Българка в Австрия за живота в пореден локдаун

Задължителната ваксинация в Австрия от 1 февруари предизвика обществен дебат
22 ное 2021 12:20, Ния Христова
45
 
Журналистът Мартина Шопова-Янев живее в Австрия, където властите обявиха задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички от 1 февруари. Какво ще последва от локдауна в Австрия?
 
"Не са особено радостни. Усещам ясна мотивация в хората да изтърпим този локдаун, за да може да разчитаме на по-добро време по Коледа. Излизането ще става само при специални случаи. Може да ходим на разходка, да излизаме за физическо и психическо разтоварване, да изпълняваме служебните си задължения, да излизаме на пазар. Носенето на FFP маски е задължително във всички затворени пространства. Ресторантите ще работят само за доставки. Пълен локдаун до 12 декември", коментира Мартина Шопова-Янев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Австрия става първата държава в ЕС, която прибягва до крайната мярка.
 
"Предизвика обществен дебат, следва и парламентарен такъв. Има много въпроси около проектозакона. Допускам, че до 1 февруари ще се случат много неща. 66-67% вече са с втора доза, предстои бустерна. Може и да не се стигне до това налагане хората да се ваксинират", каза още журналистът.
 
Мартина Шопова-Янев отбеляза, че изборният ден в Австрия е преминал при рекордно ниска активност. Валидните бюлетини 3702, като мнозинството от хората подкрепят Румен Радев. 
 
"Сънародниците ни в Австрия не са имали проблем с упражняването на вота заради строгите Ковид мерки в страната. Не са имали никакви затруднения да гласуват", увери Шопова-Янев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е съгласна да се боде през шест месеца докато стане на игленик и въпреки това да е в постоянен локдаун, да си стои там. Нещата няма да се променят към добро докато не останат 1 милиард от хората. Другите е планирано да изчезнат. Не знам защо някои още си мислят, че ще им се спазват правата, след като е разчетено да бъдат евтаназирани.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОХ, се е изгубил в географията, може да я избират за най-хубавата страна за живеене, но аз лично не я харесвам
18
2
 
50
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Абе най-добре си е в България - перфектният баланс между правила и свободата да не ги спазваш. Страната на неограничените възможности - за всяка болка билка, за всяка грешка прошка.
17
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксата ги е спасила като ги е затворила, досуш като липсата на вакса, набодени напразно
16
3
 
27
 
! Отговори
Док преди 2 години
Какво ни интересува нас на кого тая е издухала отвеса, че да заживее във великата западна демокрация Австрия. Да си слага намордника и да не щъка много-много, че може да яде демокрация на някой ъгъл. А ние трябва добре да си отваряме очите, щото при нас от време оно всичко е внос втора ръка, особено колите и демокрацията.
15
11
 
3
 
! Отговори
ИТН от Австрия преди 2 години
Смачкахме ГЕРБ, сега трябва да смачкаме и вироса.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австрия официално е в централна Европа , ама щом казваш....
13
14
 
4
 
! Отговори
Ох... преди 2 години
Ех Австрия ...Най- добрата страна за живеене в северна Европа. На светлинни години пред Англия и Германия...Само дето говорят немски и хората са повече със северняшкият манталитет /спомни си Хитлер/...Ама С'еst la vie
12
2
 
42
 
! Отговори
Оппа! преди 2 години
До Анонимен 12: Има правила и правила. Някои са откровено глупави и никой себеуважаващ се човек не би ги спазвал. Свободата изисква ежедневно отстояване, а когато властите залитнат към диктатура, трябва да им се напомня кой е шефът, пък ако ще и кръв да се лее!
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност анархията предлага по-малко свобода. Там трябва да се подчиняваш на всеки по-силен от теб! Пребройте ги около вас на улицата! Затова хората са създали общество с правила. Друг е въпросът защо се допуска правилата да не се спазват. Нарочно?
10
48
 
3
 
! Отговори
недоразвит преди 2 години
Искат не искат ще се ваксинират.Там не ги управляват балканци,а европейци,които са доста по-развити от нас. Ние и особено аз сме съвсем недорозвити.
9
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австрия е на светлинни години от България. Ако имаш възможност да се интегрираш там, защо не! А свобода, в смисъл на анархия няма да получиш никъде в цивилизацията. Като живееш в обществото, ще спазваш нормите и законите.
8
45
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат не искат ще се ваксинират.Там не ги управляват балканци,а европейци,които са доста по-развити от нас.
7
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масови протести и народен съд - само това ще оправи нещата!
6
2
 
25
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Кризисна актирса като "уж" студенката в китай. Ха-ха! Няма кой ви се връзва вече.
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такива моменти се вижда къде са свободни, когато всичко върви е лесно да се правиш на демокраичен и свободен.
4
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко продажни политици има. Ще продадат и народа си и земята си за пари.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...какво тук значи някаква си личност...
2
6
 
65
 
! Отговори
Детската вакса идва преди 2 години
Свободният западен свят, не е по-свободен от Русия или Китай.
1
11
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми. Не съм я пращал аз в Австрия. Сама си е избрала родината на един несполучлив художник, какво е очаквала, че при най-малката криза няма да стане така ли? Нали 2014та като беше имигрантската криза в Австрия гледхме полицаи с автомати по улиците да бият хора, които протестират. Да не би да си е мислила, че тоя път ще е различно?