Световната банка: България остава най-бедната държава в ЕС

Инфлацията ще отбележи почти двоен ръст, сочи прогнозата
2 апр 2021 09:14, Петя Славова
470

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Още по темата
Иванка Евтимова е пенсионерка. Налага се да работи, за да посреща сметките и да живее по-спокойно.

"Много лекарства се купуват на нашата възраст. От много неща трябва да се лишаваме, за да ги купим тези лекарства и това създава дискомфорт, няма как. Благодаря на Господ, че имам дъщеря, която ми помага, не всички имат кой да им помага", каза тя.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.   

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 314Нямаш багаж в главата че да бъдеш достоен за русофил.
315
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинС други думи, ти си ПОРЕДНИЯ, който НАРОЧНО създава грешо впечатление за РЕАЛНОТО положение. НИТО не можеш да си позволиш (това, че си даваш парите за други неща си е твоя работа, но явно не е до не можене), НИТО е като да няма ИЗБОР. Тъкмо щях да те питам, как инженер в България стои с малка заплата, добре, че поне не се опита да ме лъжеш за това.С други думи, оплакваш си се ЗА СПОРТА.
314
3
 
4
 
! Отговори
до 330 преди 3 години
В България програмистите не са никак малко. Около 70 000 души са със заплати при всички положения над 7000лв.. Целият ИТ сектор у нас (разни телефонисти и подобни, работещи за малко пари (около 3500-4000)) наброява 250 000 души. Така че, да- около 8% от работещите са ИТ хора и взимат много сносни заплати (за мене 4000 са много малко, работя за много повече, но за друг са торба със злато).
313
2
 
9
 
! Отговори
NY преди 3 години
..........и най-корумпираната!!!!
312
0
 
5
 
! Отговори
Работа работа работа преди 3 години
С такава политика независимо от кого е водена няма да сме така и по-добре ще стане.Къде точно се развиваме продаваме софтуер за без пари естествено от очите на гладните звучи много и всичко друго е леща.Сив сектор който се опитва от нищо да прави нещо като само подбива бизнеса на тези на светло.Тези на светло са рекетирани защото са си позволили да бъдат честни.Хвърчат едни комисионни на единица хора а насреща нищо.От всичко изброено под чертата довършена магистрала която е за ремонт.
311
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aааааа ? Не е вярно бе. И тези са хора на Божков и комунистите. Мойте шкафчета са пълни. В България почти всички са програмисти и взимат по 6000 +.
310
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: 324Казах вече. По специалността. Инженерна работа. В частна фирма.Всички мои колеги които можаха си биха кaмшикa, и избягаха в чужбина, а който остана тук си намери работа в чуждестранна западна фирма.Аз по ред причини не съм от тях.Повтарям, не се оплаквам защото не съм мизерстващ. Но имам много разходи.Все пак имам вариант лятото да ходя на море.Но повтарям отново - за Великден ще си седя в къщи и нямам проблем.Само казвам, че тези които ходят до Занзибар са шепа българи!
309
8
 
4
 
! Отговори
До 322 преди 3 години
Аз българин дето не е ходил на почивка ,за повече от две години / включително в тази пандемична обстановка/ почти не познавам. Виж за чужденци...през последните две години май повечето не са излизали от къщи .
308
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 години стигат
307
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 325Русофилите гледаме руска телевизия и си мислим дали мутрите няма да ни накарат да подрипваме иначе ще ни спрат бананите и после ще трябва да си ползваме само тоалетна хартия.
306
5
 
4
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Това са фалшиви новини !!!!Аз вервам на боко ,защото каза ,че цъфтим и вързваме!!1
305
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите обмисляли дали бананите и тоалетната хартия не са ни много и да ни оставят само тоалетната хартия. Пак ще подрипвате за банани.
304
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинКакво работиш?
303
5
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Много простотии както винаги в този форумА колкото до другото.. статистиката е доста относително нещо. Скоро четох , че в богата Англия , хората зависещи от банките за храна са нарастнали неимоверно и това е факт. У нас процента на гладни хора със сигурност е минимален
302
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: 318Висше, инженерно. И произхождам от бедно инженерно семейство.
301
1
 
9
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
Това не е важно!Ние сме най-богати на тикви,*** и селЕндури,ТОВА е важното!
300
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По един банан ви стига, не сте бедни.
299
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинЯ кажи какво работиш и какво образование имаш, че не можеш да си позволиш една почивка примерно?
298
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още по-бедни ще станем - обещано от мутрите.
297
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 288 (Чиновник)Абе ти пак ли изпълзя из някоя дyпка бе?Вие чиновниците си нямате работа, затова пишете врели-некипели.Кой е ходил в Занзибар бе?Това че пет човека са отишли в Занзибар, не означава че и аз съм ходил или ще ходя!Всъщност, откакто Бойко Борисов е на власт съм ходил само до Сърбия и то за един ден!Сега на Великден ще си стоя в къщи.Да, няма да умра от глад. Но това ли е критерият за богатство?Имай предвид, че много българи нямат какво да ядат или се недохранват!