Рекордьорът Полша - "Роберт Левандовски на световната икономика"

Въпреки пандемията страната отбелязва само ръстове и рекорди
31 мар 2021 21:07,
258
Рекордьорът Полша - "Роберт Левандовски на световната икономика"
Снимка: БГНЕС

Полша е тежко засегната от третата вълна на пандемията. Наскоро бе отбелязан нов рекорд от 35 000 новозаразени за едно денонощие. От началото на март правителството ежеседмично затяга ограничителните мерки в стремежа си да намали високата заболеваемост, която вече надхвърли 500 нови инфекции на 100 хиляди души в рамките на една седмица.

Всичко това би трябвало да доведе до тежка пролетна депресия в икономиката и търговията, но се случва точно обратното, пише "Райнише Пост", цитиран от БГНЕС. Полша продължава да бележи успехи във времената на пандемия, като че ли си няма работа със страшна пандемия, а с някаква си там хрема.

Да вземем например заетостта: 3,1 процента безработни през януари означава на практика пълна заетост. Или друг пример с растежа: през 2020-а година за първи път след световната финансова криза бе отбелязан лек спад в брутния вътрешен продукт (БВП). След което обаче Полша, която от началото на века е утроила този показател, се оказа с най-добри позиции от всички държави в ЕС. Минусът от 2,8 процента е нищо в сравнение с Франция, където спадът е 8,3 на сто, или в Германия - минус 5 процента.

В кризата с коронавируса Полша играе ролята на важен стабилизатор за германската икономика, казва в тази връзка Ларс Гутхайл, ръководител на Германската външнотърговска камара във Варшава, цитиран от "Тагесшау".

Ето и числата: през 2020-а година, въпреки пандемията, Полша е изнесла за Германия толкова много стоки и услуги, колкото никога преди това. Износът, възлизащ на 58,1 милиарда евро, дори надхвърля с един процент рекорда от предишната година. По този начин Полша се превръща в четвъртия най-голям вносител в Германия, измествайки от четвъртото място Франция. А пред нея са само Китай, САЩ и Нидерландия.

По отношение на вноса нещата също изглеждат добре: този от Германия е спаднал слабо – само с 1,8 процента, при положение че износът от Федералната република за Франция е спаднал с двуцифрено число. Всичко това дава основание на икономиста от Световната банка Марчин Пятковски да нарече Полша "Роберт Левандовски на световната икономика" - истински рекордьор, точно като нападателя на футболния клуб "Байерн Мюнхен". При това Пятковски не спира дотук: със своята изключителна конкурентоспособност Изтокът на ЕС има историческия шанс да настигне Запада в икономически план.

Все пак на какво се дължат грандиозните икономически успехи на Полша?

Ръководителят на Германската външнотърговска камара във Варшава Ларс Гутхайл изтъква, че "междувременно полската икономика е силно диверсифицирана" и това се е изплатило във времената на пандемия. Действително Полша е едновременно и експортно ориентирана аграрна страна и индустриален център. А и разполага с много успешни малки и средни предприятия. За това значително са допринесли европейските субсидии, които Полша използва по-пълноценно от всяка друга страна членка.

Полша не е член на еврозоната. Но и това се оказва по-скоро предимство в трудните времена, отбелязва "Райнише Пост". Както по време на световната финансова криза, така и при пандемията злотата значително се обезцени спрямо еврото, от което полският износ поевтиня с до десет процента при сравнение например с френския. С поглед към бъдещето обаче икономическият успех вероятно ще зависи от други фактори, включително от политическото развитие. Откакто във Варшава управлява националноконсервативната партия „Право и справедливост", Полша води остри спорове с ЕС по отношение на правовата държавност и либералните ценности.

Икономистът Пятковски е убеден: "Който иска да има трайни икономически успехи в Европа има нужда от силни демократични институции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да, келешАз съм сигурен, че с това се залъгваш, щото тия малограмотни неща които по цял дден ги копи пействате само някой пълен провал може да ги поства до пълно затъпяване. Най-интересното е, че не ви идва на ум да се хванете да работите нещо ..
158
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 195Няма нужда. Запознавал съм се с няколко русофила в реалния живот: всичките бяха проваляци живеещи или във ведомствени жилища или в жилищата оставени им от техните родители в окаяно състояние. Всъщност съм им помагал от съжаление, докато не разбрах за възгледите им. След това НИКОГА. Няма причина да се мисли, че при вас е друг случая.:)))
157
5
 
1
 
! Отговори
До 139 преди 3 години
В древна Гърция е имало интересно наказание за нанесена обида - казвали му фелацио, орален секс и този който бил нанесъл обидата трябвало да я изкупи с простото действие (да ***, тоест да достави удоволствие на този който е обидил чрез орален секс - тоест с устата си да достави удоволствие на този който е обидил). Виж колко варварско е било това, южни палавници - в севера и скандинавието обаче, наказанията били други калените от севера народи наказвали неоснователните обиди с рязане на глави
156
1
 
0
 
! Отговори
Да, келеш преди 3 години
До Анонимен ПедepaстДа, с това се залъгвам, като си гледам дограмата. По цял ден си гледам дограмата и се залъгвам с това.Доволен ли си от себе си? Ай Лягай.
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"С това ли се залъгваш докато гледаш соц-дограмата"?--Личи си, че си доста умствено ограничено момче, това за дограмата го пишеш тук вече трети път. Напъни се малко, прояви оригиналност, творчество. Ама на който не е дадено...
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 189За русофилите няма значение, вие сте в най-добрия случай с външни тоалетни.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПП "Движение на непартийните кандидати" е с номер 20 в бюлетината.
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХехехеЗа Корнелия Нинова ли става дума, или за СергЕй Лавров?
151
2
 
2
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
САЩ произвеждат около 20% от световния БВП, а потребляват над 40%. Някой трябва да покрива разликата.
150
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цивилизованите западни демократични капиталистически страни като Англия вече няма мъжки и женски тоалетни в училищата, децата момчета и момичета си облекчават природните нужди един до друг и децата са ***, нямат предразсъдъци като разделение на половете, само в изостанала варварска България още децата се делят на момчета и момичета.
149
2
 
3
 
! Отговори
Гларус преди 3 години
Не знам Полша как се развива икономически, а и не ми и дреме. Виж, полякините са друга работа. Липсват ми. Като те не идват, ще отида аз там. Писна ми с тия рускини и румънки.
148
0
 
5
 
! Отговори
Хехехе преди 3 години
Гербаджия се познава по ТРОЙНАТА ГУША и по това, че чупи кантара, като се качи отгоре му.В централата на ГЕРБ сигурно има икона на ИСКРА ФИДОСОВА и всеки ГЕРБ-ераст го стимулират да стане поне 200-300 кила като нея.
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов: "Такава криза се задава, толкова тежки времена се задават..."!
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ се провалиха навсякъде.
145
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българките работят легално, за себе си, цивилизовано и никой не ги закача. Около 50 евра за 20 минути блазен унд фикен. Плащат си и осигуровки, води им се за стаж. Има дори и учителки с висше, и млади женени българки които пpocтитуират в Германия за да си хранят децата и безработните мъже в България. С няколко клиента на ден една българка може да изкара 5-6 хил евро месечно и като си плати таксите и осигуровките храна и квартира остават и чисти около 3 хил евра - това са 250 хил рубли само за един месец.
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите седнали в овехтелите си панелки и неизмазани къщи останли от родителите им громят ли громят Запада.:))))))))
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 179Като си толкова жаловен пребери бездомника или го прати при здравите и социални сили на" Позитано "
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излекуван бездомник вече 6 месеца седи в COVID отделение. Мъжът няма къде да отиде и се търси дом.
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 170Правилно е сметнала агенция Франс прес,България е сред страните с най-голям износ на ***.Само ,че най-големият износител на *** с може би 2/3 от пазара е Расия.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия. Масово поскъпване на всичко.