Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС

Материалното благосъстояние е най-добро в Люксембург
373
Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС
Снимка: БГНЕС

Поредно проучване ни нареди на последно място в Европа.

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 61 процента до 131 процента от средното за Евросъюза, сочи предварителна оценка на Евростат.

Още по темата

Според статистиката ФИП варира от 39 под средното в България до 31 над средното в Люксембург.

През 2020 година девет страни членки са били с ФИП на човек от населението над средното европейско равнище.

Най-високо е било то в Люксембург (31 на сто над средното), следван от Германия (+23 на сто) и Дания (+21 на сто).

Равнищата в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция са между 5 и 20 на сто от средното в ЕС.

В тринайсет страни членки ФИП на човек е било между средното за ЕС и 25 процента по-малко.
 В Кипър, Литва и Ирландия нивата са били с 10 процента и по-надолу от средното за ЕС. В Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения равнището е било между 11 и 20 процента под средното. В Румъния, Естония и Гърция показателят е бил между 21 и 25 процента под средния в ЕС.

Пет страни членки са с ФИП на човек от населението от 25 процента и повече под средното за ЕС. В Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия този процент е между 25 и 35 под средното, а в България е 39 процента под средното в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
3
 
! Отговори
Тъпи преди 2 години
Щом чужденците изкупуват всичко българско , винаги ще бъдеме най-бедните в Европа
224
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен243-А И АЗ СЪМ НА ЗАПЛАТА-НЯМАМ МН0Г0 ПАРИ И ЖИВЕЯ НА СЕЛ0-НЕ СЪМ БАБАИТ-НЕМАМ ПАЧКИ В Н0ЩН0Т0 ШКАФЧЕ.А И НЕ ИСКАМ.ИМАМ СИ.
223
8
 
7
 
! Отговори
ГРЪК преди 2 години
Българите не са бедни, но са хитри лисици. Само мрънкат. Няма гладуващи, бездомни и отчаяни българи. Как само си харчат парите в гърция не е истина. Узаки , сиртаки и музиката свири.
222
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SHEFA Приятел, ако това, което говориш е вярно, вече ти се каза, да продължаваш да си въртиш успешно бизнеса (стига да е на светло, разбира се). Оттам нататък не става ясно за какво се бориш тук.
221
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен240- А?-И ВИНАГИ СЪМ ПЛАЩАЛ 2-НИ ЗАПЛАТИ ПРЕЗ АВГУСТ-1-НАТА ЗА ДА РАСПУСНАТ.-СА РАЗБРА ЛИ МЕ?
220
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SHEFA Браво на теб. Все така да имаш и да ти върви бизнеса. Само с работа и инвестиции ще се оправим, не с "хранене" на чуждите фирми. :)))
219
2
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен-24-ИМАМ 2 ФИРМИ-МН0Г0ПР0ФИЛН0 ПР0ИЗВ0ДСТВ0-НА ГИПСКАРТН И ВСИЧК0 СВЪРЗАН0 С Т0ВА-ЕДНАТА Е ТАМ В БГ-Т0.
218
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха ...а Бойко само как се хвалеше РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА ... и пак сме най-бедни ... и така от 89 г досега не се намери правителство, да ни качи поне на предпоследно място, поне с 1 позиция, и НАТО и ЕС също не успяха да ни помогнат да мръднем нагоре, а и силно се съмнявам това да стане :-(
217
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SHEFA Чуждестранните работодатели дават повече, тъй че не стана ясно защо ги "храниш" ....
216
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 233/235 Продължават безмислените изказвания. Прочети пак поста ми и ще разбереш, че си си наумил да говориш нещо и това, което ти се пише отсреща не играе никаква роля. Не знам с какъв "акъл" си изкарваш парите, но на Запад с тоя акъл не можеш да вършиш никаква работа, за която се изисква акъл ...
215
5
 
8
 
! Отговори
Какво значи пак преди 2 години
Ние сме най-бедни, от както сме в еврозоната, никога не сме били по-малко бедни..Това не е новина, това е факт ;)
214
6
 
11
 
! Отговори
:) преди 2 години
Когато ни приемаха в ЕС искахме да се "отделим от бедната Румъния" За 14 години редуване на БСП и ГЕРБ сега сме далеч след богатата Румъния. Просто сме глупави и заблудени хора управлявани от шайка крадци. Искаме промяна, но май нямаме желание. Искаме алтенатива но без усилие и ако може да пускаме за същите и да чакаме промяна векове наред докато ни освободи някой от робските окови най-добре.
213
1
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен 234-НА К0ЛК0 ДА ДАМ?НА 50 Ч0ВЕКА П0 1250-ЧИСТ0-И ПАК СА МАЛК0-ЗАТ0ВА 6 Ч.-Д0В0ЛЕН СЪМ.-САМА ПТИЧКА ПР0ЛЕТ НЕ ПРАВИ.
212
1
 
5
 
! Отговори
До 233 преди 2 години
Сигурно си прав-не съм доучил.Ама не мия чинии,не бачкам по строежите и не въртя геврека на някой тир.И ако някой се смята за успешен, че е изкарал пари с тежък физически труд, това си е негово виждане. И в България може да се изкарват пари със знания и ум.
211
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ДАРЖАВАТА Е НЕСП0С0БНА ДА СЕ САМ0ИЗДЪРЖА.-ДЪРЖЪТ НИСКА МРЗАПЛАТА НИСК0 ДА ПРИВЛЕКЪТ ЧУЖДЕСТРАННИ РАБТДАТЕЛИ.-НА 11 ЮЛИ СА ИЗБ0РИТЕ И ВЗЕМЕТЕ Х0ДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ.-М0ЛЯ ВИ.
210
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SHEFA Ти налси си "шеф". Давай работа на българите, за да не правят нищо на "чуждестранните работодатели".
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 225/229 Явно не си си доучил, щом продължаваш да правиш глупави изводи от нещата, които казвам. Нито съм казвал, че да си бачактор на Запад е по-добре отколкото да си изкарваш парите с акъл в България, нито, че всички емигранти на Запад са успели. Направих ти забележка, че правиш неадекватни сравнения, а ти тръгна да ми обясняваш колко зле живеел някой общ работник на запад. Ако ще правиш такива сравнения сравнявай общ работник там с такъв в България.
208
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее ГЕРБ и българският изборател!
207
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КЛ В Румъния няма ДС, което да делка обществените финанси между Русия и Турция, няма червени, които перманентно да ги вкарват в криза, 20 милиона са, което означава, че имат повече трудова сила, и са по-близо до Европа, което им дава логистични предимства пред нас.
206
4
 
6
 
! Отговори
До 225 преди 2 години
Естествено е,че в България бачкатор няма как да изкара пари.Скоро имахме годишнина от завършването на университета-един нямаше зле материално. Така че щом считаш за успех тежък физически труд и лишения в чужбина ок.Аз си работя в офис и изкарвам пари с ума си,не с ръцете си.