"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС

Мерките там не бяха толкова строги, колкото в останалите държави
4 сеп 2020 23:00, Нели Христова
134
"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС
Снимка: БГНЕС

През април Швеция служеше като лош пример в борбата срещу коронавируса - страната не предприе мащабни мерки, не затвори гражданите си у дома, нито им забрани да излизат по барове и заведения. Деца продължиха да ходят на училище. Шведите така и не получиха заповед да носят маските си постоянно, а само "наръчник" с препоръки, които им обясняваха кога трябва да спазват социална дистанция и как да се дезинфекцират.

И така - в онези дни интензивните легла в болниците бяха препълнени, а много хора изгубиха живота си. Жертвите бяха много повече от тези в останалите скандинавски страни, както и в цяла Европа.

Днес ситуацията обаче изглежда по съвсем различен начин. Интензивните легла в болниците са празни. Само един болен от коронавирус се лекува в едно от лечебните заведения на Стокхолм. Швеция вече има един от най-ниските проценти на смъртност от COVID-19 в Европа.

През април голяма част от жертвите бяха възрастни хора - 9 от 10 починали от коронавирус в Швеция бяха над 70 години. 45% от всички смъртни случаи в страната бяха в старческите домове. Това предизвика редица въпроси, най-често срещания от които е дали по-младите и здрави шведи не са изградили имунитет срещу COVID-19, докато са продължили да живеят нормалния си живот.

"Напълно е възможно да сме изградили някакъв имунитет, който да допринася за сегашната ситуация", казва доктор Ханс-Густаф Люнгрен от Центъра по заразни болести в Института "Каролинск".

Но когато населението на Стокхолм е тествано за наличието на антитела, едва 7% от жителите му имат такива.

Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС. Според Люнгрен обаче не антителата, а Т-клетките, които също изграждат имунитет, са отговорни за успеха на Швеция сега.

Примерът на Швеция се възприема от част от консерваторите в Америка, които смятат, че няма нужда от затваряне на обществото. По-лесно ще е да се защитят само възрастните, а останалите хора да продължат с живота си, да хванат вируса и да изградят имунитет. Но шведските власти предупреждават, че трябва да се подходи много внимателно по темата и препоръчват да се обърне голямо внимание и на това, как шведите спазват техните препоръки за социална дистанция.

"Ние не затворихме обществото, но въведохме много промени", казва здравният министър на страната Лена Халенгрен пред CNN. 

"През пролетта имахме дистанционно обучение за по-големите ученици, както и за студентите. Около 30% от хората си работеха у дома и такива, които си оставаха вкъщи, защото имат симптоми. По улиците на Стокхолм нямаше почти никой, което беше проблем за много бизнеси. Нямаше спортни или културни събития. Много неща се промениха, но не по насилствен начин", допълва тя.

Но засега правителството е категорично, че е твърде рано да каже какво е направило правилно и какво не, и дали има нещо като "стаден имунитет" срещу COVID-19. Признават си само грешката, че вирусът е успял да влезе в домовете за възрастни хора и за да я поправят се е наложило екипите им да преминат през множество допълнителни обучения.

И като всички останали държави в ЕС, Швеция също се подготвя за втора вълна на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, дават информация за малката Швеция на завет географски, а не пишат за Франция която 1 седмица след като отвори училищата вече е затворила 20! А съобщиха ли ви че Гърция е отложила началото на учебната година?! Мечтая да сме като шведите, ама за целта трябва да си сменим географското положение...
21
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя вирус е пълен ашак с незнайно колко фалшиви положителни тестове и също не се знае, колко от починалите действително са починали от тоя вирус.
20
4
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До АзимовТова не е от глупост - просто хората са казали "риба се лови в мътна вода". Или перефразирано имението и бутикът в Барселона са се разраснали през тези месеци.
19
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, то и от протестите ни един няма заразен...Вижте колко време протести има, а ни гори от трупове, ни чували ни нищо...Само, че журналястите сте виновни за изминалата простотия и параноя.Дано горите в ада!
18
6
 
18
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Никаква драма, никаква мистерия, нищо учудващо. Просто шведите са общност, която все още има някакъв акъл в главата. Подобни вируси върлуват абсолютно всеки сезон. По-тежките - през сезон. Просто светът толкова много оглупя напоследък, че започна да прави от всяко нищо - нещо. Властимащи, вземащи глобални решеня, са хора с интелект на тийнейджъри, черпещи знания от фейсбуците. И големите фармацевтични гиганти само това чакат.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Ми хубаво затворете нашите шведите, а останалите ни оставете на мира и се разкарайте.
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сезонен грип , който жъне през всички сезони, а? Моли се да не те стига, че играта на руска рулетка хич не е приятна...
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един риторичен въпрос- Швеция има ли си съседки Гърция и Турция?! През тях минава ли целия поток на коли и тирове между Европа и Азия!?
14
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същата тази Швеция, която Боко и приближените му *** ползвах като плашило, а и за да се представят като спасители на България?! А положението там е по добре от тук поне от 2 месеца, вижте данните им за брой заразени, отдавна са по малко от нашите. Само че закоравелите мозъци няма да признаят че напразно тормозиха хората у нас толкова време
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите си нямат нашите шведи.. ако си ги имаха смъртността им щеше да е в пъти повече! Да сте видяли български швед да изпълнява заповед, да спазва правила, да живее в чистота?! За да дадеш пълна свобода на някого, преди това той трябва да е показал че е отговорен и достоен за нея!
12
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да се крие под леглото, ама да държиш всички под ключ заради една малка група хора е абсурд. Страхливите и слабите да се крият никой не ги е спрял.
11
15
 
3
 
! Отговори
Бордо/Франция преди 3 години
А бе я кажете в тая скапана Швеция зашили ли са им халките на ония дето ги бяха накарали сами да си копат гробовете и да се зариват.10 часа са ги таковали на задна разпрали са ги иранец и мароканец.Хахаха леви викинги яко шляпане е паднало а нашият президент искаше и Грипени да купува от тия амбриажи.
10
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарно, Уотсън - който беше податлив на вируса през първата вълна просто си отиде. Затова сега смътността е по-малка - просто слабите умряха по-рано. Звучи много цинично - шведите се отърваха от слабите. Това е била и политиката на Хитлер, макар и много по-директна. Но подходът е същият. Жалко е, че такъв подход се използва 75 г. след края на ВСВ. Нищо не се е променило.
9
13
 
18
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Някой май не чете. Мерките са се спазвали от хората, без да е имало изрични заповеди. Големите ученици и студенти са учели дистанционно и 30 % са работили от вкъщи. Това не са ли мерки, бре? У нас това не може за стане, защото като цяло не сме дисциплинирани и съзнателни като тях.Затова са ни нужни изрични мерки и тяхното контролиране. Пък и близо 6000 жертви при 11 000 000 души население не е малка цена платена досега. Ще видим накрая равносметката...
8
2
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
За тази Швеция всяка седмица пишете различни истории
7
7
 
23
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Куршум за нощаджиите.За Мутафчийски може да се направи отстъпка - Макаров с един патрон, след като му скинат пагоните. Останалите наред с автоматите.
6
13
 
21
 
! Отговори
V преди 3 години
Става въпрос за сезонен грип .Стига с тия глупости че бил НОВ вируса. Всяка зама има такива вируси .Нищо ново под слънцето само ,,спасителите,, са тъ.пи мутри .Спасиха ли ва хубу??? Сега плащайте цената на спасяването. Не че и без вируса нямаше да има криза ,ама сега е още по зле заради тиквата СПАСИТЕЛ.
5
4
 
9
 
! Отговори
COVID преди 3 години
Дисциплина, дистанция и качествено миене на ръцете, т.е. хигиена. Ако даден индивид има акъл повече от *** и спазва елементарните мерки вирусът ще изчезне. За съжаление "***" ги има не само в България. Държавата с най много такива индивиди е USA, естествено и с най висок ръст на заболели.
4
5
 
18
 
! Отговори
преди 3 години
Да. Само дано не стигнем техните бройки на починали - близо 6000.
3
10
 
41
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Мангъров ще се окаже прав. Ареее у лево на секви карантини.