Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у нас

Експлозията във Врбетице през 2014 г. трябвало да стане на българска територия
Обновена: 19 апр 2021 13:37 | 19 апр 2021 13:37, Петя Славова
264
Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у нас
Ян Хамаче Снимка: БГНЕС

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава "Дойче Веле" заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива.

Експлозията на боеприпаси в склад във Врбетице през октомври 2014 г., за която Чешката република подозира агенти на руските специални служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия.

Според министъра е било планирано боеприпасите да се взривят по-късно, след като бъдат транспортирани до България.

По данни на разследването, в покупката е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г., но оцеля.

Според Хамачек полицията е установила, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взривовете (те са имали руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 г. , те са използвали също паспорти на името на гражданина на Молдова Николай Поп и гражданина на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в британския Солсбъри, стана известно, че агентите са действали в интерес на Руската федерация.

Седмичникът "Респект" твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни конфликти. Както посочват редица медии, боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предназначени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио съобщава, че във Врбетице „е избухнало нещо, което Гебрев вече е бил купил и е започнал да изнася“. На свой ред ръководителят на чешкото правителство Андрей Бабиш заяви, че по това време вече е било платено за боеприпасите.

Премиерът на Чешката република обеща, че членовете на правителството ще се запознаят с материалите на специалните служби на страната днес. На свой ред Ян Хамачек, едновременно изпълняващ длъжност ръководител на чешкото външно министерство, заяви, че информацията за служителите на реда ще бъде предоставена за обсъждане от външните министри на страните от ЕС.

На този фон антиправителственото движение "Милион моменти за демокрация" проведе протестна акция близо до руското посолство в Прага.

Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви по чешката телевизия, че на руската компания "Росатом" ще бъде забранено да участва в търга за изграждането на нов енергиен блок в атомната електроцентрала "Дуковани" през следващите дни.

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Врбетице, при което са загинали двама души.

"Чешката република е суверенна държава и тя трябва да реагира на откриването на такива факти", подчерта премиерът в тази връзка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
2
 
0
 
! Отговори
Дарина преди 3 години
Днес сте *** . Дойче веле се провали още преди 1990 година. А това ,че САЩ ще използва всички ***, за да унищожи ЕЕвропа ,вече няма съмнения. Жалко за нас българите и за Европа
198
2
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
ГЕРБЕВ /ЕМКО/ отрече всичко това свързано с България.Защо част от националните телевизии не го показват.Отново пълна мъгла и съмнения за българска съпричастност.
197
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как се планира взривът да избухне в България??? Защо боеприпасите да се транспортират до Б-я , ако са предназначени за друга дестинация;как да се определи времето за транспортиране,ако се преминават толкова граници;как да се разпределят взривателите по партиди,в случай че боеприпасите се складират в различни складове. И много други въпроси ,на които няма адекватен отговор.
196
5
 
6
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Е те сега ако не разбирате че положението отива на бой, и ние , чехльовците ще сме пушечно месо за НАТО...незнам какво трябва да се случи за да ви уврът плоските мозъченца.Явно във европа и ФАЩ трябва да поникнат малко тополи за да им увре мозъка на психотата ,които управляват за-Падналия блок.
195
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин саботира военния завод в Чехия и прави опит да отрови Гербев в България по същото време, за да осуети негова сделка. В същото време Радев защитава обвинените в шпионаж негови секретари, като свика протестите и се нахъса на Главния Прокурор.Слочаеност?
194
2
 
16
 
! Отговори
Петров преди 3 години
След като американците сами признават, че техните президенти се посочват от Русия, а няколко третокласни руски агенти бродят по Европа и черпят с новичок когото си поискат, колко му е да драснат кибрита на някакъв склад! На Бродуей се обмисля ОТЕЛО да се играе от бледолик за да е полит коректно и либерално. Зраво са я закъсали американците...
193
4
 
9
 
! Отговори
Ричо преди 3 години
Дъ еъ Как всички разбирате от разузнавания, от агенти.А на мен никой не ми е предложил да съм част от която и да е организация. А вие всичко знаете тука
192
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На путнската подметка товарищ Земан колега на нашата путинска подметка товарищ Радев днес ядосаните чехи му подариха червени шорти размер ХХХХL в които товарищ Земан може да влезе заедно с любимия си началник товарищ Путин.
191
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Товарищ Путин е много ядосан че чехите под натиска на ЦРУ са скъсали всичките си договори с Росатом за 6 милиарда евро.
190
3
 
11
 
! Отговори
Вечна дружба преди 3 години
Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у насДа ама тъй-като Путин е най-големия приятел на братска България е дал заповед взривовете да са в Чехия. Да благодарим но товарищ Путин за голямото благо извършено към България, щото другия път може да не е толкова човеколюбив.
189
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно американците са упражнили натиск върху чехите за да спрат затоплянето на отношенията на Чехия с Русия и търсят конфронтация ! Е, ще я имат . Да се радват, *** Путин е миролюбив друг на негово място да е прегазил отдавн и тех , и украйнците, и полниците и .т.
188
5
 
15
 
! Отговори
линк за мнението на преди 3 години
https://tn.nova.cz/clanek/jak-v-50-letech-vrbetice-slouzi-jen-k-udrzovani-strachu-rekl-vaclav-klaus.htmlтова е линк където цитирам данните за диктаторското чешко правителство, което е ненавиждано както и гроб и разкрива шпионски афери за да търси подкрепа от запад за диктаторството си
187
10
 
22
 
! Отговори
ЧЕШКА АНКЕТА преди 3 години
Съгласни ли сте с коментара на Вацлав Клаус?Да454 гласаНе234 гласаГласували 688 души.чешкия народ се смее на антируската пропаганда както и българският
186
4
 
9
 
! Отговори
АНТИРУСКИ ХИБРИДАРИ преди 3 години
"Нашето правителство и свързаната с него псевдоопозиция осъзнават, че covid не може да плаши хората безкрайно, затова отчаяно търсят друго измислено плашило, за да държат хората в страх. Те много добре знаят, че уплашените хора са по-лесни за управление. Моля, пуснете го. Вие кажете повече за нашата страна, отколкото за себе си ", добави Клаус. Можете да прочетете пълното му изявление тук:Изявление на Вацлав Клаус по случая Vrbětice [pdf]
185
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теа руснаци объркали Чехия вместо България.Утре вземат Объркат Унгария с БългарияСледа Сърбия с Българи......И така, до края на светаСмях, много смях
184
3
 
14
 
! Отговори
вацлав клаус ГИ ГРОМ преди 3 години
"Не вярвах, че някога ще се върна в 50-те години, макар и с обратния знак. Не вярвах, че някога ще ударя безпомощно на масата, докато слушам режимното радио и изявленията на нашите висши политически лидери," бившият президент Вацлав Клаус отговори на случая Врбетице в понеделник.
183
3
 
26
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Освен това в Чехия тече избор на компания за строителство на пети и шести блок на тяхната АЕЦ и Русия трябва да бъде елиминирана.През Чехия минават важни руски газопроводи. Това бие по мераците на някого и той прави всичко да пречи.
182
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да попитам милеещия за човечеството с мераци за фризер-Земя и стерилитет западен олигархоелит - стига ли ни дъжд, сняг и студ тая пролет или докато тука не заживеят пингвини, нема да мирясат? За Русия разбрахме...
181
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте, правете си каквото искате срещу Русия, но ако ви стиска. А що се отнася до Турция, понамалете малко турско-ромските сериали по турските телевизии в България.
180
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето това драги българи е целенасочената организирана, направлявана, дирижирана пропаганда протев една от страните в света. А истерията в пропагандата е в крайност и абсурдност, защото просто Турция ни е поробила а Русия ни е освободила... и натрапниците немски царе хвърлиха българския народ под немския ботуш.