НАТО към България и РСМ: Разрешете различията помежду си!

Йенс Столтенберг насърчи и двете членки към диалог
28 апр 2021 21:09, Петя Славова
98
НАТО към България и РСМ: Разрешете различията помежду си!
Снимка: БГНЕС


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насърчи България и Северна Македония - и двете членки на Атлантическия алианс, да водят диалог, за да се опитат да разрешат различията помежду си.

На съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски Столтенберг посочи, че в организацията, която има 30 членове, "винаги е имало различия" между някои от тях, но че в крайна сметка всички те са "съюзници, които се събират и се ангажират с конструктивен диалог", съобщи електронното издание "swissinfo".

"Видяхме, че има различия, насърчаваме конструктивния диалог между съюзниците за преодоляването и разрешаването на тези различия," каза той, цитиран от БГНЕС.

България и Северна Македония имат разногласия, свързани с историята и езика на тези страни.

Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС е спрян от ветото на България, която настоява нейният съсед да признае, че двете държави имат обща история и език.

Генералният секретар на НАТО припомни, че Северна Македония се присъедини към организацията преди година, което той смята за постижение както за страната и нейните граждани, така и за Балканския регион.

РС Македония доказа, че е "надежден" съюзник, каза Столтенберг, който припомни участието на Скопие в мисиите на НАТО в Косово, Афганистан и Ирак и приветства намерението да увеличи разходите за отбрана.

От своя страна президентът на Северна Македония Пендаровски заяви, че страната му планира да участва активно в предизвикателствата на Алианса, което ще направи, като инвестира в отбрана, сътрудничи си с НАТО и "изнася сигурността" в рамките на тази организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
България на три океана. Тихи, Индийски и Северен. Македония - град в България. То, толкова им е площа и населението.
51
0
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Това за западните коли е тенденциозно. Малко е тааака. В Русия имат нефт, газ, праз, полезни изкопаеми. В ЮАР копаят и камъни и уран и други благинки. В, Швейцария имат банки и сериозни брандове. Защо им е на тези страни да правят добри коли. Просто отиват и си взимат хубава кола. Както, Ленин си е взел Ролс Ройс.
50
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНикой не е длъжен да те пита!Аз спя спокойно защото сме в НАТО.Отивам като бял човек до Lidl защото сме в ЕС и карам западна кола. Дори заклетите комунисти ползват "западните" благинки.Връщай се от хралупата от която изпълзе.--Ползваш,защото западните държави ограбиха и разрушиха всичко в България,сега даже български супермаркет няма,а камо ли производство!Нищо няма,вече и хора няма,строят пътища за мъртъвци и чужденци ББ и ЦЦ, унищожиха България!
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що е маке све е юнак.
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЮгославия беше 50% източна, 50% западна,никога не е била западна 100%!
47
1
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Евала, помнещ.
46
6
 
18
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Тук пишат дечица,нямащи си и идея,защо днес сме в Американското " НАТО" Ще ви сподля деца! След събитията на прехода след 1989 г.И след Мракобесничската партия СДС.А тя се образува под един претекст уж,а се оказа.Че там членуваха синове и дъщери,на бивши чорбаджии след 1944 г!И същите тези една шепа хора.Давайки им властта от народа заблуден.НИ ШИТНАХА КЪМ АМЕРИКА И НАТО.Без никой да ни попита,а ни към кого искаме да сме? И днес 31 г по късно,се скриха с откраднатото,а ние им берем" плодовете"!
45
2
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Като най - голямата грешка на Каракачанов, отчитам това, че не дойде в кв. ,, Гевгелийски" . Тук, още има хора, който помнят как са бягали от сърбите. А внуците разказват какво са чули от дядовците. И аз зная какво е било. Ама това не е политически изгодно.
44
1
 
10
 
! Отговори
Па шта си ти? ,Вазов преди 3 години
.....Не споменувай Лозеград, Люлебургас, ни Булаир ужасни: ти би разбудил подозрения опасни, че на героите техни може да си брат. Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека, дъбрава, езеро, река, рид, планина ще викат с глас през всички времена: "Тук българи са, българи от памтивека!" Април, 1913 г., Иван Вазов
43
1
 
6
 
! Отговори
Па шта си ти? ,Вазов преди 3 години
Но ти пази се, прав ответ не давай. Кажи се португалец кюрд, сириец, лапонец, не гър, ци га нин, индиец - но българин се само не признавай. Че тоз грях смъртен прошка там не знай: влече позор, побой затвор, изгнанье - невидени при прежните тирани. Скрий, че си българин в най-българския край;че си потомък Самуилов, на Атонский Паисий внук; скрий на коя си майка син, на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин, и езерата и горите македонски! Не споменувай Лозеград, Люлебургас, ни Булаир ужасни: ти би разбудил подозре
42
1
 
7
 
! Отговори
Па шта си ти? ,Вазов преди 3 години
"Па шта си ти?" - такъв въпрос задава във твоя дом безочлив чужденец. "Па шта си ти?" - с такваз псувня смущава душата ти некакен пришълец; "Па шта си ти?" - туй питане навред - при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга о, бъларино, сърбин ти полага и чака с начумерен лик ответ. Но ти пази се, прав ответ не давай. Кажи се португалец кюрд, сириец, лапонец, ***, ***, индиец - но българин се само не признавай. Че тоз грях смъртен прошка там не знай: влече позор, побой затвор, изгнанье - невидени при п
41
3
 
13
 
! Отговори
Па шта си ти? преди 3 години
"Па шта си ти?". На български означава "Каква си ти?". Вазов написва това стихотворение след като сръбският престолонаследник Александър удря плесница на едно момиченце в Македония, което на наглия му въпрос отговаря, че е българче,а сърбите са забранявали на българите да казват,че са българи.През 1934 г. в Марсилия крал Александър е ликвидиран от Владо Черноземски.
40
2
 
9
 
! Отговори
Анри Пози преди 3 години
Дано тази книга, в която вложих цялото си сърце, цялата си любов към свободата, цялата си вяра в непобедимата сила на истината, да ускори идването на този велик ден.Предлагам тази книга в знак на възхищение, на вяра и дълбоко приятелство на българската младеж, чиято твърдост, чиято жажда за прогрес, чиято воля за национално обновление, в труд, свобода и мир, подготвят бляскаво бъдеще на родината България.Анри ПозиПариж, април 1934 г.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За американофилите: ние винаги сме били разхоен материал за блока и запада!Ако цвърчим - сме лош материял!Принципните ни различи изобщо не ги вълнуват!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анри Пози преди 3 години
Иде часът, в който вашите братя в Македония (чиито непоносими страдания,чиято непобедима любов към родината България видях с очите си, въпреки усилията на потисника да ми попречи) ще се освободят от кървавото иго, което ги смазва!Дано тази книга, в която вложих цялото си сърце, цялата си любов към свободата, цялата си вяра в непобедимата сила на истината, да ускори идването на този велик ден.Предлагам тази книга в знак на възхищение, на вяра и дълбоко приятелство на българската младеж, чиято твърдост, чиято жажда за прогрес, чиято воля за национално обновление, в труд, своб
37
0
 
5
 
! Отговори
Анри Пози преди 3 години
Това е най-ценната ми награда, защото тази ненавист показва, че аз съм работил достойно за каузата на правдата и свободата, за каузата на мира, за който вие, българите, и ние, французите, жадуваме и милеем еднакво!Бъдете търпеливи! Имайте твърдост и надежда! Всеки на своя час!Скоро ще удари часът, в който ще изгрее над страната ви бляскавото слънце на правдата, когато ще ви се върнат земите, които ви заграбиха. Иде часът, в който вашите братя в Македония (чиито непоносими страдания,чиято непобедима любов към родината България видях с очите си, въпреки усилията на потисника да ми
36
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Югославия беше прозападна и антисъветска. Македония беше лъгана и манипулирана от прозападната Югославия.Западна Европа е виновна за кражбите на българска история от югорепубликата Македония. Запада, НАТО трябва да кажат истината на детето си Югославска Македония - истината е, че си българин.НАТО да прочете доклада на ЦРУ от 1950 година за Македония в Югославия. Там пише всичко и да го даде на макетата да го научат наизуст, а ние ще ги изпитваме по доклада на ЦРУ за шестица.
35
2
 
8
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
ГовНАТО да всеме да се разкара викам аз!Безполезна бандитска организацийка живееща само на скелети от студената война и безмозъчно противопоставяне на Русия , искат да си лапат запалтките и парричките докато има нато ще има и "руски заплахи" и патагонски и всякакви !
34
1
 
6
 
! Отговори
Анри Пози преди 3 години
Към българския народНаписах тази книга, за да може да узнае истината Франция, моята родина, страната на свободата, правдата и справедливостта, но която политици и една продажна преса държат в пълно заблуждение.Тя предизвика във Франция голямо вълнение. Получих стотици писма от професори, работници, студенти, политици, селяни, министри, които бяха изпълнени с ужас и негодувание от изнесените факти.Цялата чужда преса говори за нея и разказа за вашите страдания и мъките на вашите братя в Македония.Всички потисници и палачи проклинат името ми!Това е най-ценната ми награ
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите ако един ден искат да влезнат в НАТО или ЕС, ще ги карат да платят здраво за сваления изтребител. Помнете ми думата------Ти сериозно ли мислиш, че Сърбия ще се моли да влиза в НАТО ? Обратното - НАТО ще им се моли.