Нидерландия ограбвала социално слаби, разбивала живота им

Правителството подаде оставка, но постовете им бяха запазени
23 яну 2021 22:05, Петя Славова
97
Нидерландия ограбвала социално слаби, разбивала живота им
Снимка: БГНЕС

"Синьото писмо" от нидерландските финансови служби преобръща живота на Джанет Рамесар. Службите обвиняват самотната майка, че чрез фалшиви данни е успяла да вземе помощи за отглеждането на сина си. "Загубих почвата под краката си", разказва 35-годишната жена.

"Какво става оттам нататък? Поставят заплатата ти под запор, детските надбавки се прекратяват и неизбежно взимаш дългове. Изпаднах в депресия, не можех нито да ям, нито да пия, за един месец отслабнах с 30 кг. Поболяваш се. Знаеш, че нищо грешно не си направил, но всичко пропада."

Още по темата

Животът на Джанет Рамесар се променя тотално. Постепенно губи сили да се справя с ежедневието, с домакинството и с отглеждането на детето си. Миналата година ѝ отнемат правата за 13-годишния ѝ син. Дълговете ѝ междувременно възлизат на 40 000 евро.

Институционален расизъм?

Рамесар е една от общо 26 000 жертви на т.нар. афера с детските надбавки, за която нидерландското правителство пое политическата отговорност с оставката си. "Хората бяха съсипани. Аз загубих десет години от живота си. Други се занимават с това вече 15 години. Тези години няма да се върнат, но с този жест на правителството - не е нищо повече - показват, че искат да поправят нещата."

Това, което в началото изглежда просто като провал на властите, се превръща в течение на 2020 година в истински скандал, предава "Дойче Веле". Парламентаристите стигат до извода, че финансовите служби системно са преследвали почтени граждани.

Адвокатът Орландо Кадир, който представлява 600 души от засегнатите и самият е станал жертва на произвола на властите, дори говори за институционален расизъм. "Селекцията е направена въз основа на двойното гражданство. Нещо повече: издирвали са в регистрите екзотичните имена. Аз се казвам Кадир и това ми дава определен профил. Там, където има дим, има и огън. Т.е. издирили са ме, казвайки си - това е попадение."

И една малка грешка е била достатъчна

Дори и само едно пропуснато или пък несъзнателно поставено кръстче във формуляра за заявка се оказва достатъчно за финансовите служби, за да отнемат детските надбавки на самотни майки или родители с ниски доходи, а и да настояват за връщането на вече получени пари.

Някои семейства са натрупали дори дългове от над 100 000 евро. Мая Абдин от Гронинген е задлъжняла със 70 000. За нея обещаното от кабинета обезщетение на потърпевшите от 30 000 евро би могло да бъде само началото. Според нея, оставката на кабинета само няколко седмици преди следващите парламентарни избори е чиста символика. Тя иска старият ѝ живот да се върне и да започне отново от нулата.

"Измъчвам се с това от 2012-а година. Вече трябва да му се сложи край. Имам право на бъдеще и искам то да започне сега. Да се сложи край на стреса и мъката - искам да се освободя от това, но засега още е невъможно."

Оставка, но запазване на поста

Почти всички министри и държавни секретари, които с голям медиен шум подадоха оставка в петък, остават на работа като изпълняващи длъжността. Само водещият кандидат на социалдемократите - Лодевик Ашер, и икономическият министър Елик Вибес се разделят наистина с постовете си.

Всички останали ще се кандидатират отново през март - както и премиерът Рюте, който постоянно говори за обща отговорност и никога за лична вина. Все пак му предстои да отговори на критичните въпроси, които ще постави опозицията. А темата със сигурност ще остане актуална до изборите на 17 март.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото от началото на 2020г го правят и в Италия. Имам познати италианци, детето е с хемофилия и получаваха по 500 евро на месец за да се закупуват медикаменти. Спряха ги без причина, а момчето си я има от рождение заболеваемостта. ЗНам и за други случаи, но да не става дълго. Конти яко реже без причина и там.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 57 - а източването на помощи и присвояването на средства от ЕС ни прави много велики даже най- великите европейци нали, типично мнение на великите българи заедно с великия им вожд който живеел много добре в ЕС, разбира се че ще живее добре хората не са свикнали да се занимават с нагли лъжци и некадърни мутри връзкари
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 51- ти чувал ли си холандци да източват системата за помощи на България? по- нагли и долни хора от чалгаджиите във великата република на великия вожд мутра няма!
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
51 колко нагъл чалгафон от републиката на гладните некадърници трябва да си за да лъжеш в другите държави за помощи и да стоиш в България и да ръкопляскаш на великия бей мутра с джипа и да разказваш колко добре се живеело в ЕС
43
7
 
9
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тия неслучайно са под морското равнище ! А иначе все бълват срещу нас колко лоши сме били !
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Тиквун я да види как се поема политическа отговорност в Европа, а да разправя как строял магистралите по-добре от тях."Как бе ... че тия направо го копират! Подават оставка, и се кандидатират през месец март. Той бате ги финтира всички по тоя начин. Хоп - в края на мандата оставка и накрая пак той. Той нашия баце където отива, те от там се връщат ... или на обратно ... с една прочетена книга, толкоз! Но това, което е станало е ... плашещо и показва колко сме зависими от парите!
41
8
 
15
 
! Отговори
17 is real преди 3 години
Нидерландия - една от най-прогнилите страни. Най-много детска порнография се хоства там. Кралица Беатрикс е виден сатанист, аристократите си устройват лов на деца в горите на именията си. За какво е тая истерия да отнемат деца от родителите? За да могат социалните да ги пласират в пед_филските мрежи за трафик.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами и там във властта има някаква партийка като ВМРО която да лови нарушители по цвета на кожата или вярата а както виждаме и по имената.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквун я да види как се поема политическа отговорност в Европа, а да разправя как строял магистралите по-добре от тях.
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За разлика от България, този случай в Нидерландия ще бъде обстойно разследван и всичко ще излезе на яве, ощетените ще получат справедливост рано или късно, у нас обаче нещата стоят по друг начин.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проблема е че *** лъжат, хората дават помощи за да не стоят хората гладни защото не са животни като чалгафоните, но разчитат на честни хора като тикнеш във формата че живееш еди къде си и че нямаш пари в банка и т.н а не е така а те са ти платили парите трябва да връщаш, проблема е долните нагли чалгаджии нищо не връщат защото са излъгали за да взимат тия помощи и си стоят в републиката на наглите чалгаджии начело с великия вожд мутра и разправят колко добре се живеело в ЕС
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Холандия #38Вече няма Холандия. Има само Нидерландия.
35
1
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До пияница мистикОще по времето на обонго в САЩ в 12 щата (от 50) беше икономически по-изгодно да не работиш.
34
4
 
28
 
! Отговори
От Нидерландия преди 3 години
За всички които искат повече информация по въпроса , гледайте филма в youtube : Gratis geld uit Holland( на български това значи : Гратис пари от Холандия). Филма е от 2013 година.Там холандска телевизия прави раследване за неправомерно раздадени пари на хора от България. Вероятно всички останали случаи са аналогични и тези дето реват , че са им разбили живота и т.н. са някакви търтей или мошени дето си мислят, че цял живот държавата Нидерландия ще ги хрантути без да си мръднат тлъстите ***!
33
6
 
11
 
! Отговори
Други светове преди 3 години
А диктатора ББ уби толкова много хора и продължава да наглее, и да зомбира бабички чиновнички!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това пък са холандските фашисти, сър....
31
0
 
14
 
! Отговори
profetey преди 3 години
Само не рабрах от статията, потърпевшите със какво са изльгали за да връщат пари. Също не се споменава това за 2020 година ли става въпрос или за по-дълъг период от време. Още - става въпрос за грешка на държавните служители ли. Много малко информация в статията за какво става въпрос за някой който не е запознат.
30
4
 
17
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Това е много по смислена и показателна статия, за нещо което и в България по един или друг начин се случва. А не през 1 - 2 часа да се появяват статии за Навални. Излязал ли е, не е ли ? Пръднал ли е, не е ли ? Хранил ли се е, с какво е облечен, с кой се е срещал и тем подобни глупости. Статии за пропаганда, нахъсване и промиване на мозъци на някой хора в тази държава които и без това са си промити. Само, че те статии като тази за Нидерландия няма да я разберат и няма да прочетат даже.
29
3
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач 2 преди 3 години
Значи, сеги треа да си го преместим у друдиот крачол, щот: 1[ Някой постоянно си прави пи... шки с Нас Българите през така наречените медии, 2[ На така нареченият еФро съюз не му дреме за нас по "дефолт" как викат младите, 3[ На еБ... аните шавби ние сме кат маймуни за социален експеримент, които не верва да слива през рамо какво става последните 12 години в България по германска диктовка. 4[ А теа мана... фи холандиту, винаги са били използваческо-продажна па..}плач, виж кви са ги творили WWII
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е една от онези крайно леви либерастки статии с измислени безкрайно добри герои изпаднали в дълбока драма, тежко репресирани от безкрайно лошото нелиберастко правителство, едвам живи, заради расизъм, сексизъм и наложеното им социално неравентво от сатаната премиера Рюте. Въобще пример за обективна джурналистика, надминаваща дори най-добрите практики на сталинската пропаганда.