Семейства, екстремисти, конспиратори – кои са "антикорона" протестиращите от Берлин?

Интересното е, че те нямат почти никаква причина да излязат по улиците
1 сеп 2020 21:00, Нели Христова
92
Семейства, екстремисти, конспиратори – кои са "антикорона" протестиращите от Берлин?
Снимка: БГНЕС

В събота близо 38 хил. души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу ограниченията, наложени заради епидемията от коронавируса. Обстановката бе хаотична - семейства с деца вървяха редом с крайнодесни екстремисти. Някои държаха плакати, на които пишеше "Премахнете тези робски маски", други развяваха знамена на мира. Едни крещяха "Ние сме народа!", а други молеха президента на САЩ Доналд Тръмп и колегата му от Русия Владимир Путин "да освободят Германия". Насред всичко това група хора носещи "Райхсфлаг" - черно, бяло и червено знаме, използвано за основа на нацисткото знаме, се опитаха да нахлуят в Райхстага.

Това бе ужасяваща ескалация на напрежение в поредица от протести срещу реакцията на страната към пандемията от коронавирус, която започна през април.

Още в първите месеци на епидемията в страната се появиха протести срещу мерките. Те имаха различен успех. Понякога се събираха едва 250 души, друг път - 3000. В началото на месеца обаче нещата се промениха - на улицата излязоха над 30 хил. души. Но тези демонстрации са мистерия. Едно от най-странните неща относно организирането им е, че почти няма за какво да се протестира. Повечето мерки, които дори не бяха толкова строги, колкото в други страни членки на ЕС, вече са вдигнати.

Тогава кои са протестиращите? Кое ги кара да излязат на улицата? И дълго ли ще останат там?

Централна фигура на протестите е Майкъл Болвег, предприемач от Щутгарт, който управлява софтуерна фирма. Той е и създател на Querdenken 711 - Querdenken означава "странично мислене", а 0711 е кодът на Щутгарт. Именно тази организация е регистрирала по-голямата част от протестите досега, включително и този в събота, пишат от The New York Times.

"Днес съм тук, пред вас, защото не ми харесва светът, който федералното правителство ми предлага. Свят, в който властват контролът, ограниченията и страхът", казва Болвег пред протестиращите. И макар че той не отрича, че има вирус, активистът е на мнение, че той не е толкова страшен, колкото правителството казва, че е. "Няма никаква пандемия", категорично заявява той пред тълпата.

Очевидно Болвег вярва в конспиративните теории. Той дори цитира набиращата популярност група QAnon, чиито последователи вярват, че пандемията е измислица, а светът се контролира от педофили и Доналд Тръмп ще ги спаси от тях: "Там, където отиваме като един, отиваме всички". Говорейки за президента на САЩ, Болвег заяви също, че се е надявал "Тръмп да ги спаси", но сега е разочарован от лидера, който вече призовава за носене на маски.

Но Болвег е само върха на айсберга. Част от протестите бе и Кен Джебсен, бивш водещ от общественото радио, който беше уволнен заради антисемитски забележки и след това стана известен ютубър. Той заяви, че вирусът е "троянски кон", предназначен да "направи държавата и лобистките компании още по-мощни, а гражданите още по-безсилни".

Друг активист, който често е цитиран от протестиращите, е Волфганг Водарг, лекар и бивш член на парламента на социалдемократите. Той твърди, наред с други неща, че новите ваксини ще променят хората "генетично" и описва медийното отразяване на пандемията като част от усилията да се облагодетелства "алчната" фармацевтична индустрия.

Общото между протестиращите е, че те не вярват в опасността, която COVID-19 представлява. Понякога вижданията им не са толкова лоши. Една от активистките в Хамбург заяви, че не вярва в тежестта на коронавируса, защото не вижда препълнени болници и хора, които колабират на улицата. Но подобни възгледи, подхранвани с лъжи и конспиративни теории, стават наистина опасни и привличат представители на крайнодесните политики.

Крайнодесни екстремисти подкрепиха големите протести през август, като дори организираха и превоз за онези, които имаха желание да участват в тях. Лица, като десния екстремист и антисемит, ютубърът Der Volkslehrer (Народният учител), държаха речи на някои събития, на които дори присъстваха служители от крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия". На протеста в събота обаче нещата стигнаха прекалено далеч - крайнодесните екстремисти бяха повече от всякога и по-агресивни. Кулминацията беше опита за нахлуване в сградата на парламента.

Според експерта Симон Теуне, масово хората на протестите нямат общо с крайнодесните екстремисти, а са силно засегнати от икономическата криза, предизвикана от коронавируса. Според нея става дума за обикновени хора, които са загубили работата си и са от средната класа с малко над средното образование.

Туене твърди, че протестиращите не са обединени в желанията си и в недоволството си. "Според мен, както те, така и лидерите им, ще изчезнат съвсем скоро. Липсва им дългосрочно политическо движение и обща цел", казва експертът.

Но би било грешно тези протести да се нарекат "незначителни". Зад тази странна сбирка на граждани, конспиратори и крайнодесни екстремисти се крие убеждението, че те са открили скрита истина, която е била игнорирана или пренебрегвана подло - същият импулс, който подхранва популистките движения по целия свят. А според Туене, това може да доведе до ескалиране на насилието.

И не само - в дълбочита тази тревога говори за липса на доверие в правителството и в традиционните медии. Технологията също играе важна роля: Протестите вероятно не биха били възможни без затворената среда на Telegram каналите и групите WhatsApp. Те биха били немислими и без алгоритъма на YouTube, който продължава да ви показва все повече видеа за конспирации след като сте изгледали дори и само един клип на Волфганг Водарг.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кукувци и кукувици.За нищо смислено не протестират.Хора без ангажименти.Когато имаш отговорности нямаш време да обикаляш улиците и да вееш знамена.Безделници
20
1
 
6
 
! Отговори
Г преди 3 години
И тия изкукуригаха. Путин да ги освободил, заедно с Тръмп. Да им пратят Хаджи Генчо да си начешат крастите.
19
3
 
4
 
! Отговори
Fin преди 3 години
Някои питат защо имащите власт ще правят нещо с което предизвикват протести. Власта никога не се е славила с интелект, а сега и никой от властимащите не носи отговорност, тази които виждаме са просто както винаги поставени лица, а тези зад тях са вече прекалено много и без нужния интелектуален и още по- лошо, морален потенциал.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПлана Маршал е заеми срещу златото на Европа .След това златото не беше върнато .Само френското злато е 4400 тона .Преди войната го изнасят за да не попадне в ръцете на Хитлер. Германия дори с трофеите взети от СССР покрива едва 5 % от Щетите нанесени на СССР и това го твърдят всички запад експерти работили по въпроса. Сега САЩ също отказа да върне половината от немското злато но този път американците имат право щото американски банки не могат да си върнат парите отпускани в ЕС
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До19. Плана Маршал е в основата на развитие + реда в които живеят. Такъв план се предлагаше и на СССР , но Сталин го отказа. Да не влия е Запада на СССР.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалния германец вдигна след втората световна държавата си, основно благодарение на дисциплината.Тези са мръднали от това базово за народопсихологията им качество. Много от протестиращите бяха и от друга раса.Дори и да се стигне до саморазправа в държавата, накрая пак ще опират до дисциплината. А тя е, щом оторизираните власти са решили, че това е по добре за немския народ, народа слуша и изпълнява. А когато протестира го прави по законов начин.
15
0
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
До Анонименправилнотова мен ме плаши повечепреди всяка война нивото на идиотизъм стига невиждани преди това размери сред населениетосега се катерим по недостигнат връх на тотален идиотизъм и зомбиранетова е от което трябва да се страхуват хората които все още имат здрав разум
14
2
 
11
 
! Отговори
Ивака преди 3 години
Колко ви платиха за този посквил ? С какво право определяте хората и ги наричате така ?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или е ударил на родни поетични ритми интеграция плюс роден ритъм красота планетно парти
12
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако направим разбивка по доходи, антикорона протестиращите са нашите любими антиваксъри и конспиратори без ден трудов стаж или максимум работили в склад за има няма 1500лв.. За Германия важи 1:1 максимата. Колкото по-*** и по-нископлатен си, толкова повече ти се въртят в главата мисли за "нов световен ред" и подобни малоумщини. Абе, бедняко, ти така и така си роб на собствената си простотия, *** си. По-зле няма накъде да станеш. Това са протестиращите в Берлин. Толкова.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигорно е хванал антрактивния ритъм море Сокол пие и златни песни от репертоара на моцартовите нощи
10
6
 
6
 
! Отговори
ПО ТАЗИ ЛОГИКА преди 3 години
ПО ЛОГИКАТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ТОГАВА ВИРУСА И ПАНДЕМИЯТА РАБОТЯТ В ТЯХНА ПОЛЗА СЛЕД КАТО ИМ ДАВАТ ТРИБУНА НА ИДЕИТЕ И СЪБИРАТ ТОЛКОВА ХОРАНЕЩО НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА ЗАЩО НЯКОЙ КОЙТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ВЛАДЕЕ СВЕТА ЩЕ ПРАВИ НЕЩО, КОЕТО ДА РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ И ДА СИ НАВРЕТИ ПО ТОЗИ НАЧИННЕЛЕПОСТИ ГОЛЕМИ МИ СЕ СТРУВАТ ИДЕИТЕ НА ТЕЗИ ХОРАИСТИНАТА Е ЧЕ ПРОСТО РЕАГИРАХМЕ ПРЕСИЛЕНО И НЕ АДЕКВАТНО КАТО ДЪРЖАВИ КОЕТО Е НОРМАЛНО ПОНЕЖЕ НАСЕЛЕНИЕТО ИЗПРОСТЯВА КАКТО СЕ И ВИЖДА СЕГА
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коси поканя вашия експерт които бе промоутър тои затова ли вися два дена около мен като тон оператор
8
4
 
11
 
! Отговори
заедно сме силни преди 3 години
конспирация го наричат лъжците и глупците, всичко това е истина.освен това сега всеки който е критик на глобализма, бива наричан нацист.властта е корумпирана и превзета от еврейски лобисти.време е за разплата. светът срещу единия процент от душевадци !
7
3
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
В света вървят промени и технологични и политикономически .От тях най много печели Китай и в по малка степен САЩ и Русия .ЕС е големият губещ.Четвъртият райх не е хилядолетен както ви лъжат.Райха изоства във всички технологии.Идва краха и трябва да си сляп да не го видиш .България за трети път е с Германия в потъващата лодка .Този път няма да оцелеем .Немските компании трябва да емигрират от ЕС,а печалбите са все по малки .Има и промени които икономистите не отчитат .Икономиката не е за вишисти
6
3
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
И ти си маллоумен ,ама не го осъзнаваш.
5
13
 
12
 
! Отговори
Тия са откраднали преди 3 години
Лозунгите на чалгаря Трифонов той още от април е заревал няма такава пандемия. Да го пратят в Бразилия в моргите да поседи и да види как изравят стари гробове мръсния *** и да си затвори кафявата уста
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са хора, които обича свободата и да има вирус, което е съмнително пандемия няма. На разни хора много им се иска да има пандемия ама няма. Напук на света няма яко да измрем поне засега.
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Третата световна война е не само неизбежна но и силно необходима.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз разбрах, че някои от тях молеха президента на Русия Владимир Путин да повлияе на Доналд Тръмп "да освободи Германия". Скандираха Путин, Путин.