Въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година

Стефан Янев: Правителството ще предложи на ЕК този вариант
11 окт 2021 21:23, Анисия Иванова
98
Въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предложи на Европейската комисия затваряне на въглищните централи в България до 2038 или 2040 година. Това заяви премиерът Стефан Янев на среща между правителството и бизнеса, съобщи БНР.

"Към момента като индикативна дата за прекратяване на използването на въглища в плана е предвидена 2038 година, като служебният кабинет все още не е изоставил варианта и договаря и различна дата - 2040 година, като предполагам - определянето на тази дата ще бъде ясно до края на тази седмица", каза премиерът.

Служебният премиер изтъкна, че 38% от средствата, които ще поискаме от Европа чрез плана, са насочени към прехода отвъд въглищата. Янев е назначил междуведомствена група, която в рамките на месец да изготви енергийна стратегия за затварянето на централите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бергкамен, федерална република Нордрайн-Вестфалия спря топлоелекроцентралата поради изчерпване на наличните запаси от въглища и невъзможност да се закупят нови поради увеличената цена на въглищата в Германия.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там е работата, че само затваряте централи, а нищо не отваряте на тяхно място. За да си енергийно независима държава, на първо място трябва да си в състояние сам да си произвеждаш тока.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въглищата в Китай са на привършване. Ако западът иска да продължава да увеличава производството и да консумира както до сега, ще трябва да си намери друга работилница. Китай след 10 години няма да бъде в състояние, както и Япония. Китай в момента е първа световна икономика, но запасът и от собсвени енергийни ресурси е на изчерпване, а икономика на вятърни мелници и солани панели не се прави.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам на европейската комисия закриване на поднебесната сиггания до 2038. Поздрави отСиднейАавстралияя
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайските фабрики се затварят поради недостиг на електроенергия и перспективите са мрачни. Китайското правителство реши да премине към екологичен дневен ред и въведе по -строги правила за емисиите за промишлените производители. Но се оказа, че няма да е лесно, а през зимата може да има недостиг на гориво в Китай. За първи път от много години. В резултат на това решението беше признато за погрешно и отменено, но ще бъде трудно стартирането на заводите, а също така е проблематично да се увеличат доставките на въглища за предприятията.
7
1
 
4
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 години
Ако има залежи от вьглища не трява да се затварят
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те могат да бъдат затворени и 2080, ЕК не е казала дата и не бързат от Брюксел. Но България започва да плаща голяма такса въздух на търговците на въздух - такса въглеродни емисии, CO2 квоти. И тока ще стане толкова скъп, че и производство и всичко ще затвори. А ако мине на вятърни перки пак ще затвори защото перките и соларките не може да произведат толкова ток, и пак ще бъде скъпо, но поне ще спасим планетата.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам на европейската комисия закриване на пиднебесната сиггания до 2038. Поздрави отСиднейАавстралияя
4
2
 
5
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Плащай заплатите на хората и се омитай веднага бе некадърник. Какви 40 години ти се въртят в кратуната под фуражката
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите могат да се свържат с фондациите му и да пробват технологията. Ще са от първите в ЕС. Даже и отстъпка предполагам можем да договорим.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има технологии. Миниатюрни ядрени реактори - разработвани от фондации на Бил Гейтс (четете му книгите, без значение харесвате ли го или не. Важни неща казва) Та тези малките ядредни реактори дефакто елиминират опасността от авария тип Чернобил или Фокушима. Също са по-евтини за изгражнане. В смисъл не трябват огомни строежи за 500-1000 МW централи. С по-малко пари на парче можеш да направиш множество по-малки циентрали, всяка от които е практически без риск от катастрофа.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и сега произвежда повече токй отколкото потреблява.Какво пречи нова ядрена централа да работи само за износ.