Наводненията в Европа: Виновни ли са климатичните промени?

Потопът шокира мнозина
Обновена: 18 юли 2021 21:50 | 18 юли 2021 21:38, Нели Христова
55
Наводненията в Европа: Виновни ли са климатичните промени?
Снимка: БГНЕС

"Наводнения винаги е имало и те са като случайни събития, като хвърляне на зарове. Но ние сме променили шансовете за хвърляне на заровете", каза Ралф Туми, учен по климата в Империал Колидж в Лондон.

Откакто започнаха валежите, водата преля бреговете на реките и каскадно премина през общностите, като събори телефонни кули и домове по пътя си. Към събота по местно време най-малко 170 са загиналите, а още стотици са изчезнали.

Потопът шокира мнозина. Германският канцлер Ангела Меркел нарече наводненията катастрофа и обеща да подкрепи засегнатите в тези "трудни и страшни времена". Тя призова също за спешни мерки по климата.

Като цяло нарастващата средна глобална температура - сега с около 1,2 градуса по Целзий над средната от прединдустриалните нива - прави проливните валежи по-вероятни, според учените. По-топлият въздух задържа повече влага, което означава, че в крайна сметка ще се отдели повече вода. Повече от 15 см дъжд напои германския град Кьолн във вторник и сряда.

„Когато имаме тези обилни валежи, тогава атмосферата е почти като гъба - стискате гъба и водата изтича“, каза Йоханес Куас, професор по теоретична метеорология в Лайпцигския университет.

Повишаването на средната глобална температура с един градус увеличава способността на атмосферата да задържа вода със 7 процента, казаха климатичните учени, повишавайки шанса от обилни валежи. Други фактори като местната география и системите за въздушно налягане, също определят начина, по който се засягат специфичните райони.

Герт Ян ван Олденборг от World Weather Attribution, международна научна мрежа, която анализира как изменението на климата може да е допринесло за конкретни метеорологични събития, заяви, че очаква, че може да отнеме седмици, за да се определи връзката между дъждовете и изменението на климата.

„Бързи сме, но не сме толкова бързи“, каза Ван Олденборг, климатолог от Кралския холандски метеорологичен институт.

Ранните наблюдения предполагат, че дъждовете може да са били насърчавани от система с ниско налягане, позиционирана над Западна Европа в продължение на дни, тъй като тя е била блокирана да се движи на изток и север.

Наводненията следват само седмици след като рекордна гореща вълна уби стотици хора в Канада и САЩ. Оттогава учените твърдят, че екстремните горещини биха били "практически невъзможни" без изменението на климата, което прави такова събитие поне 150 пъти по-вероятно да се случи.

Европа също беше необичайно гореща. Финландската столица Хелзинки, например, регистрира най-изгарящия юни от 1844 г. насам. Дъждовете тази седмица счупиха рекордите за валежи и ниво на реките в райони от Западна Европа.

Въпреки че изследователите прогнозират влошаване на времето от климатичните промени от десетилетия, някои казват, че скоростта, с която тези стихии удрят, ги е изненадала.

"Страхувам се, че се случва толкова бързо", каза Хейли Фаулър, хидроклиматолог от университета в Нюкасъл във Великобритания, отбелязвайки "сериозните рекордни събития по целия свят в рамките на седмици едно от друго".

Други казаха, че валежите не са толкова голяма изненада, но че предполагаемият брой на жертвите показва, че в районите липсват ефективни системи за предупреждение и евакуация, за да се справят с екстремни метеорологични събития.

„Валежите не са равносилни на бедствие“, каза Туми. "Това, което е наистина обезпокоително, е броят на смъртните случаи... Това е сигнал за събуждане."

Тази седмица Европейският съюз предложи множество климатични политики, насочени към намаляване на емисиите от затоплянето на планетата до 2030 г. Намаляването на емисиите е от решаващо значение за забавяне на климатичните промени, каза Стефан Рамсторф, океанограф и учен по климата в Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам.

"Вече имаме по-топъл свят с топящ се лед, надигащи се морета, по-екстремни метеорологични явления. Това ще бъде с нас и със следващите поколения", каза Рахмсторф. "Но все пак можем да предотвратим много по-лошото."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е няма по *** коментари, толкова ли да е изпростял тоя народ. Германците ще се оправят, ако някъде нещо е сгрешено ще си вземат поука и ще продължат напред, а в България ще си хейтват, ще намесват религия, Истанбулската конвенция и етническото разделение между хората и т. н. Ще се се кланят на лъжливите партии и ще чакат светлото бъдеще.
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личи си че Католиците четат Библията както дявола евангелието. Това което се случва го пише в Библията вземете я прочетете а не се правете на Християни. В Библията пише за последните дни преди свършека. Там е описано подробно какво ще се случи и какви ще бъдат предзнаменованията. Това още не е краят. Краят никой не знае кога ще бъде. Само Бог Отец и Син знаят. Излезте от матрицата на материалното и влезте в Ду..ховният свят. Той е Пътя Истината и Живота. В него ще намерите спокойствие и уют.
24
3
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
И така, огромни еко такси, данъци, промиване на мозъците на европеидната раса да не ражда, защото "било вредно" за природата, успоредно с това третия свят бълва над 90 процента от замърсяването, размножава се с темп на насекоми и само изисква да сме му длъжни, в задачата се пита, кой е глупакът в случая ;) ???
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновна и са привилегированите бели хетеро мъже, разбира се.
22
1
 
6
 
! Отговори
Данък въздух преди 2 години
За да има добър стандарт трябва да има производство, а всяко производство консумира въздух и отделя CO2. A за консумация на въздух има данък вуздух, конто произвежда плаща висок данък въздух, така наречения зелен данък за CO2 емисии, това е трилионен бизнес с продажбата на CO2 сертификати, само развитите страни могат да си го позволят, страните като България винаги ще внасят и ще живеят бедно и ще слугуват на развитите и ще им служат за пазар.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пример "Ако преминем изцяло на зелена енергия, без мпс на гориво, включително индустрията и нищо не се промени ?" - Индустрията не може да мине на зелена енергия, защото е неефективна. Засега няма никакви индикации, че ще се появи някаква нова енергия която да замени въглеводородите. Вятърната и слънчевата не може да покрие и 10% от нуждите на индустрията. А що се отнася дали не не може да се управлява природата - може, Урсула и чиновниците в Брюксел могат всичко, дори и активността на слънцето да управляват.
20
1
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула да измисли данък дъжд :)))
19
5
 
16
 
! Отговори
Доматите с колците преди 2 години
Рейн събира води от половин Европа и всяко лято прелива. така е от хиляди години. Климата ли е виновен? Твърде много боб ли рупаме?
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да бъдем честни, виновни са тия дето са строили дървени къщи по бреговете на реки, които периодично преливат. Виновни са тия дето не са направили дренажна системата, виновни са и ако не са почистили коритата на реките. А че се вдига нивото на водата е факт. И преди се е случвало. Не случайно има множество потопени крайбрежни градове, които днес ги изследват водолази. Земята е жив организъм.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не! Виновни са наглите политици. Виновни са и ***, позволили да се строи във водосборните райони! Климатични промени има, ще има и винаги е имало, дори внпред индустриалната епоха. Имало е, дори когато е нямяло още хора!
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците имат климатично оръжие и го включват затова са промените в климата.
15
2
 
22
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 години
ЕС през 2050 год - всичко еко и био, няма парникови емисии, всички са един пол, а останалите мюсюлмани :))) Приели са в ЕС Азербайджан, Армения, Грузия, Туркменистан. Македонците още чакат заветното да. Пишат из учебници и помагала, че те са оправили климатичните промени и са спасили хората и ЕС! А потопа в Германия се случва за 274748 път
14
3
 
2
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Търся хора които да ми оправят живота! Може ли?Телефона ми е 0878590678
13
2
 
17
 
! Отговори
Пример преди 2 години
Ако преминем изцяло на зелена енергия, без мпс на гориво, включително индустрията и нищо не се промени ? Кой ще поеме тази тежка отговорност да каже, че природата не може да бъде управлявана? Ако пак се затопля и има наводнения. А за ледниковия период кой е бил виновен? А за сблъсъка с метеори? А за изригване на супер вулкани ? А потопите? Навсякъде се говори за тая пуста екология, чак ми е до гуша
12
1
 
22
 
! Отговори
ммм преди 2 години
В Германия лятото винаги е дъждовно. Понякога повече, понякога по-малко. Но тази година са им виновни "климатичните промени".
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия оптималното население е около 2 милиарда, за територията и за ресурсите. Много руски политици споменават тази цифра и съжаляват, че Русия е далече от нея. Това за пренаселеността е измислица на глобалистите и на разни римски клубове и комисии тия дето се събират в бохемската гора в Калифорния и се обличат в чаршафи за техните ритуали. Земята може да изхрани много повече, но няма как да се контролират ако са много сега когато хората могат да си обменят информация по интернет.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия да спре да произвежда и да мине на зелена енергия, за да спасим планетата. Може да започнат да перат пари германците като Швейцария, иначе се превръщат в Сомалия, но важното е да спасим планетата.
9
1
 
3
 
! Отговори
Слаба работа преди 2 години
Чакаме да падне големия метеорит. Да ни друсне така едно хубаво и да ни стане кеф.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мерджана 200 евра веднага давам
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите са виновни