Протестиращи във Варшава: "Да" на полския енергиен суверенитет!

Полша осигурява 80% от енергийните си нужди от въглища
6 ное 2021 21:42, Анисия Иванова
32
Протестиращи във Варшава: "Да" на полския енергиен суверенитет!
Снимка: БГНЕС

Миньори излязоха на протест в столицата на Полша, Варшава. Демонстрацията беше организирана под мотото: "Да" на полския енергиен суверенитет, "не" на високите цени на енергията".

Демонстрантите връчиха петиция на представителството на Европейската комисия в страната, с която се обявяват против закриване на въгледобивната индустрия.

Протестиращите скандираха, че заедно трябва да спрат действията на Брюксел и че не искат енергийна революция с цената на загуба на работни места, пише БНР.

"Ние сме за енергийна диверсификация, но основните енергийни източници като въглища, петрол трябва да останат. Не може да разчитаме на газ и на възобновяеми източници", заяви участник в протеста.

На демонстрацията присъства и Януш Ковалски - депутат от крайнодясната и антиевропейска партия „Обединена Полша“.

"Поляците не са съгласни с драстичното увеличение на цените на енергията. Енергийният суверенитет се основава на собствени източници. Полша има свои въглища и от тях трябва да произвеждаме енергия и отопление“, каза Ковалски.

През октомври полски миньори във въглищната индустрия излязоха на протест близо до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Съдът на Европейския съюз нареди на Полша да плаща дневна глоба от 500 000 евро, докато въгледобивната мина "Туров" не бъде затворена.
   
Протестиращите осъждат затварянето, което ще изпрати хиляди хора в бедност.

Полша не затвори „Туров“, изтъквайки че осигурява 7% от електричеството в страната и закриването ѝ ще бъде риск за енергийната сигурност. Решението на Съда на ЕС е по жалба на Чехия, според която мината „Туров“ е екологична заплаха, тъй като е в близост до чешката граница. Полша осигурява 80% от енергийните си нужди от въглища, но според плана на Европейския съюз за постигане на въглеродна неутралност е договорила до 2049 година да затвори и последната си въгледобивна мина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 години
Прави са, да имаш някакво богатство и някой да ти забрани да си го ползваш е диктатура. Със закриване на въгледобива се закриват работни места. Второто е, че енергията ще поскъпне, а това никой не иска. ек ги принуждава да им играят по свирката под предлог "екология", да забравят за националните интереси и в бъдеще да внасят ток да речем от чужди атомни централи и да направят Полша зависима.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам никакво намерение да поддържам в жилището си температура до 20 градуса през зимата и не по-ниска от 25 градуса през лятото, само за да угодя на ненормалната Грета Тунберг. Това злобно и откачено детенце мрази хората и иска да ги изтреби, за да спасяло планетата. Като че ли ще има някакво значение каква е планетата, ако ги няма хората. Такива психопати са способни на всякакви зверства, за да реализират идеите си. Мястото й е в лудницата заедно с всички нейни последователи.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите миньори кога?
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либералите ще приключат в Нюрнберг...
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 Плебса?! Ти да не би да си аристократ?
17
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
плебса пак се е вдигнал в борба да унищожава околната среда. аман и обраэование ..
16
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да караме на въглища и дърва докато не се изтровим или докато не свършат. Слепи ли сте та не виждате,че околната среда се промени драстично в последните 50 г. Ама нищо, дайте да плескаме с ръце на поляците,че си гонели интересите тровейки ни. Я се затворете в един гараж за 30 м с работеща кола да видите какво ще стане щом тези газове са толкова "полезни". И си представете газове от такива централи умножени по милиарди пъти изпуснати всеки ден в небето. Колко може да оцелеем така с това темпо.
15
7
 
19
 
! Отговори
Върнал се от Полша преди 2 години
Ще има да ги гоним поляците...Тъй като, подобно на нас са мачкани от съседите си, са се научили да защитават националния си интерес, преди всичко останало. Докато през 2019 Борисов подписваше каквото му дадат, те бяха единствената държава членка, която отказа да подпише Зелената сделка. И го направиха по-късно, след като им разрешиха да си субсидират въглищните централи по т. нар. Механизъм за капацитет. ПС. Зелените левундери сте полезни ***, глобалистите Ви използват и после ще Ви смачкат
14
23
 
7
 
! Отговори
Марин преди 2 години
И тези са капацитети като антиваксърите. Мислят само за днес, но не и утре. Въглища и нефт нямат бъдеще. Всичко е клони към АЕЦ и ВЕЦ. Добре, че преди 150г не е имало демокрация, че още щяха да разчитат на дърва. Говоря само за тях, тук по градовете *** още цепи дърва по терасите.
13
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгарци, поляци, хървати - все случиха на по-свестни политици. На нас ни се паднат от десетилетия най-продажните и престъпни сатани.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се сетите ама е малко късно. ЕС и САЩ за стиснали всичко и го цедат на максимум.
11
26
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Я още една глоба да им отцепат по европеииски на поляците
10
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала на дружина полска!
9
3
 
30
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Европо,а когато сняг забръска,що ще чиниш ти зимъска?Много еврО.г.ей.ци,много недоразумения,много и.д.и.отизъм..
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейски бой под нивото на кръста. Как досега не са обвинили Русия и затова?
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да направят референдум за Полекзит
6
4
 
52
 
! Отговори
SS преди 2 години
Струва ми се ,че следващите които ще напуснат джендърският ЕС е Полша !
5
3
 
15
 
! Отговори
Старец преди 2 години
Четиримата танкисти ли беше полски? Аз пък съм забравил и си мислех че беше руски. То само руски филми имаше. Но се сетих за полското фиатче и полякините на къмпинага южно от .? Мичурин, Ахтопол? зпбравил съм. Мда, полякините беха големи мацки, що Балтик водка изкъркахме.. и тя беше полска.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не си разбрал!Ти си гледал Четиримата танкисти и кучето...Шарик!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чешки. От времето на Лимонадения Джо.