Разликите в доходите между Люксембург и България - 8 към 1

Заплатите ни са едва 23% от средните за ЕС
3 юли 2021 12:05, Петя Славова
140
Разликите в доходите между Люксембург и България - 8 към 1
Снимка: БГНЕС

Има много причини човек да иска да работи в Люксембург. Никъде другаде в Европа доходите не са толкова високи, колкото във Великото херцогство. На другия полюс са българските заплати, които са едва 23% от средните за ЕС.

Никъде в Европа няма по-високи заплати от тези в Люксембург. Но поставят ли се в съотношение с покупателната способност, данните започват да изглеждат по съвсем различен начин, твърди вестник "Люксембургер Ворт".

Средногодишната брутна заплата там възлиза на 64 932 евро - т.е. близо 182% от средните равнища за Европа. На другия полюс е България с 8 147 евро за година, или 23% от средното ниво за ЕС, предава "Дойче Веле".

Съотношението на годишните доходи между Люксембург и България е 8:1.Покупателната способност променя съотношенията.

Още по темата

Ако обаче се направи сравнение на покупателната способност, тази дистанция се свива: по този показател Люксембург регистрира 145 процента от средните за Европа нива, а България - 45%. "Така дистанцията между Люксембург и България намалява до съотношение 3:12", сочат данни на Националната статистическа служба на Люксембург Statec.

"Люксембургер Ворт" отбелязва, че по подобен начин изглеждат съотношенията с други държави като Франция. Там заплатите са 58% от люксембургските, но ако се отчете покупателната способност, процентите стават 67 на сто. В Германия заплатите са 69 процента от тези в Люксембург, но съотношението към покупателната способност ги повишава до 84% от люксембургските.

 България е смятана за най-бедната държава-членка на Европейския съюз и за страната от Общността, в която корупцията е най-разпространена. През 2018-а година средният брутен доход е едва 580 евро месечно. От присъединяването на страната към ЕС насам много от младите хора са я напуснали, голяма част от тях - високообразовани.

Кои са богатите и кои са бедните в ЕС?
   
България е смятана за най-бедната държава-членка на Европейския съюз и за страната от Общността, в която корупцията е най-разпространена. През 2018-а година средният брутен доход е едва 580 евро месечно. От присъединяването на страната към ЕС през 2007 година насам много от младите хора са я напуснали, голяма част от тях - високообразовани.

Когато става дума за средна работна заплата, трябва да се има предвид, че от бранш до бранш има съществени разлики. Във Великото херцогство водещо място заемат финансовият и застрахователният сектор, в които работят 13 процента от заетите, други девет са в сферата на научната и техническата дейност. С други думи само в тези два бранша в Люксембург работят 22 процента от хората, докато за Белгия процентите са осем, в Германия - девет, а във Франция - 11 на сто. Именно в тези сектори, в които работят предимно висшисти, заплащането е едно от най-добрите и това дава съответното отражение, посочват статистиците.

Има и по-зле платени сфери на икономиката

От друга страна в Люксембург има браншове с по-второстепенна роля като търговията, в която са заети 11%, докато средно за Европа този показател е 15 на сто. Още по-големи различия се установяват в промишлеността - в тази сфера в Люксембург работят само 10 на сто от трудещите се, докато средно за Европа процентът е 22, а в Германия - дори 24 на .

Информацията от Статистическата служба гласи още, че в определени браншове като образованието, администрацията, здравеопазването и социалните услуги, както и във финансовата сфера и застраховането Люксембург плаща доста по-високи заплати, отколкото в съседните държави. Но пък има и сфери, в които плаща по-малко от тях - като например в хотелиерството и ресторантьорството, търговията, строителството и промишлеността.

От официалните статистически данни, цитирани от люксемубргския „Тагеблат“ става ясно, че ако във финансовия и в застрахователния бранш в Люксембург средните заплати стигат до 100 000 евро, персоналът в хотели и ресторанти получава по около 34 000 годишно.

И някои регионални разлики

Към това се добавя, че делът на премиите и извънредните добавки (за края на годината, 13-та заплата и др.) в Люксембург е особено висок - 15 процента при средно осем на сто за Европа. Но що се отнася до средното почасово заплащане,то в някои региони на Европа е по-високо, отколкото в Люксембург, като се има предвид покупателната способност - например в Хамбург, в Бавария или в областта Ил дьо Франс. Същото важи и за Швейцария и Лондон.

Както подчертават от Statec, оценката на заплащането трябва да бъде по-диференцирана. Люксембургските заплати действително са високи, но в международен план не са онова, за което ги смятат на пръв поглед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Българите требе да се изчистиме от комунистите и да въведеме един як капиталистически строй като у Люксембург да ни дойдат едни яки капиталисти работодатели да ни дават яки заплати!
53
1
 
7
 
! Отговори
az преди 2 години
до преди няколко месеца бяхме със средно европейски заплати , че даже по стандарт на живот бяхме по-добре от германците , пък сега какво стана ? Май журналистите в медиите са с шизофрения или просто тоя дето плаща статиите се смени ?
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво произвежда Люксембугр, освен да перат пари?
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как е в Скандинавия, как е в Скандинавия? Колко разликата със Скандинавия, колко е раликата със Скандинавия?
50
3
 
3
 
! Отговори
Всъщност... преди 2 години
... разликата е много повече от 8 към 1 ..... ама нали новината трябва да звучи оптимистично. А след няколко години като приемем еврото .... .съвсем щре я закъсаме . Не в началото, щото ще сме солидно "инжектирани" финансово за да не усетим като ни влиза еврото в .... хм. някъде около джоба а в последствие когато се наложи да ги връщаме всички тия заеми и в територията не остане нищо което да е българска собственост. п.с . Чувам че правата върху творчеството на Яворов ОТДАВНА НЕ СА НА БЪЛГАРИЯ
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е 8хил.лева годишно, пак лъжете, значи сме 18пъти от Люксембург, а не 8
48
11
 
9
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 2 години
Така е , защото министър председателя на Люксембург не пулни чекмеджета с пачки и кюлчета залто.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига създавайте ск0тски комплекси в хората. Може да изкарваш повече пари, но в повечето случаи те третират като колониален б0клук или поне си виновен заради наличен такъв.
46
2
 
10
 
! Отговори
Видимите резултати преди 2 години
....от 12 години работа, работа , работа
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 --- Отдавна сме го направили, т.е. не сме на българска територия и имаме жив експириънс как карахме ЗАЗове и Масквичи с омаслени двигатели и скърцащи скоростни кутии и как караме в момента западни возила, работим нормална работа и получаваме нормална заплата, жевеейки в нормални западни държави. Мои познати, имигрирали в Люксембург заявяват със свирепа настойчивост, че и със съветски трактор да ги теглят, не могат ги извади от там.
44
5
 
8
 
! Отговори
дедо ви преди 2 години
Жена ми работи там 3 години и избяга със 200 от това място. Откачалки,алкохолици и наркомани. В последната къща дето работеше собстениците се обесиха. Явно е щастливо място ххахаа
43
3
 
8
 
! Отговори
Нямаш левче за WC?! преди 2 години
В Люксембург е в пъти по-скъпо.Памперс носи.
42
6
 
9
 
! Отговори
Имахте БДС при соца преди 2 години
и около 9 милиона изхранваше Бг, а сега и намалени с 1/3 българи мизерстват.
41
11
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Редовния коментар на бай ви Гньо, че тия държави били измислени и се изхранвали само от пране на пари и данъчни схеми. Голям разбирач бай Българ, голям космополит...
40
14
 
5
 
! Отговори
19 Апартаменъа преди 2 години
Причината за бедността в България е корупцията. След като има хора като Бойко Рашков с по 19 апартамента за какво говорим?
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев преди да заграби властта казваше, че ще извади България от всички негативни класации, а сега се вижда, че потъваме все повече и повече.
38
1
 
4
 
! Отговори
острото преди 2 години
На Петя математиката й силна колкото българският
37
0
 
3
 
! Отговори
мангела меркел преди 2 години
люхембург Offshore company in Luxembourg със 500000 души население. има ли офшорки в люксенбург?
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Люксембург не произвеждали нищо,а получавали високи заплати и ние им търсим под вола телето.Е,нека и ние,които сэщо не произвеждаме нищо,получаваме техните заплати и тогава ще ви видя дали това няма да ви харесва.
35
1
 
8
 
! Отговори
Кои са най-богатите? преди 2 години
Тези дето могат да си купят остров, но алчно грабят още и още.