Много европейци със заплати, въпреки че не работят от години - как става?

Програмите за запазване на заетостта в Европа крият и своите рискове
12 мар 2021 19:00, Анисия Иванова
80
Много европейци със заплати, въпреки че не работят от години - как става?
Снимка: Pixabay

Правителствата в Германия, Франция и Великобритания изплащат милиони на служителите, за да останат по домовете си, докато Европа се бори с коронавирусната пандемия, пише The Wall Street Journal.

Чрез изплащането на заплатите на служителите държавите се надяват да ги запазят на пазара на труда, докато здравната и икономическа криза отшуми, за да може бизнесът да се възстанови по-бързо. Политиките също така отразяват усилията на Европа да се избегнат социалните щети от масовите съкращения.

Италия прави това от десетилетия, превръщайки краркосрочната програма за спасяване на работни места в постоянна подкрепа. Mилиони служители в Европейския съюз ще продължават да разчитат на помощи през 2021 г.

Увеличената употреба на програми за подкрепа на заетостта започва в Италия през 60-те години на миналия век, като служители в държавни компании получават помощи в рамките на десетилетие или повече, за да могат да се пенсионират. Правителството въведе 2-годишен лимит на помощите през 90-те години, но удължаването му скоро се превърна в норма, особено в зората на финансовата криза, която опустоши италианската икономика. Служителите, които получават подкрепа от държавата, работят с намалено работно време, а в някои случаи - изобщо.

“Програмата за подкрепа на заетостта работи, когато е използвана от няколко компании, изпитващи затруднения, но не е устойчива, когато цялата система е в криза”, заяви Маурицио дел Конте, професор в университета “Бокони”. “Тя ти позволява да запазиш работните места, докато нещата се подобрят, но идеята се основава на неща, които всъщност се подобряват”, добавя той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Увеличената употреба на програми понижава продуктивността в Италия през последните години, посочват икономисти. Тези стимули например позволиха на автомобилния производител Fiat и други големи индустриални компании да отложат необходимостта от затваряне на заводи.

Fiat, която използва програмите за заетост, затвори само един от заводите си след финансовата криза, която опустоши автомобилната индустрия. Оставащите заводи работиха с капацитет от под 75%, определян от много анализатори като ключов.

На фона на очакванията за нова рецесия в еврозоната и бавните ваксинационни кампании много европейски страни удължават програмите за запазване на заетостта, финансирани от правителствата, поне до средата на тази година. Италианското правителство сигнализира, че стимулите ще продължат да се изплащат поне до юни.
Уменията на служителите често се понижават по време на удължаване на подобни програми, посочват експерти. “След като бъдат отменени помощите в условията на Covid, има хора, които ще загубят работните си места, защото не са работили от година и половина или две, така че ще бъде трудно те да бъдат наети отново”, заяви проф. Дел Конте.

Германия, Франция и Великобритания имаха по над 10 милиона служители, разчитащи на държавна подкрепа от началото на пандемията. Към края на януари тези служители все още са 2,7 милиона в Германия и 4,7 милиона във Великобритания.

Италианското правителство също така въведе мораториум върху почти всички съкращения. Confindustria, сдружение на работодателите, настоява правителството на премиера Марио Драги да отмени забраната, запазвайки само няколко изключения. След като мораториумът приключи, 300 хиляди души могат да бъдат съкратени, смятат някои икономисти.

Подходът е значително по-различен в САЩ, където милиони загубиха работните си места по време на пандемията и получават обезщетения. Безработицата в страната нарасна до почти 15% през миналата година, като към момента е на ниво от около 6%. Безработицата в еврозоната е около 8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ Европа е пълно с български пpocтитутки и миячи на улици, около 2 милиона българи, но никой не е чул за пpocтитутки и миячи на улици от Белорусия, въпреки че белорусите практически могат свободно да пътуват из европа, странно защо предпочитат да работат в Белорус за 5 лева, вместо да пpocтитуират и да мият улиците на запад за евра.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28А ти щом гледаш на труда по друг начин, би ли споделил как точно си се себереализирал?Ако не те е срам де.
26
7
 
8
 
! Отговори
л0ш пр0р0к преди 3 години
много малко ще оцелеят Новият Световен Ред, ще е като Венецуела, 10 000 000 за 1 пиле, т.е. пари ще има и то много, ама продукт и какво да си купиш с тях - не!
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24То би ли работил белоруска работа за 5 лева на ден в колхоза?Ако да - веднага те наемам.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за европейците, ама в България много хора гледат на труда само като на източник на пари, а не като себереализация. Като следствие, са съгласни изобщо да не работят, ако някой им плаща.
23
6
 
4
 
! Отговори
WEF преди 3 години
WEF by 2030 Youll own nothing And youll be happy (видео)За какво са ви заплати? 2030г няма да има частна собсвеност и личен живот. Никой няма да притежава нищо, всичко ще бъде общо, а каквото на някой му е необходимо ще го наема от общото за временно ползване и ще му бъде доставяно с дрон. И ще живеем на Марс, и ще си принтираме изкуствени сърца на 3D принтери. Ха ха ха ... а честито.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бил в ГерманистанКанака !Добавките за нощни , неделни и празничните дни са без данък , тоест чисто към нетото !
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го пише в документи на световния икономически форум.Искат да превърнат човечеството в роби. Отказваш се от всичко което притежаваш, вкл. свобода и права и държавата те храни. Но ако не се подчиняваш, няма и да ядеш.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус защо няма локдаун и всички работят, работа има дори и за тези на които не им се работи.
19
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
като тези дето гледат прасенца, крави, овчици и т.н. откажат да приемат фалшиви пресно-напечатени хартиики за продукта си изработен с къртовски труд, тогава тия дето получават за да не работят, ще разберат кон боб яде ли!
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Комунизъма се ВърнаКомунизма не може да се върне защото никога никъде не е имало комунизъм. И социализма няма да се върне, българите никога няма да живеят така добре както при социализма, а следващите 30 години при демокрацията мизерията ще бъде много по ужасна.
17
0
 
6
 
! Отговори
Бил в Германистан преди 3 години
И пак в Германия не взимаш,пълна заплата. Масово в Северен Рейн Вестфалия се взимат 13-15 евро на час,плюс нощния труд + 25% отгоре,плюс събота и Неделя+50% отгоре. Зависи кой данъчен клас си,ако си 1 - 32% данък и си някъде към 1500-1600 евро.76% са някъде 850-880 евро. Квартира 500,храна-200,гориво и застраховка и си на нула. И това имаш право само до 1 година помощ. Харц 4,ти плащат наема ,купони за храна от каритас и 15 евро,джобни на ден.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми има стандарт на живот, затова ползват евтината ръка на емигрантите за да го поддържат този стандарт :)) В Англия и Германия има много хора които не работят, просто им превеждат помощи, трудната работа е за хората от Източна Европа :)))
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боци може да издържа цяла Европа поне 5 години , само с парите от шкафчетата !
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България ни управлвят комунисти, а комуниста пари не дава, ако искаме да взимаме пари без да работим трябва да изгоним комунистите.
13
3
 
11
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
Напълно нормални политики, от сега нататък пътя е този, аутсайдърите с умения да гледат мачове ще получават пари да не крадат и да си ги гледат. При нас след средно образование излизат кадри подготвени да пушат и да броят до 12, реализират се обикновено като продавачи, но и тяхната работа е застрашена с онлайн търговията...Функционално неграмотните хора, ще бъда подменени с функционално грамотни роботи, ИТ революция.
12
1
 
11
 
! Отговори
Комунизъма се Върна преди 3 години
спете спокойно деца - това е рецептата не само за тотален икономически срив, но и за тотална социална катастрофа - пари лесно се печатат, но съвсем друг е въпроса с реално стоки...
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При инклузивния капитализъм след ковид-19 няма да има частна собсвеност, ще има за всички базов доход да си осигурява храна и лични вещи, всеки ще получи гаджет по който на хората ще им се пускат виртуални забавления да се забавляват и леки наркотици, а който има нужда от нещо ще го наема от инклузивното и ще му се доставя с дрон, като изкуствен интелект ще определя дали е елиджибъл да го ползва, животът ще бъде справедлив и всички ще живеем щастливо под управлението на Световната банка и МВФ.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката на Западна Европа е субсидийно-санкционна.Пазарна икономика има само в Третия свят - Африка, Индия, латинска Америка..Пазарната икономика носи бедност, глад и болести.Западна Европа субсидира храната на работническата класа..
9
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ох, кога комунистическия октопод ще ни пусне от прегръдката си да ни дойде капитализма да взимаме пари без да работим както на Запад при капитализма.