег пред протестиращите. И макар че той не отрича, че има вирус, активистът е на мнение, че той не е толкова страшен, колкото правителството казва, че е. "Няма никаква пандемия", категорично заявява той пред тълпата.

Очевидно Болвег вярва в конспиративните теории. Той дори цитира набиращата популярност група QAnon, чиито последователи вярват, че пандемията е измислица, а светът се контролира от педофили и Доналд Тръмп ще ги спаси от тях: "Там, където отиваме като един, отиваме всички". Говорейки за президента на САЩ, Болвег заяви също, че се е надявал "Тръмп да ги спаси", но сега е разочарован от лидера, който вече призовава за носене на маски.

Но Болвег е само върха на айсберга. Част от протестите бе и Кен Джебсен, бивш водещ от общественото радио, който беше уволнен заради антисемитски забележки и след това стана известен ютубър. Той заяви, че вирусът е "троянски кон", предназначен да "направи държавата и лобистките компании още по-мощни, а гражданите още по-безсилни".

Друг активист, който често е цитиран от протестиращите, е Волфганг Водарг, лекар и бивш член на парламента на социалдемократите. Той твърди, наред с други неща, че новите ваксини ще променят хората "генетично" и описва медийното отразяване на пандемията като част от усилията да се облагодетелства "алчната" фармацевтична индустрия.

Общото между протестиращите е, че те не вярват в опасността, която COVID-19 представлява. Понякога вижданията им не са толкова лоши. Една от активистките в Хамбург заяви, че не вярва в тежестта на коронавируса, защото не вижда препълнени болници и хора, които колабират на улицата. Но подобни възгледи, подхранвани с лъжи и конспиративни теории, стават наистина опасни и привличат представители на крайнодесните политики.

Крайнодесни екстремисти подкрепиха големите протести през август, като дори организираха и превоз за онези, които имаха желание да участват в тях. Лица, като десния екстремист и антисемит, ютубърът Der Volkslehrer (Народният учител), държаха речи на някои събития, на които дори присъстваха служители от крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия". На протеста в събота обаче нещата стигнаха прекалено далеч - крайнодесните екстремисти бяха повече от всякога и по-агресивни. Кулминацията беше опита за нахлуване в сградата на парламента.

Според експерта Симон Теуне, масово хората на протестите нямат общо с крайнодесните екстремисти, а са силно засегнати от икономическата криза, предизвикана от коронавируса. Според нея става дума за обикновени хора, които са загубили работата си и са от средната класа с малко над средното образование.

Туене твърди, че протестиращите не са обединени в желанията си и в недоволството си. "Според мен, както те, така и лидерите им, ще изчезнат съвсем скоро. Липсва им дългосрочно политическо движение и обща цел", казва експертът.

Но би било грешно тези протести да се нарекат "незначителни". Зад тази странна сбирка на граждани, конспиратори и крайнодесни екстремисти се крие убеждението, че те са открили скрита истина, която е била игнорирана или пренебрегвана подло - същият импулс, който подхранва популистките движения по целия свят. А според Туене, това може да доведе до ескалиране на насилието.

И не само - в дълбочита тази тревога говори за липса на доверие в правителството и в традиционните медии. Технологията също играе важна роля: Протестите вероятно не биха били възможни без затворената среда на Telegram каналите и групите WhatsApp. Те биха били немислими и без алгоритъма на YouTube, който продължава да ви показва все повече видеа за конспирации след като сте изгледали дори и само един клип на Волфганг Водарг.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
2
 
! Отговори
Всите са преди 3 години
От хунтата на Радев !
40
4
 
15
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Коронавирусът дойде за да не може да имате гледна точка. Вие не сте вирусолози и ако отхвърлите, че има Коронавирус ще ви нарекат конспиратори, лунатици и екстремисти. Елитите не спят те всячески се опитват да пречупят духа на силните хора или да ги направят едни от тях самите. Различни компютърни модели могат да пресъздадат различни социални модели, накрая се избира този който би смършил някаква работа на елита. Елита иска море от хора, които не са отворени за различни гледни точки.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Колкото по-*** и по-нископлатен си, толкова повече ти се въртят в главата мисли за "нов световен ред" и подобни малоумщини."Всъщност зависимостта е следната: колкото по-богат и презадоволен си, толкова си по-далеч от живия живот, а колкото по псевдо образован си, толкова си по-нагъл и надменен, изживяваш се за връх на еволюцията и презираш всички различни от теб. Умнокрасива утaйка, която си мисли, че е яхнала живота.... до момента на челния сблъсък с реалността.
38
1
 
18
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Стига бе!!! Стига лъжи и манипулации... Бяхме над 150 000! Полицията специално държа подстъпите към демонстрацията затворени, че да не се видят наведнъж тази голяма маса от недоволни... ***!
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируса е една абсолютно безочлива измама, която е отлично менажирана. Целта е чрез паника и страх да се установи тотален контрол и икономическо заробване на населението. Комунистите на времето имаха много добър термин за това-"активно мероприятие".
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кики: И какво като е бил младши на този протест? Нали знаеш как завършиха живота си досега всички мъже от семейство Кенеди..Нещо не е наред със всички тях. Така че...
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете швабите ами дайте да свалим онова тлъсто и преяло с власт магаре и неговата шайка. Крайно време е да си ходи в *** от където излезе.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Моля? Кой каза, че няма?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26А ти знаеш ли какво точно означава "пандемия"?
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20О, да! Така изпревари Русия целия свят технолочино, че още не може да се оправи. Да им имам СИВ-овските технологии... ***.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 19: Що за глупости? Кво злато, кви пет лева...
30
0
 
3
 
! Отговори
кики преди 3 години
До НаблюдателЗа това ли Кенеди МЛАДШИ БЕШЕ В БЕРЛИН НА ПРОТЕСТА?О,свещена простота!
29
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
немски промитаци... добре, че меркел внесе афроараби да им подобрят гена.
28
12
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Жалко, че нямаме стабилно и решително правителство, като в Гърция например, което да вземе строги мерки и най- вече за следи за спазването им, за да преминем като народ по- леко през това изпитание!
27
7
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Тука такива образи- конспиратори са десетки пъти повече...И Господ не може да им помогне. Обаче доста се опариха от "незначителния и измислен" вирус . И все повече ще се увеличават след масовото нашенско безхаберие, за съжаление.
26
11
 
5
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Тези които опревергават конспиративните теории трябва да признаят своето поражение. Конспиратвините теории са вярвания и нищо не може да ги победи. Кажете ми един нормален човек, който ще повярва, че принцеса Даяна е загинала във нещастен инциден,т а не са я убили хора около нея ? Конспирациите предоставят мното понече емоционално задоволяващи обаснения. Така че да привестваме сложните и хубави конспиративни теории, вместо да се опитваме да се борим със тях.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Защото си има Лукашенко ;) То там и приватизация няма ;)
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорусия защо няма вирус?
23
4
 
6
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Хората дори не забелязват, че вече живеят във една нова реалност, тук факти не съществуват - съществуват само интерпретации. Просто си измисляме подходящи причина и следствие, и ги наслагваме върху проблемната ситуация. Колкото повече причинно-следствени връзки успеем да натъпчем, толкова по-доволни и спокойни ставаме. Чувстваме, че разбираме света.
22
10
 
4
 
! Отговори
Fin преди 3 години
До анонимния дето имало смисъл от мерките.Що не си ги сложиш меките там където...