Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка

Няма да преговаряме по въпроси на идентичността, категоричен е той
22 май 2021 17:03, Анисия Иванова
537
Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка
Снимка: БГНЕС

Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри преговорната рамка за Северна Македония до Съвета на ЕС по общи въпроси на 22 юни, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат М в петък вечерта, предаде агенция МИА.Пендаровски, който се срещна вчера в Скопие с външния министър на Португалия Аугущу Сантуш Силва, каза, че португалското председателство е предложило първоначален набор от идеи по ключовите въпроси между Северна Македония и България.

Още по темата

"Никой не очаква всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито дори португалското председателство, което се приближава към своя край. Министър Силва каза днес (вчера - бел. ред.), че е чул притесненията на София и е дошъл в Скопие, за да чуе нашите разсъждения по ключови въпроси. И двете страни са заявили, че някои неща не подлежат на преговори. Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността", подчерта Пендаровски, цитиран от МИА.

По думите на президента на Република Северна Македония министър Силва е поискал от властите в Скопие ясно да заявят националните си интереси.

"Силва каза, че до 22 юни португалското председателство ще очаква България да каже "да" на преговорната рамка. В Съвета участват само страни членки на ЕС, така че председателството очаква България да одобри дотогава преговорната рамка и да представи позиция по първоначалния набор от идеи. Ако България иска да промени тези идеи, ние ще бъдем информирани, за да може да обсъдим какво е приемливо за нас", е заявил президентът на Република Северна Македония, цитиран от МИА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
макетатa са престъпници, там се провежда от 1944-та открит геноцид над българите, всички други етноси си живеят добре, но бг етноса там е унищожен, в изцяло бг земи там не живеят българи, къде са изчезнали старите българи - избити, прогонени, асимилирани - всичко това е геноциде и такава държава не трябва да съществува. Сега там се прокарва омраза и hate crime към България, няма как такава държава да е в ЕС.
331
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 374македонците не са били никога близо до нас че да се отдалечават. това с братята и тям подобни винаги е било илюзия. никой не иска да ги присъединява към БГ но те трябва да приемат че корените и историята им са български а не да претендират за чуждото.. що се отнася до езика той никога не е бил истински език. пак казвам никой не ме е питал като е признавал този език така че и аз не признавам признаването му Това да фактите. Другото всичко е демагогия.
330
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ЕС ще се разпадне и ние с Македония ще влезнем в сюз с Русия. Това показват, че искат политиците на двете държави.
329
2
 
14
 
! Отговори
Абе, преди 3 години
До Анонимен 369Вие нормални ли сте? Кой кара северномакедонците да се чувстват българи, че говориш за фашизъм? Никой не им пречи, ако искат и марсианци да се наричат! Избрали са си, какви да са и това е пътя им! Но не може да правят от отдавна починали македонци, да увреждат исторически паметници, само и само да не чете никой, че по тези земи са живели българи! Колкото до езика им, има исторически факти, кога, как и от кой е производен! Иначе са тази държава е създавана под различни имена 3 пъ
328
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
На това се казва - извиване на ръцете ни...
327
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали аз и ти възприемаме даден език за език не е важно. За даден език дали е език, е важно дали е международно признат. Македонския език е признат и е на еднакво ниво на Българския. А според международното право, държавата сама избира кой език е официален. Същото е и с нациите. Да не говорим че катедри по Македонски език има в универзитети в САЩ, Канадс, В. Британия и Русия.
326
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой Ви каже, че ние сме Османци, дали ще го възприемем. Така е и с Македонците. Мнозинството там се възприема като различни от всички други нации. Същото е и у нас мнозинството се възприема за Българи. Как е станало това не е важно, важното е че е факт. И съм сигурен, че това не е станало на сила.Когато правиш нещо на сила, обикновенно има обратен ефект. Така е и сега. С политиката ни само ще отдалечим Македонците от нас.
325
3
 
17
 
! Отговори
Да преди 3 години
До МакеИ ние тракийците в България говорим тракийски език, шопите шопски, мизите мизийски, родопчаните родопски, македонците македонски и т.н., логично, нали? Но това са диалекти на българския език, а не отделни езици! А този "президент", явно не е чел достатъчно, за да знае, какви са правомощията на едно служебно правителство в България! Но "Чукча писатель, не читатель!" А пък и при редовно правителство, едва ли някой ще си "сложи таралеж в гащите" да пусне СМ при условията, които предлагат!
324
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите политици са комунисти и повечето са агенти на Путин и защитават неговите интереси в ЕС. Това е защото дава множо пари. Само Путин има интере Макдзония да не е в ЕС.
323
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония ще е в ЕС, защото така искат всички без нас и Путин.
322
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как някой да възприеме нещо под натиск. Най-много да се засили отричането и да се оталечи повече. Когато псуваш някой, най-малко и той да те напсува, но няма как да се възприеме себе си като един от теб. В момента тива кодто правят политиците ни е максимално ьа се отдалдчим от Македония и никога народа от Макддония да не иска да помисли,че имат Български корени. Подхода е много некомпетенген. Държанието на политицие ни е като на дете в детската градина или като на комунисти.
321
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да караш накой да признае неговата идентичност както той не е възприема, е меко казано Фаши... И никой нормален няма да го възприеме. Ако Македоците се възприемаха като Българи без натиск, тогава да това е добре. Обаче те се възприемат като Македонци. Да самите те казват, *** Българите са ни най-близки, което е добре. Но както виждам и това ще изчезне. Скоро и това няма да казват,заради нашата политика.
320
2
 
14
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 3 години
Пендеровски да си набие в дебелата кратуна един български ...... ! Голяма НЕ за развалените българи наричащи себе си македонци !!!
319
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите политоци са много лицемерни към Македония, както и ЕС към България. Скоро ше се разпадне ЕС ие се появи нов вариянт на ЕС. Всичко което се основава на лицемерна основа се разпада. Тива е и оричината Македония да не е част от България. Не може да твърдиш, че държиш и че обичаш брат си, а като идва у вас вместо за спи у вас да ходи на хотел.
318
2
 
17
 
! Отговори
Док преди 3 години
Пендо да си бае някакви глупости колко си сака. Нищо няма да се случи до 22ри юни. По конституция служебното правителство НЯМА право да се занимава с външнополитически въпроси. И за капак на макетата им пожелавам да ги отделят от групата и да дадат свободно на Албания. Те тъй или иначе след 10-15 години я към Албания, я към България ще се присъединят.
317
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"или северно македонците признават българската си идентичност защото това е историческата истина или ще гледат ЕС през крив макарон" -- това няма как да стане,ама как да ти се обясни, интелектуалното ти ниво е много изостанало, а светът седвижи бързо напред. Има неща, които може да се искат, а други - не може. Явно сиот селяните на бойко. И той иска да е пожизнено премиер.
316
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенделовски... Впрочем служебно правителство не може да решава тия неща.
315
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние също няма да преговаряме по въпроси на бг идентичността. Кои са макетата та ще плюят по бг и ще горят знамето.
314
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 343Слагай поне препинателни знаци, бе ***. Иначе сякаш повръщаш думите. Може и така да се чувстваш но това в случая никого не го бърка. Точно и ясно - или северно македонците признават българската си идентичност защото това е историческата истина или ще гледат ЕС през крив макарон. Те да си решават. Ние нямаме намерение да променяме становището си. Нищо друго не е важно. И не ме интересува ничий дебелашки хумор или гнусни плювни. Точка по въпроса.
313
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МакеСборувате вие на български македонски диалект. Никой не ви иска вас да се присъединявате. Просто признайте историческата истина за българския си произход а после вървете на майната си.