Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у нас

Експлозията във Врбетице през 2014 г. трябвало да стане на българска територия
Обновена: 19 апр 2021 13:37 | 19 апр 2021 13:37, Петя Славова
264
Взривът в склад за боеприпаси в Чехия - планиран да избухне у нас
Ян Хамаче Снимка: БГНЕС

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава "Дойче Веле" заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива.

Експлозията на боеприпаси в склад във Врбетице през октомври 2014 г., за която Чешката република подозира агенти на руските специални служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия.

Според министъра е било планирано боеприпасите да се взривят по-късно, след като бъдат транспортирани до България.

По данни на разследването, в покупката е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г., но оцеля.

Според Хамачек полицията е установила, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взривовете (те са имали руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 г. , те са използвали също паспорти на името на гражданина на Молдова Николай Поп и гражданина на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в британския Солсбъри, стана известно, че агентите са действали в интерес на Руската федерация.

Седмичникът "Респект" твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни конфликти. Както посочват редица медии, боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предназначени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио съобщава, че във Врбетице „е избухнало нещо, което Гебрев вече е бил купил и е започнал да изнася“. На свой ред ръководителят на чешкото правителство Андрей Бабиш заяви, че по това време вече е било платено за боеприпасите.

Премиерът на Чешката република обеща, че членовете на правителството ще се запознаят с материалите на специалните служби на страната днес. На свой ред Ян Хамачек, едновременно изпълняващ длъжност ръководител на чешкото външно министерство, заяви, че информацията за служителите на реда ще бъде предоставена за обсъждане от външните министри на страните от ЕС.

На този фон антиправителственото движение "Милион моменти за демокрация" проведе протестна акция близо до руското посолство в Прага.

Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви по чешката телевизия, че на руската компания "Росатом" ще бъде забранено да участва в търга за изграждането на нов енергиен блок в атомната електроцентрала "Дуковани" през следващите дни.

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Врбетице, при което са загинали двама души.

"Чешката република е суверенна държава и тя трябва да реагира на откриването на такива факти", подчерта премиерът в тази връзка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сидни, Чебурашка и Странджата са един и същ човек!
118
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли тоя Гебрев бе! Само въртели с тоя! Дайте го на руснаците и да се свършва!
117
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 107 Става въпрос само за 2020г. и САМО за "Руски поток" Платихме 4 МИЛИАРДА ГРЕШНИ НАРОДНИ ПАРИ НА ЗИНАЛАТА ПАСТ НА РУСИЯ. ПЛАТИ ГИ ТИКВАТАНЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЗИ КОЙТО МУ Я ДАВА.
116
3
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 години
До българин"за секретното поделение 29155" - нема таково. CNN и компания го измиислиха и държат првата. Ако искаш нещо поръчково - пиши може да ти пратят "новини " и комикси :)
115
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След смъртта на Осама бин Ладен ПУТИН Е ТЕРОРИСТ 1 НА ПЛАНЕТАТА. Съответно и ще свърши по същия начин гнома.....
114
10
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Спескан натовецНационални предатели като теб трябва да бъдат съдени както бяха съдени руските шпиони преди 9 септември! шпиони
113
3
 
7
 
! Отговори
информация преди 3 години
Поделение 29155 се намира в землището на село Фърчиврачене и е създадено от болната глава на колегата с ник българин.
112
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 107 Става въпрос само за 2020г. и САМО за "Руски поток" Платихме 4 МИЛИАРДА ГРЕШНИ НАРОДНИ ПАРИ НА ЗИНАЛАТА ПАСТ НА РУСИЯ. ПЛАТИ ГИ ТИКВАТА ....
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЧубри пак си сменил резбата! Оправих ти правописа:"Срещу Русия се води война от не-нормалният свят и и наглеците трябва да бъдат третирани по военовременните закони.":):)Кажи баба- тенкю!
110
9
 
5
 
! Отговори
Konrad Adenauer преди 3 години
Русия не може да падне по-ниско да взривява складове на суверенни държави и да извършва други подобни терористични дейности. Коли и беси и ограбва съседите си, ето затова всичко живо в непосредствена близост до Русия драпа към ЕС и НАТО. Дори Лукашенка се ужасява от побъркания гнoм и не признава анексията на Крим. Има ли разлика между Русия и Ислямска държава защото аз не виждам.
109
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПУТИН Е УБИЕЦ, ЧОВЕК БЕЗ ДУША!
108
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Защо не се публикува никаква информация за секретното поделение29155 на руското ГРУ, чиито главни задачи са саботажи и поръчковиубийства по целия свят? ЗАЩО ЗАЩО питам аз
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте сея тролчета, не разбирате от национална сигурност, мейби от Тихина ще ви обяснят по-подробно :)) За какъв *** им е на руснаците да взривяват нещо в БГ ? Знам че сте ограничени в мисленето, ама давайте по-спокойно, ще реша че сте резани :)))
106
3
 
8
 
! Отговори
От сценаристите преди 3 години
Статия от сценаристите на "английския Новичок"!Стивън Кинг пише детски книжки за приспиване в сравненеие стози хорър - фентъзи!
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРешение на международния съд и България плати 4 милиарда на Русия за АЕЦ Белене. Сега чакат САЩ но те не могат да го построят.
104
6
 
12
 
! Отговори
Спескан натовец преди 3 години
анти-руската пропаганда става все по безумна и безумна със всеки изминал ден !Жалко за човечеството !Толкова ли лесно сме манипулируеми бе хора вземете се в ръце малко ,това!Това са провокации да се саботират руските проекти в европа,всичко е режисирано от ФАЩ!
103
10
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Няма по-гнусно нещо от това разни твари с български документи за самоличност да подкрепят и защитават руските мерзавци и убийци. Русия води война срещу нормалният свят и нейните помощници трябва да бъдат третирани по военовременните закони.
102
4
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен84Русия вижда навсякъде само война, макар че може и да са адекватни в случая, доколкото Западът оказва натиск на Русия! Натискът от своя страна си е чисто насилие, а руснаците са си печени в тази област и, особено след пропускът на Сталин да вземе насериозно сигналите на Хитлер, вече взимат всякакви мерки, значи...Нема умни политици на тази Земя, явно, да решат един политически проблем! Всички се занимават не с болестта, а със симптомите...Ще става каквото ще става
101
8
 
1
 
! Отговори
Грую българин преди 3 години
Много нагли взеха да стават тия руски разузнавачи!Трябва да им се даде мощен отпор иначе ще превземат целия свят!Защо не се публикува никаква информация за секретното поделение 29155 на руското ГРУ, чиито главни задачи са саботажи и поръчкови убийства по целия свят? Аз съм служил в него и знам всичко. Тия същите планираха и убийството на Бойко Борисов.
100
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи си че Русия се отнася приятелски с България. Ако тези неща бяха гръмнали в България можеше да загинат братски хора а така чехи и да си спомнят отново за далечната 1968г.