Плащаме двойно повече за ток от повечето европейци

Средно 3.3% от доходите са за ток в ЕС, у нас е 6.8%
21 окт 2020 21:24, Петя Славова
65
Плащаме двойно повече за ток от повечето европейци
Снимка: БГНЕС

Средно 3,3% от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на сметките за електроенергия. В същото време домакинствата в България, Румъния и Португалия плащат над 6% от доходите си за тези разходи - съответно 6,8%, 6,7% и 6,3%.

Цената на електроенергията за бита в ЕС поскъпва за първи път от години и е относително по-висока спрямо повечето държави в Г-20, показва доклад на Европейския съюз за цената на тока и разходите за енергия през 2019 г. Причината за това са високите допълнителни такси, субсидии и регулации, пише още в документа.

Относително по-високи са и цените на електроенергията за бизнеса. От 2008 година до 2019 година цената на промишления ток се е повишила с 5% и вече е съпоставима с цената в Китай. Но спрямо нивата в САЩ е двойно по-висока. Като цяло цената на електроенергията за бизнеса в ЕС е по-висока спрямо повечето страни от развития свят (Г-20). Като цяло разходите за енергия на индустрията в ЕС съставляват между 1 и 10% от оперативните производствени разходи. В някои сектори като производство на цимент и пластмаси и други тези разходи надхвърлят 10%.

Всички сектори в индустрията са чувствителни към колебанията на цените на енергията, но най-засегнати, разбира се, са именно енергоемките отрасли - химически предприятия, производители на хартия, леярни и т.н. За тези предприятия варианти за намаляването на разходите е биомасата, допълват още в доклада. Енергоемките сектори вероятно ще запишат по-висок дял на разходите за енергия през 2020 година спрямо 2019 година, макар че цените намаляват. Причината е свитото производство заради пандемията от COVID, но в същото време мощностите им не са гъвкави и не могат да бъдат спрени напълно.

Междувременно стана ясно, че производството на електроенергия в България е спаднало с 8,43% от началото на 2020 г. до 18 октомври. Това сочат последните оперативни данни на Електроенергийния системен оператор, цитирани от БТА. Потреблението на ток е намаляло с 3,9 процента за същия период спрямо 2019 година. От Електроенергийния системен оператор отчитат увеличение на участието на възобновяемите енергийни източници в преносната и в разпределителната мрежа. Най-голям принос за това е на вятърните електроцентрали. Отчита се лек спад на дела в тока от вецовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36"Така беше при соца когато бяхме източняци с Русия, 15-20 лева сметка парно за тристаен с 250 лева заплата"Мхм, така беше и затова три пъти фалирахме, а инженерите получаваха колкото секретарките, но нали последиците се отлагаха за "бъдещето" всичко беше на "после ще го мислим".
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С новия американски реактор ще стане тройно....
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37А сега като я написа тая глупост напълни ли ти се хладилника?
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами щом имаме да платим 6 милиарда за нови 50 годишни американски F-16 които дори в САЩ са излезли от въоръжение и не се произвеждат вече, значи можем да си позволим два пъти по скъп ток за американските TEЦове. При това в САЩ 50 милиона американци гладуват и тълпите разбиват и плячкосват магазините, трябва да помогнем финансово на братята американци.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1.. че да си "западняк" и щом си богат, означава парното ти да работи постоянно на макс, да си потребяваш без оглед на нищо: дет се вика, да ти е отворен прозореца през зимата докато духалките работят на 6.Така беше при соца когато бяхме източняци с Русия, 15-20 лева сметка парно за тристаен с 250 лева заплата. Но нямаше тоалетна хартия и банани да хапваме сладки банани и да се бършем с мекичка тоалетна хартия като акаме.
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще плащате без да мрънкате. Братушките ви водят войни на четири фронта и им трябват много пари. Вие им сте задължени до гроб защото сега щяхте да носите фесове вместо каскети и yшанки.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин сипва новичок в рускта газ, аз руска газ не ползвам, карам си с карго шип спедишън от Америка бидони с чиста американска втечнена газ и ползвам само американска.
29
3
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
... че да си "западняк" и щом си богат, означава парното ти да работи постоянно на макс, да си потребяваш без оглед на нищо: дет се вика, да ти е отворен прозореца през зимата докато духалките работят на 6.
28
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 27"Реално цената на тока в БГ с всички такси е два пъти по-ниска от средната за ЕС."Мдаааа. Аз това го написах още в първия коментар, но някои просто искат да си пишат техните неща.Истината е: тока в ЕС е по-скъп от този в БГ (логично). Заплатите в БГ са по-ниски от тези в ЕС (известно).Това, което не е съвсвм известно е, че на Запад хората си правят ЯКО сметката как потребяват, включително използват високо енергийни решения, пестят и т.н., докато българина си представя ...
27
1
 
3
 
! Отговори
Родолюбци преди 3 години
Те и Саддам и Каддафи бяха големи родолюбци и не искаха да служат на никой а само на родината си, но къде са те сега, и как живят народите в Либия и в Ирак днес?
26
1
 
2
 
! Отговори
Гаргамел Драгалевски преди 3 години
Тока от руските реактори е радиоактивен...аз ползвам само такъв от моята централа Глобал-Контур!!
25
5
 
2
 
! Отговори
Баро преди 3 години
Народа иска безплатен ток и по един мильон евро на калпак и виното се лей и душата пей. Айде давайте парите бре стига ги стискахте. Нема ги носите у космоса.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или служиш на интересите САЩ, или те сменят с БСП. Друга алтернатива няма. Който и да е на власт винаги ще служи на САЩ защото поне още 5 партии ще му дишат във врата да служат още по верно на САЩ. Така че тия лозунги за родолюбците и на баба ми да ги разправяш и тя ще ти се смее.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете с тези смешни анализи. Плащали сме два пъти повече ток. Това, че 6% от доходите ни отиват за ток не означава, че токът в БГ е два пъти по-скъп. Реално цената на тока в БГ с всички такси е два пъти по-ниска от средната за ЕС. И тези 6% реално означават, че имаме 4 пъти по-ниски доходи от средните в ЕС.
22
2
 
6
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Тов. Тръмп ша докара евтина втечнена диверсифицирано-кашерна от Тексас....само 2пъти по скъпа от руската....
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо ВаньоАми вуйчо, 20 години българските в кавички политици саботират интерконектора с Гърция. Откъде да дойде по евтин газ?
20
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа не се отопляват на ток,не топлят вода в бойлер на ток,а като добавя ,че само на празници ползват фурната да готвят ами от там идва разликата!!! Ние сме енергонеикономични това е истината.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми не кушувайте руска газ бе, защо купуват скъпа руска газ, купувайте евтина американска шистова газ, кой ви принуждава да купувате скъпа руска газ. А когато през 2035-2040г дойдат новите модерни 80 годишни F-16 с тях ще поставите Русия на колене да ви продава евтина газ, защо сега купувате скъпа руска газ?
18
0
 
8
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Аз не искам евтин руски газ, нито евтини Ф 16 от САЩ, аз искам честни и родолюбиви българофили в парламента, вместо тия 240 ***. 30г. сме по кривата пътека, а най-лошото е, че свикнахме и сякаш вече е нормално да сме просяците на Европа.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да не задминаваме американците, че ще ни се смеят на голия ***.