Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС

Материалното благосъстояние е най-добро в Люксембург
373
Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС
Снимка: БГНЕС

Поредно проучване ни нареди на последно място в Европа.

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 61 процента до 131 процента от средното за Евросъюза, сочи предварителна оценка на Евростат.

Още по темата

Според статистиката ФИП варира от 39 под средното в България до 31 над средното в Люксембург.

През 2020 година девет страни членки са били с ФИП на човек от населението над средното европейско равнище.

Най-високо е било то в Люксембург (31 на сто над средното), следван от Германия (+23 на сто) и Дания (+21 на сто).

Равнищата в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция са между 5 и 20 на сто от средното в ЕС.

В тринайсет страни членки ФИП на човек е било между средното за ЕС и 25 процента по-малко.
 В Кипър, Литва и Ирландия нивата са били с 10 процента и по-надолу от средното за ЕС. В Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения равнището е било между 11 и 20 процента под средното. В Румъния, Естония и Гърция показателят е бил между 21 и 25 процента под средния в ЕС.

Пет страни членки са с ФИП на човек от населението от 25 процента и повече под средното за ЕС. В Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия този процент е между 25 и 35 под средното, а в България е 39 процента под средното в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедните чакат на опашка да влязат в Гърция. Сигурно отиват да берат маслини.
244
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен245-Б0РЯ СЕ ЗА Н0РМАЛЕН ЖИВ0Т-Н0РМАЛН0 ЛИ Е НЕТНА ЗАПЛАТА 500 ЛВ-ПЕНСИИ 300 И ДЕТСКИ 40 ЛВ-КАКВ0 ЩЕ КУПИШ НА ДЕТЕТ0 ЗА ТИЕ 40 ЛВ????????????????????????????????
243
1
 
9
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
И сега и преди 1989 България си беше последна в Европа.Стига сме се заблуждавали,че едва ли не сега сме се озовали на опашката на Европа.Преди се лъжехме и си вярвахме,че сме някъде преди Ромъния,но това не беше истина.Там сме,където сме си заслужили. Докато се лъжем колко сме били велики някога си, така ще бъде. И Сърбия и Македониа са били и сега са пред нас.
242
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 261/264 Като статистик. Обработка на данни от експерименти. Казах ти, нищо не става от такива като теб. Личи ти по това как налиташ. :)))
241
0
 
2
 
! Отговори
До 261 преди 2 години
И като какъв работиш в тоя институт-като чистач ли?Или поддръжка?
240
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 2 години
Вярно е колкото е вярно че сме на 120 то място по свобода на словото. България е страната в която можеш да кажеш всичко на всеки и за всеки. ПЪРВО място по свобода на словото. Даже и да лъжеш колкото си щеш безнаказано.Ама едни момченца /джендърчета/ взимат парички от едни фондации да плюят по България. И много се стараят.
239
0
 
2
 
! Отговори
До 250 преди 2 години
Няма как да ме уволняват, щото работя за себе си и нямам шеф.Ясно,че е трудно за бачкатор като теб ,който цял живот е мачкан от шефове,ама представи си,че има и такива хора.
238
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 239/259 Работя в гемански институт по психология :))))) И си пробит отвсякъде. :))))
237
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 255 "Ако се отрази и мястото, на което сме били до 1989 г., истината за това дередже ще лъсне." 89та бяхме в ефективен фалит, с неконкурентоспособна и неработеща икономика, с режим на тока и с некадърна работна сила. А, и със заплати от 250 лева.
236
4
 
5
 
! Отговори
До 239 преди 2 години
Дреме ми за Запад .Аз съм българин живея и работя в България, пък дали съм щял да изкарвам пари на Запад ме интересува толкова, колкото живота в Сомалия. Изкарвам си парите в България, без да мизерствам и да се гърбя от работа. Казах ти вече-това че си бачкатор в Западна Европа и изкарваш някакви пари с лишения е успех само в твоите очи.Не и в моите.За мен успешни са хората,които в България правят пари с интелигентност, не с физически труд .
235
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 252 "То голямо откритие, че сме най-бедните и мизерниците даже и в африканския свят" Явно не си бил никъде по света. :))))
234
1
 
5
 
! Отговори
До 176/ до 141 преди 2 години
Наистина ли мислиш, че съществува статистика която прави разлика между потреблението на населението според паспорта/личната карта в джоба? Примерно купуваш си храна в ресторант в България или Хърватия и келнерите докладват на статистиците, дали храната е купил местен а не турист или обратно? Или си купуваш кристални чаши от Чехия и те си записват от каква националност си за да докладват само са потреблението на местните отделно от туристите? Няма такова нещо. Помисли! Има статистика за оборота в страната която се вади от данните на бизнеса и го делят на брой население и това е.
233
1
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 2 години
Колко пъти пиша аркадашлар.Това да си българин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек(ахмак) и роб.
232
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се отрази и мястото, на което сме били до 1989 г., истината за това дередже ще лъсне.
231
1
 
4
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Аз лично всеки ден виждам нещо приятно в квартала. Колкото до бедността, не съм съгласен. Да не изброявам, само вижте откога пишете за опашките по границата за гръцко море, пък има и други показатели. Някой пуска дадена статистика и почвате вой. И все ме сравнявате с Дания и Люксембург. Който помни радио Ласемберг, нека се върне назад и да се сети защо там слушахме най-хубавата музика. Стига вопли вече, дайте нещо хубаво, клипче или снимка.
230
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да си богат, трябва сиво вещество. Прав си е Иво Христов за материала...
229
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То голямо откритие, че сме най-бедните и мизерниците даже и в африканския свят. То затова и макетата ни отсвириха. Видяха на какъв хал сме.
228
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** как румбата радеф премиер и пак сме бедни? Нали при него нямаше такива неща?
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 225Ако те уволнят, какво правим? Утре може да дойде по-умен от теб и да те измести. Може да ти се наложи известно време да си изкарваш хляба и като бачкатор. То много дипломирани, нищо не разбират от работата си. А и всички не може да са умни като теб. Високомерието ти прилича на комплексарщина хахаха
226
3
 
6
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Преди 60 г. леля Пепи разказваше на мама следния майтап: говорят си колежки на работа и се хвалят с децата си, какви са послушни, помагат в къщи, отличници, само шестици по всичко...Галето, дъщеря и, викнала "ами хвали се и ти, другите те лъжат, фукат се, отде ги знаеш какви са, и ти кажи, че сме отличници с бати..." Така, вчера писахте, и то два пъти, че се топим, сега пишете, че сме бедни. Сякаш е някакъв мазохизъм да се изкарваме най-лошите. Как някой не написа нещо хубаво за България.