НАТО към България и РСМ: Разрешете различията помежду си!

Йенс Столтенберг насърчи и двете членки към диалог
28 апр 2021 21:09, Петя Славова
98
НАТО към България и РСМ: Разрешете различията помежду си!
Снимка: БГНЕС


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насърчи България и Северна Македония - и двете членки на Атлантическия алианс, да водят диалог, за да се опитат да разрешат различията помежду си.

На съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски Столтенберг посочи, че в организацията, която има 30 членове, "винаги е имало различия" между някои от тях, но че в крайна сметка всички те са "съюзници, които се събират и се ангажират с конструктивен диалог", съобщи електронното издание "swissinfo".

"Видяхме, че има различия, насърчаваме конструктивния диалог между съюзниците за преодоляването и разрешаването на тези различия," каза той, цитиран от БГНЕС.

България и Северна Македония имат разногласия, свързани с историята и езика на тези страни.

Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС е спрян от ветото на България, която настоява нейният съсед да признае, че двете държави имат обща история и език.

Генералният секретар на НАТО припомни, че Северна Македония се присъедини към организацията преди година, което той смята за постижение както за страната и нейните граждани, така и за Балканския регион.

РС Македония доказа, че е "надежден" съюзник, каза Столтенберг, който припомни участието на Скопие в мисиите на НАТО в Косово, Афганистан и Ирак и приветства намерението да увеличи разходите за отбрана.

От своя страна президентът на Северна Македония Пендаровски заяви, че страната му планира да участва активно в предизвикателствата на Алианса, което ще направи, като инвестира в отбрана, сътрудничи си с НАТО и "изнася сигурността" в рамките на тази организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СатираКой да присъства Баце ли ? Две думи на кръст не може да обели. Дайте некой, който да ни защитава интереса, не само за снимки и ефтин пр. Баце става за строител на пътища (с уговорката да не се краде много). Не го занимавайте с дипломация
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прозападният Тито създаде Македония.Тито беше евроатлантик и противник на Сталин.Той беше от добрите диктатори, като Франко, Салазар, Пиночет.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невъзможно, в Скопие има силна пета колона на Русия. С македонизма и титовизма, България неможе, да се разбере.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиянката пак не е в час!
28
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Йенс, РСМ се оказа една простта mp3-ка...
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите ако един ден искат да влезнат в НАТО или ЕС, ще ги карат да платят здраво за сваления изтребител. Помнете ми думата
26
4
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Македонио, земя Българска. И за тебе ли че се тепамаме?
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно що не се произнесе по арменския въпрос
24
4
 
3
 
! Отговори
ВМРО преди 3 години
Големи " европатриоти" станаха тия руски " бг" из...ме...кя...ри брей, брей, много прочувствено и сълзливо са го подкарали, че " лошата " Америка им " накърнявала" суверенитета на " континента", с какво го накърнява? С това че пази цяла Европа ли? Която реално няма армия, това и Меркел го изфъфли с голем зор преди 10 тина дена, когато от Белата къща, казаха че няма да съкращават военни в Германия.Пендарката няма да го коментирам изобщо, на грешно място се опитва да прескочи стобора
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние имаме проблем със сърбоманите ,да извадят архивите ако не са унищожени и да кажат истината публично за насилствената македонизация над българите и да се изучва в Македония, да се осъдят и хората от службата за ремакедонизация на българите и да престанат наши съседи, да ни крадат историята най-нагло!
22
4
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Добре де,/разбрах на какво държите. Хайде да видим. Слагайте минус, ако военните имат право да се месят в политиката, тоест НАТО.И плюс, ако нямат. Но, отчитайте и българските военни. Не казвам генерали, защото има само такива за заплати.
21
3
 
18
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Да припомним ли на Столтенберг колко хора загуби България в Ирак ? Да, около 15 човека. Северна Македония - 0 човека! Да припомним ли на Столтенберг коя Балканска държава купува 16 бройки Ф 16
20
3
 
22
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Не е зле и някой наш представител да присъства на тази среща. Пендаровски вече цяла седмица обикаля в Европа, да се обяснява и жалва на кой ли не.
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто България трябва незабавно да напусне смешния НАТО и да престане да ни унижава със съветите на подобни недоразумения, като този към васалните ни правителства
18
3
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
ЕС и НАТО.СА 2 различни по структури,организации и интереси! Това е все едно,вълк и агне в една кошара! Разграничете ги и сами ще стигнете до истината! -:) Къде е ЕВРОПА НАШАТА! И от къде идва "НАТО"?
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка целта е РСМ да купува Натовско въоръжение, по същия начин по който и България трябваше да отделя процент от вътрешният продукт за въоръжаване. Така че дреме им на дедовия на запад за нашите местни противоречия, важно е да върви търговищката и комисионните ...
16
10
 
7
 
! Отговори
СССР преди 3 години
България вън от ЕС и НАТО!!
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Педаловски е ревал и обвинявал лошата България и при визитата си при Столтенбърг. Какво общо има НАТО с ЕС не мо е ясно. Щели да инвестират във въоръжение, ще купят един танк на старо и ще им станат общо 21 броя. Голямата файда от ФИРОМ = никаква, по скоро вреда- троянски кон на Путин.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека това скандинавско плямпало да покаже как действа тази рецепта между Турция и Гърция.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Столтенберг да гледа да се изгладят отношенията между Турция и Гърция. А,препирните м/у България и Арктична Македония са бели кахъри спрямо спорът за морски територии в Егейско и Средиземно море!