Нидерландия ограбвала социално слаби, разбивала живота им

Правителството подаде оставка, но постовете им бяха запазени
23 яну 2021 22:05, Петя Славова
97
Нидерландия ограбвала социално слаби, разбивала живота им
Снимка: БГНЕС

"Синьото писмо" от нидерландските финансови служби преобръща живота на Джанет Рамесар. Службите обвиняват самотната майка, че чрез фалшиви данни е успяла да вземе помощи за отглеждането на сина си. "Загубих почвата под краката си", разказва 35-годишната жена.

"Какво става оттам нататък? Поставят заплатата ти под запор, детските надбавки се прекратяват и неизбежно взимаш дългове. Изпаднах в депресия, не можех нито да ям, нито да пия, за един месец отслабнах с 30 кг. Поболяваш се. Знаеш, че нищо грешно не си направил, но всичко пропада."

Още по темата

Животът на Джанет Рамесар се променя тотално. Постепенно губи сили да се справя с ежедневието, с домакинството и с отглеждането на детето си. Миналата година ѝ отнемат правата за 13-годишния ѝ син. Дълговете ѝ междувременно възлизат на 40 000 евро.

Институционален расизъм?

Рамесар е една от общо 26 000 жертви на т.нар. афера с детските надбавки, за която нидерландското правителство пое политическата отговорност с оставката си. "Хората бяха съсипани. Аз загубих десет години от живота си. Други се занимават с това вече 15 години. Тези години няма да се върнат, но с този жест на правителството - не е нищо повече - показват, че искат да поправят нещата."

Това, което в началото изглежда просто като провал на властите, се превръща в течение на 2020 година в истински скандал, предава "Дойче Веле". Парламентаристите стигат до извода, че финансовите служби системно са преследвали почтени граждани.

Адвокатът Орландо Кадир, който представлява 600 души от засегнатите и самият е станал жертва на произвола на властите, дори говори за институционален расизъм. "Селекцията е направена въз основа на двойното гражданство. Нещо повече: издирвали са в регистрите екзотичните имена. Аз се казвам Кадир и това ми дава определен профил. Там, където има дим, има и огън. Т.е. издирили са ме, казвайки си - това е попадение."

И една малка грешка е била достатъчна

Дори и само едно пропуснато или пък несъзнателно поставено кръстче във формуляра за заявка се оказва достатъчно за финансовите служби, за да отнемат детските надбавки на самотни майки или родители с ниски доходи, а и да настояват за връщането на вече получени пари.

Някои семейства са натрупали дори дългове от над 100 000 евро. Мая Абдин от Гронинген е задлъжняла със 70 000. За нея обещаното от кабинета обезщетение на потърпевшите от 30 000 евро би могло да бъде само началото. Според нея, оставката на кабинета само няколко седмици преди следващите парламентарни избори е чиста символика. Тя иска старият ѝ живот да се върне и да започне отново от нулата.

"Измъчвам се с това от 2012-а година. Вече трябва да му се сложи край. Имам право на бъдеще и искам то да започне сега. Да се сложи край на стреса и мъката - искам да се освободя от това, но засега още е невъможно."

Оставка, но запазване на поста

Почти всички министри и държавни секретари, които с голям медиен шум подадоха оставка в петък, остават на работа като изпълняващи длъжността. Само водещият кандидат на социалдемократите - Лодевик Ашер, и икономическият министър Елик Вибес се разделят наистина с постовете си.

Всички останали ще се кандидатират отново през март - както и премиерът Рюте, който постоянно говори за обща отговорност и никога за лична вина. Все пак му предстои да отговори на критичните въпроси, които ще постави опозицията. А темата със сигурност ще остане актуална до изборите на 17 март.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карали са здрави и прави хора да връщат пари, които не са им се полагали, защото са излъгали? Оуу, това е ужасно! Нека спрат да дават суха пара на разни пришълци и потока емигранти ще секне рЕзко.
26
3
 
45
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Бях скоро в Хамбург. Толкова много ц. и араби на едно място на бях виждал! От Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Ливан и от къде ли не! И мърсят, мърсят, мърсят! И просят, просят! Центърът е заприличал на к.очи.на! Ужасна мръсотия по улиците! Немците гледат като ошашавени! Сутринта в хотела ме събуди пеене на ходжа от джамия! Никога нямаше да го повярвам, ако не го бях видял с очите си! Ето това направи госпожа Меркел!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Георги ДимитровСега обаче е обратното.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много интересно!как така се трупа дълг от 100 000 евро без никой да забележи!
23
9
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
А руснаците къде бягат - на запад нали така. Знаеш много добре за какво говоря. Не се хващай за всяка дума като някой давещ се. Колкото и проблеми да имат западните общества, там се живее най-добре, ако си обикновен човек. Ако си от партията майка Русия и Китай може и да са добро място. Точно на нас българите не ни пробутвай плоски пропаганди.
22
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От Нидерландиятака е...аз съм работил във франция и там по същия начин дори местните французи недоволстват и ревнуват,когато собствената им държава започва да обръща повече внимание на подобни елементи от судан,мали,афганистан и т.н.почти всички работят и се борят с тежки кредити...
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цялата държава на чалгаджиите живее на присвоени помощи от другите държави но иначе били много велики, най- великите европейци на света хаха нагли некадърни чалгаджии
20
1
 
26
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Тая дето отслабнала с 30 кг за един месец, дали случайно имате информация, колко е тежала преди да отслабне. Благодаря предварително!
19
0
 
39
 
! Отговори
От Нидерландия преди 3 години
Истината е : Пълно с тарамбуки, нищо не работят ! По цял ден ги гледаш да се шматкат по магазините. Никаква култура и никакви признаци на интегриране....нямам идея на какво основание искат да живеят на гърба на холандците. Говорил съм с доста холандци(мои колеги) по този въпрос и всички недоволстват. Желая на всички българи в България и по света да са живи и здрави през настоящата 2021 година !
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
просто е, да забранят на чалгари да взимат помощи от други държави! помощите да им ги дава великия мутренски бей на републиката им, колкото великите тиквеници дават помощи на нидерландците като отидат в републиката на мутрите толкова и те да дават на поданиците на тиквун великий
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 8напротив в русия е пълно с чужденци от бившия съветски съюз.половин таджикистан е там!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименв англия е точно така...там като закъсат за пари лягат с първия срещнат,забременяват и след това започват помощите от държавата!
15
7
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
И затова всички бедняци от третия свят се мъчат да емигрират в сащ или Европа. Как пък няма наплив за преспериращите китай и русия. Като търсят по-добър живот, хората гласуват с краката си. Не вярват на добри пожелания и лозунги.
14
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За един месец не може да отслабне с 30 килограма.Лъже като разпрана.Дори и да спре да се храни а ме съмнява да е спряла пак ще изгуби около 15 килограма.След това започват припадъци от глад. Циркове и лъжи.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименправилно...чакам с нетърпение холандците да дойдат да управляват нашата страна.тогава да видим дали ромите по цял ден ще се ширят в огромни палати без да работят или учат и дали ще трупат дългове към чез и вик дружествата!
12
1
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Нашите братя роми добре са ги изтрескали тия баламурници европейците.Бойко и неговата шайка по същия начин ги излупаха европейците с парите за къщите за гости колко хотели си направиха приближени на партията.
11
1
 
18
 
! Отговори
Георги Димитров преди 3 години
Който не работи, не трябва да яде.ПП По Ангел Каралийчев
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Публична тайна е ,че "самотна майка" е много доходоносна професия в западните държави.Как така натрупват 50-100 хиляди евро кредити,нали са безработни?Случайно имам познат който живее в Нидерландия той,жена му и едно дете.Никога не е споменавал че има някакви проблеми от страна на социалните служби,напротив в началото беше смаян,че дошли до тях и поискали да видят какво яде детето му,дали има дрешки и го питали мама и тати карат ли му се и дали го е страх от нещо.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
холандия е много скъпа страна...живял съм там и съм работил и не искам да се връщам никога повече.научих езика и говоря перфектно нидерландски,но това просто не е достатъчно.там всички са задължени да работят...но е факт,че има разни тарикати от екзотични страни,които злоупотребяват.да не говорим,че едностаен апартамент в забутан имигрантски квартал на провинциален град струва 1 200 евро наем на месец.собствен дом в холандия могат да си позволят най-заможните.
8
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай повишават стандарта си на живот, ЕС и САЩ обедняват. Нямат пари, нямат икономика, държавата няма постъпления, ще икономисват от социална политика.