ЕС подписа търговското споразумение с Великобритания

След подписа и на Джонсън договорът ще се прилага от 1 януари
30 дек 2020 11:52, Елка Василева
16
ЕС подписа търговското споразумение с Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха в Брюксел търговското споразумение между ЕС и Великобритания.

Предвижда се британският премиер Борис Джонсън да постави подпис под документа в Лондон.

С това договорът ще бъде прилаган от 1 януари догодина с предварително действие до окончателното одобрение от Европейския и от британския парламент.

ЕК предвижда предварителното действие да бъде в сила до края на февруари, а евродепутатите миналата седмица настояха за няколко допълнителни дни, за да могат да гласуват споразумението през март.

Утре, 31 декември, изтича срокът на т.нар. преходен период за ратифициране на сделката.

Още по темата

Можем да се очертаят основните моменти на промяната от 1 януари. Движението на хората вече няма да е свободно. Британците бяха предупредени да не тръгват за Европа с паспорт, който изтича до 6 месеца, да си направят необходимата здравна застраховка, да проверят с телефонния си оператор тарифите за роуминг.

За мнозина британци сигурно ще бъде шок и фактът, че на летищата ще трябва да се наредят на общата опашка, а не на приоритетната за пътниците от ЕС. Иначе те ще могат да пътуват като туристи в Шенгенската зона до 90 дни в рамките на 6 месеца, предаде БНР.

От 1 януари британците, които живеят в страна от ЕС, получават известна защита от Споразумението за напускане, но те трябва да проверят специфичните правила в съответната страна, защото може да им се наложи да кандидатстват за гражданство, за нови документи или да изпълняват конкретни условия, например да работят.

Ако сте гражданин на ЕС и живеете в Обединеното кралство преди 31 декември, правата ви се запазват до 30 юни 2021 година. Ако искате да останете след това, ще трябва или да станете британски гражданин, стига да покривате изискванията, или да кандидатствате за получаване на статут на уседналост. Ако искате да пристигнете и да работите в Обединеното кралство след 1 януари, ви е необходима виза и попадате под ударите на новата имиграционна точкова система - да съберете необходимите точки на базата на получено предложение за работа от одобрен от британските власти работодател, предложена минимална заплата от 25 600 паунда годишно и ниво на владеене на английски език.

Българите ще могат да влизат в Обединеното кралство след 1 януари и без виза, но само до 6 месеца и само като туристи или например за участие в конференции.

Съвсем наскоро бе обявено, че в селското стопанство догодина ще бъдат допуснати 30 000 нискоквалифицирани работници, защото браншът изпитва силни затруднения след като много източноевропейци, най-вече българи и румънци, си тръгнаха заради Брекзит.

Другата голяма промяна е при търговията. Със споразумението се цели избягване на налагането на мита на стоките, но сега се въвежда попълване на митнически декларации, защото вече става дума за отношения между два отделни пазара. За някои продукти като растения, жива стока и някои храни ще са необходими специални сертификати и лицензи. Ще се извършват повече проверки на стоките, което означава по-голяма бюрокрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Хахахаха, никой не се е изнесъл от ситито. Затова и европейските бюрократи клекнаха. Европа няма банкова система готова да поеме функциите на ситито и осъзнавайки пред какви банкови затруднения ще минат и колко ще загубят докато изградят нещо подобно на ситито прецениха че е по добре да се надупят.... Ситито управлява огромен финансов поток в света.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3ами , много добре направиха , защо да хранят напразно пропаднали икономики ,търтеи ,като Гърция и другите балкански страни ,сега да му мислят Германия и франция
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До saМда, затова повечето се изнесоха от Сити-то. Загубите за Кралството само за 4г, надхвърлиха общата им вноска за всичките им години в ЕС.
7
3
 
4
 
! Отговори
sa преди 3 години
не ги мислете англичаните , имат целият свят Лондонското city ще се събуди и привлече огромни капитали като офшорна зона. Имат най добрите и умни финансисти. Браво на Джонсън който много усилено привествува Tokmak проекта който прави острова независим от газ и нефт.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търговско споразумение в което се разглеждат повече въпроси за предвижването или движението на хората с действията им спрямо визови режими с разрешителни как такси,като от два и повече пазара въпреки,че предмета на такива споразумения е предвижването,движението на стоките между пазарите с таксите и другите облагания.
5
6
 
2
 
! Отговори
добре е преди 3 години
за ес , че англетата се разкараха защото те защитаваха интересите на америка...сега ако и поляците се разкарат ще е още по-добре. относно търговското споразумение то не е окончателно и е важно какво ще се подпише накрая и особено да има възможност двете страни да въвеждат такси ако някоя от страните не спазва подписаното
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още преди година се знаеше че на 30 декември ще подпишат споразумение. Само че ни обгазяват по"медиите за достоверна информация " че преговорите били много трудни за да се преструват че работят много и си заслужават огромните заплати.
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак успяха да се измъкнат преди тоталния крах на Европа.Ние ще стоим пак както през войните до Гермсния.Така и не научихме урока по истоеия.Язък за многото историци иначе из медиите.
2
2
 
10
 
! Отговори
Пулитолог преди 3 години
Британия не спазва никакви споразумения ако са в нейна вреда. Това че БоДжо си е сложил подписа на някаква хартишка не означава нищо.
1
3
 
7
 
! Отговори
Ончо преди 3 години
И ся ко, ако си поръчам великобритански анцуг за по-официални поводи, мито ли ще плащам, кви са тез прустутий ве