Световната банка: България остава най-бедната държава в ЕС

Инфлацията ще отбележи почти двоен ръст, сочи прогнозата
2 апр 2021 09:14, Петя Славова
470

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Още по темата
Иванка Евтимова е пенсионерка. Налага се да работи, за да посреща сметките и да живее по-спокойно.

"Много лекарства се купуват на нашата възраст. От много неща трябва да се лишаваме, за да ги купим тези лекарства и това създава дискомфорт, няма как. Благодаря на Господ, че имам дъщеря, която ми помага, не всички имат кой да им помага", каза тя.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.   

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
7
 
5
 
! Отговори
4epa преди 3 години
АКО ДОЙДАТ БСП И ДПС НА ВЛАТ- НАПРАВО В ТРЕТИЯ СВЯТ !!!!!!!!!!!!!
335
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гаро"България е страна в която не би трябвало да има бедни и гладуващи....Преди год.имахме скромно, но добре развито селско стопанство."Затова ли в България почти всяко семейство гледаше ЯКО градини, за да има с какво да се изхранваме, щото имаше "добре развито селско стопанство"?
334
2
 
3
 
! Отговори
Ahmed преди 3 години
Vinagi e bila bedna. Nali e ograbvana ot vatikanskite prestipnici sis godini. Dobre ce Hamid El Ziyat gi unistojil blizo do Van Gulu.
333
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактТи не ги разбираш: те искат държавата да им осигури работа, да им осигури тази работа да не е натоварваща, а резултатите много много да не се гледат, да им осигури почивките, да им осигури работата им да е на 15 минути пеша от вкъщи и накрая да осигури Партиен секретар, който да изпълнява ролята на морален коректив в колектива.
332
6
 
8
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
България е страна в която не би трябвало да има бедни и гладуващи....Преди год.имахме скромно, но добре развито селско стопанство. Преди да построиме с помоща на СССР атомната централа,ни обещаваха и символични цени за ток. Най голямата грешка е тежката индустрия....И благодарение на лакомията на криминални и политически престъпници БГ е в състояние на най бедната страна в ЕС
331
7
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ако има нещо по което категорично сме първи е да се оплакваме и да плюем. Ами впрегнете я тази енергия и започнете да работите бе хора!. Рядко има хора в чужбина които работят само една работа, само по един проект или само 8 часа. Крайно време е да се разбере , че ако искаш стандарт - трябва да работиш за него
330
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До lewskarОсвен неграмотност нямаш какво друго да предложиш.Времето на Наско Сираков мина отдавна.
329
0
 
10
 
! Отговори
lewskar преди 3 години
Няма как да бъдем по-богати , като 3/4 от икономиката се върти около Евро фондовете а останалата 1/4 са малки до средни инвестиции привлечени от ниската стойност на труда и възможноста да си изнасят печелбите с фиктивни инвестиции,качество на туризма е далеч под пряката ни конкуренция,та дори и IT сектора е по-ниско платен сравнение със същият в Централна Европа да не говорим за западна.Конкурентни предприятия от Татов време бяха приватизрани и нарязани на скраб без да запизим поне ноу хауто
328
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 316/343"Абе ти в Европейски план , колко процента от населението мислиш че е ходил в Занзибар ?!? А в световен ?!"Не бе, той другаря инДженер просто иска да каже, че ако не можем всички да ходим в Занзибар яко мизерстваме ..... ... а едно време ... ехееееее...... си ходехме на Занзибар когато си поискаме.
327
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър пример даваме?!?
326
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 338"Този проф. Енимаев по някаква случайност е председател на регионалния обществен съвет на "Приятели на Русия"."Ееее, как можа така да развалиш "информацията" от хубавия източнинк сега ....Така хубаво бяхме започнали да злирадстваме за "мизерията" в България ....
325
2
 
5
 
! Отговори
До 316 преди 3 години
Абе ти в Европейски план , колко процента от населението мислиш че е ходил в Занзибар ?!? А в световен ?!? Айде стига с тоя мега ултра оплаквателен максимализъм ! Един от най- сериозните здравасловни проблеми в България е затлъстяването ....кво да си говорим повече
324
4
 
6
 
! Отговори
От 338 преди 3 години
Грешка - почти винаги сме били зад Румъния.
323
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 335Русофилите дето гледаме руска телевизия и си кусаме банани и си ползваме тоалетна хартия нямаме багаж в главата за да разберем интелигентните русофили.
322
1
 
4
 
! Отговори
Зрящ преди 3 години
До Анонимен 308По всичко личи, че не си в час. С европейските фондове се стигна почти навсякъде, та дори и до отдалечени махали. Всичко зависи от местните първенци и от тяхната инициативност. Това, за което говориш е възможно, но е изключение. Вероятно сега си пристигнал от третия свят и още не си наясно. Затова се събуди и пообиколи, може и да видиш друго. Успех!
321
1
 
3
 
! Отговори
DJ на народа преди 3 години
Неска искам тука да напраите иляда коментара. Ей го, статията е пусната у девет часа сабале, сега сме обед и коментарите са само 330, а требваше да са поне 500. Стегнете се и пишете.
320
5
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не съм българин .А нещо повече.Европеец с български ориджин.Така че тези статии не ме касаят.
319
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този проф. Енимаев по някаква случайност е председател на регионалния обществен съвет на "Приятели на Русия". Прогнозирал е "революция, глад", но не се тревожете, защото това е професионално изкривяване на всеки един платен русофил/руски шпионин. Лустрация трябваше да има ето за такива червени кадри като въпросния "професор", които и до ден днешен тровят обстановката в България. И да, последни сме в Европа.И почти винаги сме били такива след 44г.И по БВП винаги сме били пред Румъния -проверимо е
318
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Честито на всички българи!
317
2
 
6
 
! Отговори
Мария-Антоанета преди 3 години
Като нямате хляб, яжте пасти.