Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват

Това стана след като Париж защити карикатурите на пророка Мохамед
28 окт 2020 09:45, Петя Славова
100
Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват
Снимка: БГНЕС

Недоволството в Близкия изток срещу Франция ескалира заради карикатурите на ислямския пророк Мохамед, които в много мюсюлмански страни смятат за оскърбление, предаде ДПА.

Възобновената международна конфронтация заради карикатурни изображения на пророка доведе до призиви за бойкот на френски стоки.

Саудитска Арабия днес стана поредната страна, включила се в полемиката около категоричната защита от Франция на правото да се показват карикатури на Мохамед.

Още по темата

"Кралство Саудитска Арабия осъжда всякакви опити ислямът да бъде свързван с тероризма и порицава обидните за пророка Мохамед и всички други пророци карикатури", заяви представител на външното министерство.
Франция няма да се откаже от карикатурите, заяви миналата седмица президентът Еманюел Макрон, след като френски учител беше убит от млад ислямист, тъй като показал карикатури на Мохамед в клас, по време на урок за свободата на словото.

В неделя Макрон повтори позицията си. "Няма да се откажем, никога", написа той в Twitter.

"Уважаваме различията. Не приемаме езика на омразата и защитаваме разумните дебати. Винаги ще отстояваме човешкото достойнство и всеобщите ценности", заяви той, цитиран от БТА.

По-рано днес иранското външно министерство извика френския шарже д'афер в Техеран, за да изрази протест срещу карикатурите. "Категорично осъдихме всяка обида на пророка, както и всяко изявление на френски висши представители по въпроса", каза представител на министерството. За по-късно през деня са планирани протести пред френското посолство в Иран.

В столицата на Бангладеш хиляди активисти на ислямска партия участваха в демонстрация срещу изказванията на Макрон. Близо 3000 души се събраха пред националната джамия в центъра на Дака и поеха към френското посолство. Според организатор на шествието в него са се включили над 50 000 души. Източник от полицията каза, че след няколко километра шествието е било спряно. Кадри от протеста показаха демонстранти да изгарят френското знаме и чучела на Макрон.

Карикатурите на порока бяха разкритикувани и от влиятелния сунитски университет "Ал Азхар" в Египет. Според него атаката срещу исляма е част от системна кампания за използване на исляма за политически цели.

Призивите за бойкот на френски стоки набират скорост, отбелязва ДПА. Търговци в Йордания, Кувейт и Катар вече премахнаха продуктите на френски марки от магазините си. Потребители на социални медии препращат списъци с френски марки, призовавайки хората да не ги купуват.

Катар се присъедини към възмутените, като осъди "огромното ескалиране на популистката риторика, насърчаваща злоупотребата с религиите". Катарският университет съобщи в петък, че отлага за неопределено време Седмицата на френската култура заради "умишлена злоупотреба с исляма и неговите символи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Али.Франция даде демокрацията на съвремения Свят.Даде Волтер,Виктор Юго и много други неща.Подари и Статуята на свободата на САЩ,за да има свобода за всички,до която във вашия свят още не сте достигнали.Кикой не забранява вярата в каквото и да е,но има забрана да я натрапваш на другите и то по жесток начин.(Фанатично и безпаметно)
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последните гърчове на Франция.Страната участва в западния алианс колкото да предава партньорите си и в ущърб на всички да сътрудничи с третия свят и исляма,Китай,комунистите.Не случайно сега и никой от алианса не си мърда пръста.Революцията в Иран беше вдъхновена от франсетата...Исляма е крайният резултат от революцията им от 1789.Колкото и да не искат да го признаят.
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макарона съспва производството и търговията на Франция. Такъв клоун на власт скоро не сме виждали,насила съсипва държавата от глупост. Баба му няма ли да го озапти или е заета да пазарува парцалки и луксозни стоки?
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си,как папа Бенедикт се замеси в нещо подобно и в крайна сметка беше принуден да абдикира.Почти не виждам мирен начин за справяне с исляма в Европа. Дотолкова нещата са изпуснати и унищожени ,че няма изход.Старите са заблудени от комунизма,а младите са апатични либерали.Няма спасение.
38
5
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Азиатският диктатор Ердоган като прави от църквите джамии не е никаква подигравка, нали. Ай сиктир от "ислямски ценности"!!! Накрая на някой ще му писне и ще го избомбят яко мустакатия. Този път и комунистическа Русия няма да ги спаси, както Ленин и Троцки.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fransetata sa pusnali kartinka za chujd politik, ama da se podrazbira za tehnia Macroncho...naposledak negovata dama manekenka na modrni burki v eu...
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека някой даде отговор на въпроса-"Какво общо имат стоките за широка употреба със религията"?Ами по същата логика Франция и даже целия ЕС,може да затвори и въздушното си пространство за тези които бойкотират стоки, щото някой му скимнало да бойкотира пазара на стоки.Нереде религия,нереде пазар.Нищо общо между двете.Фанатизмът е отживелица в днешния глобален свят.Всеки да вярва в каквото си иска но да не пречи на Светът да се развива правилно в една посока,към усъвършенстване.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toa maj moje da e angliiskia prince i prestolonalsednik na kralicata Elsabed...ako mu omraznalo da gleda suhoto ingilizko diype na jena si...
34
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
И какъв е Ердоган в исляма, че да не му се подиграват? Обикновен грузински поомак, помислил се за велик :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека някой даде отговор на въпроса-"Какво общо имат стоките за широка употреба със религията"?Ами по същата логика Франция и даже целия ЕС,може да затвори и въздушното си пространство за тези които бойкотират стоки, щото някой му скимнало да бойкотира пазара на стоки.Нереде религия,нереде пазар.Нищо общо между двете.Фанатизмът е отживелица в днешния глобален свят.Всеки да вярва в каквото си искано Данев пречи на Светът да се развива правилно в една посока,към усъвършенстване.
32
4
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен .....Алжир подготвя многомилиардна сделка за закупуване на руски Су-35С........Хахахахааааааа, и знаешли изобщо колко Су-35 има произведени, а? Да те светна - 18бр. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
31
2
 
16
 
! Отговори
Карл Мартел преди 3 години
Забранете строежа на нови джамии. Полицията да направи списъци с радикални мюсюлмани, да им проследява родословното дърво и да ги праща обратно в прародината. Имамите да се назначават от държавата след щателна проверка. Внедрете ДС в джамиите. Здрав контрол като не разбират. А за терористите - цялата им рода да бъде депортирана. Тук става въпрос за оцеляване на Европа. Води се война. Цивилизация срещу мрак, страх а подчинение.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ko stana s brexita, ve, kakva nova roklia ima Kamila posluchai plastaneto na evrata za brexita, ami neinia dever Andrei ko prai - s maska ili bez?!
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26"ислямистите НЕПРЕКЪСНАТО осмиват Христос - обаче на кого му пука? Имат свободата да го правят."Не е вярно. в исляма Исус - Иса е считан за пророк, роден от Мерием/дева Мария. при споменаването им се добавя А.С. в знак на уважение. абсурдно е в Мюсюлманска страна някой да се подиграе с пророк Иса А.С.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ислям =лицемерие и лъжа
27
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Поклонниците на Мохамед да се запитат, защо се правят карикатури на техния бог, а не на Буда - примерно. Щото в Европа има и доста китайци, японци и т. н. Ще се окаже вярно, че най-младата религия се изповядва от хора на наи-ниско еволюционно ниво.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фанатизъм с политическа украса.Но и "Макро"настъпи мотиката.Трябваше да се приложи по гъвкав подход към фанстиците и по"мека"сила за да се обуздае недоволството.Има нещо гнило в цялата тази истерия.Чудно ми е защо Германия си трае а в Англия гледат сеир.Струва ми се че съюзът започна да се "пропуква"което е опасно за малките едва проходили демокрации.Е.П. и Е.К да не гледат само в пъпа си а да излезнат с общо становище по проблема,солидарно.Щото днес бойкота е за френските стоки а утре?
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казах в началото,получи се поредната реклама за исляма с любезното съдействие на простата Франция!
24
2
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Когато е имало християни в Европа евреите не и планирали да измислят исляма бе шЪмшaл
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21 Свободата на словото включва и критика, както и обиди, да! Този мохамед не означава нищо за Християнския свят, а ислямистите НЕПРЕКЪСНАТО осмиват Христос - обаче на кого му пука? Имат свободата да го правят.