Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС

Материалното благосъстояние е най-добро в Люксембург
373
Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС
Снимка: БГНЕС

Поредно проучване ни нареди на последно място в Европа.

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 61 процента до 131 процента от средното за Евросъюза, сочи предварителна оценка на Евростат.

Още по темата

Според статистиката ФИП варира от 39 под средното в България до 31 над средното в Люксембург.

През 2020 година девет страни членки са били с ФИП на човек от населението над средното европейско равнище.

Най-високо е било то в Люксембург (31 на сто над средното), следван от Германия (+23 на сто) и Дания (+21 на сто).

Равнищата в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция са между 5 и 20 на сто от средното в ЕС.

В тринайсет страни членки ФИП на човек е било между средното за ЕС и 25 процента по-малко.
 В Кипър, Литва и Ирландия нивата са били с 10 процента и по-надолу от средното за ЕС. В Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения равнището е било между 11 и 20 процента под средното. В Румъния, Естония и Гърция показателят е бил между 21 и 25 процента под средния в ЕС.

Пет страни членки са с ФИП на човек от населението от 25 процента и повече под средното за ЕС. В Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия този процент е между 25 и 35 под средното, а в България е 39 процента под средното в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
5
 
15
 
! Отговори
До 317 преди 2 години
Какво глупости пишеш-не били бедни българите по време на комунизма. Майка ми и баща ви вземаха общо 500 лв-и двамата вишисти. И с тия пари не можеше да се купи кой знае какво. Един цветен телевизор беше 500 лв,пералня и тя толкова. Да не говорим, че имаше постоянно дефицит по магазините. Сега с жената вземаме общо 3500 лв и живеем в пъти по-добре от родителите ни.
284
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1989 не бяхме най-бедни, не бяхме и богати, но дойде демокрацията и обедняхме, за да може малко на брой хора да станат свръхбогати. Грубо пресметнато, 80% от хората в България обедняхме 5-10 пъти след 1989 година, в началото и повече.
283
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От края на 89-та до сега посоката е само една, НАДОЛУ. На ви демокрация в българо-крадливо-комунистически вариант, защото всичките които се изредиха да управляват са свързани с БКП. Ръцете на новите пребоядисани "демократи" бяха развързани с лозунга ДЕМОКРАЦИЯ.
282
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С мафията бяхме бедни между 1989 и 2009 година, а с мутрите станахме най-бедни между 2009 и 2021 години.
281
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо чудно, България беше занулена финансово в края на 90те.
280
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 години ли! По-скоро ти си на 10 години щом не правиш разлика между мафията като цяло и тази част от мафията, която наричаме мутри. Ще пораснеш и ще разбереш, може би ..
279
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До това води управлението на ГЕРБ от 2009 година досега, да сме най-бедни.
278
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да сме най-бедни след 12 години управление на мутрите?!
277
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един пич пише ,че има по-бедни от нас в Европа.Да определено има на средно ниво.Но в посочените от него държава,пенсионерите са по-добре,социалната система е по-добра,учителите са по-добре и не само.Отиди в Сърбия и ще се убедиш,че живеят по-добре от нас и имат по-качествен начин на живот в всяка едно отношение.В Македония има по-висока безработица,но цените са им на половина.На пр.1 кг. Ябълки в София 2-3 лева,в Скопие 50ст-1лв.
276
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме най-бедни само финансово и духовно сме много бедни и сме много зависливи.Всеки иска да прецака другиго.Ако може да се прецака някой ,ще е най-доброто за деня.Това е нашия основен лозунг.
275
7
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 години
Не е вчрно. Заплатите растат и всички инвестират в имоти, че не останаха...
274
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом се оставихме да ни управляват съветски генерали ще си останете не само последни в Европа, но последни в Евразия !
273
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сивата/черната икономика не регистрира нито доходи нито разходи, а май там сме първи.
272
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Заплатите в България с години се държаха на най-ниски нива и продължават да го правят! От друга страна "честните" български бизнесмени също не искат да плащат и прибират цялата печалба за себе си, и семействата си! Нормално ли е, безработните да получават по 3.00 лева на час, а работещите по-малко, даже и с нощен труд! Е, няма такава държава!
271
8
 
13
 
! Отговори
Anonomen преди 2 години
Ако гласувате за Радев,ще сме най бедни в света
270
10
 
13
 
! Отговори
Стар бижутер преди 2 години
Живея в Белгия от 47 години. Българите не са бедни но яко лъжат. Повечето българи са собственици на жилища, по няколко коли имат. Купуват като бесове . Само вижте по големите вериги какво нещо е, като скакалци са. По гърция , по островите , малдиви , сейшели ходят като луди. Това ако са бедни значи не сте добре.
269
2
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Изтеклите мозъци,гласуващи за Славуца и Азис, живеещи като скотове в хралупи заобиколени от индо-африканци из лондостанските коптори ръсят мозък и поучават!
268
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС .В Европа има 13 държави доста по-зле от България.Северен Бюрмистан,Сърбия,Турция,Русия,Молдова,Албания и т.н.
267
3
 
15
 
! Отговори
Борд преди 2 години
Доста некоректно заглавие. Определено НЕ сме най-бедни в Европа, повечето държави на Балканите всъщност по-бедни - Сърбия, Македония, Черна Гора, Албания, Босна и Херцеговина...ама разбира се ние с тях не се сравняваме.В европейски съюз - да, най-бедни сме. Ама съвсем нормално, бяхме най-бедната държава когато ни приеха, най-бедната сме сега и след 5 години пак ще сме най-бедната, независимо кой и как ни управлява. (освен ако не приемат някой от горните с съюза)
266
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, българите са спестовници. Второ, предпочитат харчат през отпуските в Гърция не в България. Трето, бизнесите не си отчитат цялата печалба, за да се отрази вярно резултата от потреблението. Четвърто, в западните страни ходят повече богати туристи от цял свят и вдигат оборота на потреблението.