ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането

„Уморени сме от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора“
Обновена: 15 окт 2020 23:11 | 15 окт 2020 21:45, Елка Василева
171
 ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането
Стела Кириакидис. Снимка: архив, БГНЕС

Спасението от пандемията от COVID-19 не е във ваксините, а във ваксинирането. Това заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис при представянето на предложението на Европейската комисия за действия на европейските държави при предоставянето на ваксина срещу новото заболяване.

Тя отбеляза, че основна цел на ЕС ще бъде да следи дали ваксината, когато бъде одобрена и доставена, е действително безопасна. По нейните думи, докато няма ваксина, прилагането на известните мерки остава от ключово значение, предаде БТА.

Всички сме уморени от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора. Всеки от нас е част от решението, посочи Кириакидис.

Още по темата

Тя призова за ясна информация към гражданите и за борба с дезинформацията.

Еврокомисарят настоя държавите от ЕС предварително да проверят възможностите гражданите бързо да бъдат обхванати от кампаниите по ваксиниране. Бързо решение няма, но ваксинирането ще облекчи здравните системи и ще помогне за възстановяване на икономиката, ще върне чувството на предвидимост, добави еврокомисарят.

По нейните думи е необходимо събитията да бъдат изпреварени, за да се избегне повторение на последиците от налагането на обща карантина. Времето тече бързо, всеки трябва да направи необходимото, призова Кириакидис.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас отбеляза, че досега комисията е предприела над 800 мерки, свързани с пандемията и е одобрила 373 решения за държавна помощ. С усилията на ЕС животът на стотици хиляди хора бе спасен, 600 000 европейци бяха върнати у дома, посочи той. По неговите думи комисията е осигурила предварителни договори за доставка на почти един милиард дози ваксина. Бихме искали ваксините да бъдат сигурни, общодостъпни и безплатни, добави Схинас.

Европейската комисия предупреди правителствата на ЕС, че не са подготвени за нова вълна инфекции от COVID-19 и препоръча общи мерки за използването на ваксините, ако в даден момент те станат достъпни.

"Докато еволюцията на пандемията се връща към нивата от март, нашето състояние на готовност не е“, заяви Маргаритис Схинас, цитиран от Ройтерс.

Той призова държавите от ЕС да приемат обща стратегия за новата фаза на пандемията и да избегнат "какофонията" на различните национални мерки, характеризиращи първите месеци на пандемията на стария континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще има. Стой па гледай. Или си ваксиниран, или нямаш достъп до летища, хотели, ресторанти, стадиони и др. публични места. Ако искаш.
69
3
 
12
 
! Отговори
Никога преди 3 години
До сега не е създавана ваксина за по-малко от година. При това от ново поколение. И да е безопасна. И за мутитащ РНК вирус. Освен това до сега никога не е имало масово ваксиниране на човечеството.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джонсън и Джонсън +465 мио $Астра Сенека +1,30 млрд $ помощи от държавите за разработване на ваксина. Бас държа, че ваксина ще има и ще я плащаме от данъците.
67
1
 
2
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Бог няма да ви Помогне, а ние Китайските Комунисти сме заклети Атеисти, но някой от нас вярват в Сатаната...
66
0
 
14
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Е няма спасение от тези токсични хора и това е, бог да ни е на помощ.
65
3
 
6
 
! Отговори
КитайТрябваДаПлати!! преди 3 години
Репарации на Европа - докато това не стане, не признавам, че Брюксел има каквато и да е Легитимна Власт!
64
0
 
17
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ВАКСИНА СРЕЩУ ЧЕСТО МУТИРАЩ РНК ВИРУС Е НОНСЕНС!!! В РАЗЛИЧНИТЕ ЧАКТИ НА СВЕТА ЩЕ ИМА РАЗЛИЧНИ МУТАЦИИ ОТ КОВИД, ТАКА ЧЕ ВАКСИНАЦИЯ Е НАПЪЛНО БЕЗСМИСЛЕНА. НЕ МИСЛЯТ. КАКТО ВИНАГИ.
63
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Т.е във чипирането.
62
0
 
6
 
! Отговори
Маде ин Цхина 2025 преди 3 години
Спасението е в Планетарен Император Жи!!
61
0
 
18
 
! Отговори
Заразно Зло:Бергамо2 преди 3 години
Никога няма да се Ваксинирам, Сатанисти!
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сасението на Борисов минава през стерилизацията -ваксинацията на вас и децата ви.Топката не се топа за избори,топката се топа до ваксинацията
59
1
 
14
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
Съдържание на ковидваксина:Физиологичен разтворЧип
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самата ваксина има ефект когато се прилага, а не когато си стои в чекмеджето!Да особено руските начело с Союз 5!
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГекзит сега
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина срещу мутиращ вирус няма, освен това трябва доста години,за да се получи невредяща ваксина,на която хората да имат доверие.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо разработват ваксини, като спасението не е в тях ?Може ли толкова елементарен въпрос!? Самата ваксина има ефект когато се прилага, а не когато си стои в чекмеджето!
54
2
 
16
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Борисов апелира за общ европейски фронт срещу ваксинацията ,той иска да скопи българското население под егидата и защитата на ЕС,той иска да се спаси от обесване или разстрел.Борисов няма друг полезен ход и чака кастрацията на вашите деца за да си спаси ***
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може мисирката да е превеждала на гуугле транслейт
52
1
 
16
 
! Отговори
Така преди 3 години
Три месеца протести и нищо, в един момент, като по команда във всички управлявани от енп страни започна втора вълна от нещо си! Нека краденето на евраци започне сега! Днеска енп поздрави Тулупа за роболепието му! Искам да излезне България от ЕС. За едни пътувания без визи ... трагедия!
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитала се е да каже, че създаването на ваксини само по себе си не е достатъчно, а ще трябва масово ваксиниране, ама не й се е получило да се изрази смислено. Нищо, от втори опит може да стане - мандата й е дълъг, ще може да говори пак по въпроса.