27% с просрочени сметки, трудът у нас само €6 на час

В Дания се плащат средно по €44,7, в Люксембург - €41,6
240
27% с просрочени сметки, трудът у нас само €6 на час
Снимка: Pixabay

Българите са сред жителите на ЕС, които имат най-големи проблеми при плащането на битови сметки - за ток, вода и парно. 27,6% от хората в страната имат просрочени задължения за комунални услуги, като по този показател сме на второ място в ЕС, показват данни на Евростат.

Още по темата

По-зле от нас са само в Гърция, където всеки трети има просрочени битови сметки, допълва "Труд".

На трето място в класацията е Хърватия, където 14,8% от хората са забавили плащането на някоя от комуналните услуги. Топ пет се допълва от Румъния с 13,7% и Словения с 11,2%.

Най-съвестни при плащането на битовите сметки са в Чехия, Швеция и Австрия, където хората с просрочени фактури имат дял съответно от 1,8%, 2,3% и 2,4%.

Възможността на хората да плащат битовите си сметки е един от използваните от Евростат критерии за оценка на бедността в дадена страна. Защото е важен не само размерът на доходите в дадена страна, но и дали те са достатъчни за покриването на основни разходи. В България обаче не само доходите са ниски, а и плащането на сметките е проблем за голяма част от населението.

Разходите на фирмите за труд в България са средно 6 евро на час, като тук влизат не само заплатите, а и всички дължими данъци и осигуровки, показват данните на Евростат. Разходите на бизнеса за труд в България са най-ниските в ЕС. Най-близо до нас е Румъния, където един час струва средно 7,7 евро. Има само още три страни от ЕС, в които разходите за труд са под 10 евро на час. Това са Литва (9,4 евро), Латвия и Унгария (по 9,9 евро).

Най-скъп е трудът в Дания, където един час струва 44,7 евро. На второ място е Люксембург, където разходите за един час работа са 41,6 евро, а на трето е Белгия с 40,5 евро. На следващите четири места са страни с много близки разходи за труд - Франция (36,6 евро), Холандия (36,4 евро), Швеция (36,3 евро) и Германия (35,6 евро).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, Днес, моля сега да обясните следната статия, която публикувахте едва преди 2 дни:Вече следим парите си, 80% плащат навреме и сметките сиhttps://dnes.bg/eu/2020/09/21/veche-sledim-parite-si-plashtame-navreme-smetkite-si.463532
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам тия соф. Вода лакейте на Veolia. Силно ни крадат и те гледат в очите и мамят,същите са и теленор. Млади, алчни и крадливи. Корупцията е вземат за нормално отношение и теса на 6? на час.
54
0
 
8
 
! Отговори
Зафа преди 3 години
Който иска квалифициран персонал трябва да си го квалифицира и договорът да е за 5 години.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 евро или 12 лева по 8 часа = 96 лева дневно по 22 работни дни = 2112 лева месечна заплата. къде точно в България я видяхте тази средна месечна заплата??? трудът у нас е под 3 евро на час
52
1
 
4
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Ебасси , а аз се мислех , че съм прецакан с тия моите 42 евро на час .... и двойно заплащане ако работя по празници или в събота . Вече 8 г. откакто работя тази работа , все за това съм си мислил.Пък то имало и такива дето работят за 6 ЕВРО на час ..... Браво... Патриоти... То и на кой му е нужно достойнство днешно време ... Дори доброволно можете да дарите 2 евро от тия 6 за благотворителна дейност. Какво ви бърка . Аз също дарявам в местни фондации. От години ....
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Икономист"Инвеститорите се надяват да нацелят следващият гугъл - но още не са се усетили ,че следващите милиардни компании няма да са в ИТ-то."И в кое ще са? Тесла е софтуерна компания. Apple е софтуерна компания. Ali Baba е софтуерна компания. Да, това не е единстената им характеристика, но дори да произвеждаш само бутилки и да ги пълниш свода, се изисква, да имаш фабрика за това, да е автоматизирна, да имаш комуникация с клиенти и доставчици, счетоводство - все със софтуер става.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До ЩерюС еднаква формула няма да спрат миграцията на хора- А Запада вече не иска социално-бедни имигранти.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дания не е страна за пример. Германските фирми са 80% в страната им. И работят подбрани датчани с 60 ? и повече. За масовия датчанин е илюзията , че му е сладъи живота, особенно ако е чужденец от нашите грографски райони
48
0
 
11
 
! Отговори
sperko преди 3 години
Егати омразата дето се е породила между хората. А и то вие хора ли сте въобще? Да се мразите едун друг на основа "пари", това нещо и при най-простото животно на планетата го няма. Я вземете се освестете малко и слезте на земята.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въпросът е сложен,Ако Отечеството нямаше нужда от спасяване, нямаше да вярват на спасители.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Икономист"Излезе ли друг сектор с голям потенциален растеж , примерно - космос, генно инженерство, евтина ядрена енергия, квантови компютри и т.н. - балона във ИТ-то ще гръмне."Ако за "IT" имаш предвид кл ценрове, си прав. Истината е, космос, генно инженерсвто (ох, леле!!!!) и адрена енергия, просто ще изискват програмиране на стероиди, или по бърлгарски у викахме "софутерно обезпечаване", а квантовите компютри, без програма на тях са просто скъпа купчина желязо. Буквално!
45
3
 
4
 
! Отговори
Въпросът е сложен, преди 3 години
омазани са ред методики за изчисление,а някои цифри направо са хвърлени.Да не забравяме и за какъв труд става дума.Да,заплащането у нас е малко.Представете си датски работник и си представете наш от основните клоновена заетостта:услуги и туризъм;индустрия и строителство;селско стопанство.Какво дават и какво вземат?Дали имаме съвпадения?Представете си политици:брой,екстри,заплащане.Разбирате защо има протест "стани да седна аз".Ипродължава роенето на партии и спасители на Отечеството.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е така както ни определят. Няма нищо общо със Запада. Тук и на други места с корупция сме еднакво бедни. Нищо не правиш , не е труда градивен и взимаш 6? от нищото, но стигат.Взимал съм и 50? на час но те рекетира топлофикация, А1 или друг държавен рекетьор, концесеонер монополист. И невиждаш смисъла от градивния труд си трудРешението е да се изчакат по добри времена. А до тогава на баницата мекото и на работата лекото. Па и 6? на час да е.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До програмистКоя работа намалява? Пълни глупости, напротив в момента има повече работа за програмисти. Е разбира се под програмист не разбирай HTML и CSS...
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИкономистАбе, важното е за работещите програмисти да има хляб. А всеки нов сектор зависи от автоматизация и програмиране. Да, определено писането на апове, които даже може и да не тръгнат след година-две "работа" в аутсорсите, ще спихне. Ама то и сега идва такъв отлив и все повече компании бягат от аутсорсинга и търсят свои хора вече с далеч по-сериозни критерии за наемане. Все повече едно онлайн обучение и сертификат няма да стигат, за да работиш, а copy-paste от stackoverflow няма да мина
41
7
 
11
 
! Отговори
Наса преди 3 години
Аз в София не мога да намеря неквалифициран персонал за 1800 лв на месец бруто
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите както винаги балканска трагедия :) това, че вие сте пропаднали бачкатори не значи, че всики са другари :) и докато вие ревете цял ден по форумите и се чудите кого да обвините има хора които правят нещо по въпроса :) ама понеже вие още използвате малкото си гръбначен мозък си мислите, че всичко става с измама и връзки :) Айде приятно реване :) отивам да пия кафенце :)
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30Защото фрийленсър със 7000 лева чисто, означава, че вадиш попне 10-11 000 преди това, освен ако не скатаваш от данъците. Никой HR, няма да позволи такъв бюджет с оглед на локализацията, освен ако не лъжеш, че живееш в Швеция, примерно, което пак е измама. А ако реалнож живееш в скандинавкса страна, за такъв специалист, подобна сума не е нищо, за хвалене. Позор е по-скоро.
38
1
 
5
 
! Отговори
Така е преди 3 години
6 евро на час брутоФакт
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧЕТЕТЕДа, но някак трябва да се дообясни на хората, че е като при ДДСто или данък общ доход. Тук ставките са най-ниски, но просто НЯМА ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ. Примерно за ДДС плащаме на основни разходи като храна, дрехи, учебници, лекарства и медицински техника и консумативи. В ЕС са освободени, а има и възстановявания, ако събереш касовите бележки на края на годината на някои места. Така ставката ни от 20% е ниска, но реално ни прибират много повече от другите страни.