Европейският съд: България да признава децата от еднополови съюзи

Решението е по дело заради отказ на район Панчарево, Столична община
14 дек 2021 13:10, Елка Василева
556
Европейският съд: България да признава децата от еднополови съюзи
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд постанови решение по дело, заведено заради отказ на район Панчарево на Столичната община да издаде акт за раждане на дете от родители в еднополов брак. Според решението държавите от ЕС са длъжни да издават документи за самоличност на своите граждани, дори когато не признават еднополовите бракове.

В случая детето има акт за раждане, издаден в Испания, където е родено през 2019 г. в семейство от две майки. Едната от двете майки, вписани в акта за раждане, е български гражданин и така детето също придобива статут на българин.

Когато българската майка пристъпва към издаване на български документи за самоличност на детето, не успява да получи български акт за раждане, а общината настоява да разбере коя е биологичната майка, се уточнява в съобщение на Съда на ЕС.

Действащият в България образец на акт за раждане предвижда само една графа за "майка" и една за "баща", във всяка от които може да бъде вписано само по едно име, отбелязва съдът. Столичната община отказва да издаде акт за раждане заради липса на данни за самоличността на биологичната майка на детето и защото вписването в акт за раждане на двама родители от женски пол "би противоречало на обществения ред в България", където еднополовите бракове не са разрешени.

Стига се до дело в Административен съд София-град, като българският съд решава да се допита до Съда на ЕС.

По смисъла на днешното решение България трябва да издаде документи на детето, без да изисква издаването на български акт за раждане, както и да признае испанския акт за раждане.

Правилата за гражданското състояние се определят от държавите в ЕС, които са свободни да предвидят или не в своето национално право брака между хора от един и същ пол, или качеството им на родители. Държавите от ЕС трябва да спазват европейското законодателство, като за целта признаят гражданското състояние на хората, установено в друга държава от ЕС, постановява Европейският съд.

Според това решение в случаи, подобни на разглеждания, държавите от ЕС следва да признават родителството при еднополови бракове и това не нарушава националната идентичност, нито застрашава обществения ред на тези държави. Подобно задължение не предполага съответната държава да предвиди в националното си право хора от един и същ пол да имат качеството родители или да признае за цели, различни от упражняването на правата, които това дете черпи от правото на ЕС, връзката на произход между детето и хората, чиито имена са вписани като негови родители в акта за раждане.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
2
 
8
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До ГерманецАми приятелю, защото изключението ще стане право.. всички судомити ще искат и тн тн. Не трябва да се пропукваме. Половете са два и двата пола са необходими за създаване на деца. Точка. Др родител просто да припознае детето.
380
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 419 - Батка - майката има сертификат за раждане издаден в Испания, така че никой не отказва, да призане коя майка е родила детето. Проблемът е, че за да получи граждансво, детето трябва да има български акт за раждане, но там може да бъдат вписани само "майка" и "баща", дори бащата да не истинският баща. Работата е, че ако впишеш жена за баща, документът става много лесен за оспорване.
379
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до протогерманеца 428 - Виж, поне пиши на кой пседвиним или номер орговаряш.
378
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 427 - клибейтеца е голма схема, бакта! Аз също имам сайт за разни стати и като напише нещата, както са -20-30 кликка .... МАААКС! Прасни нещо от рода на "Шеф на НАП бив убит, бранещ гагнстери" и гледаш 3000 клика, а статията започва с "Румен Спецов, бе убит в третият сезон на хитовият сериал Под прикритеи, игаейки ролята на доверен бодигард на гангстетър Иво Андонов". Реално погледнато, заглавите не е "точно грешно" и в статията няма никакви лъжи ... ама ....
377
3
 
0
 
! Отговори
до протогерманеца преди 2 години
решаването на един казус е вече правен прецедент и влачи след себе си искове за други такива. с това правата на останалите се нарушават, защото се навлиза в територията на общоприети закони за регулиране на обществените отношения, като се изисква тяхната промяна без необходимата обществена санкция на съгласие.
376
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казусът е съвсем противен на изписаното в заглавието.
375
1
 
3
 
! Отговори
до 419 преди 2 години
ти май не четеш. Двете майки отказват да кажат коя е биологичната майка, но това няма значение Европейския съд казва че българската държава не трябва да издава акт за раждане а директно документи за самоличност на основа на испанския акт.
374
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бащата не го е припознал и майката е вписала бабата в паспорта ако се наложи бабата да го изведе извън страната щото майката работи в Гърция" - Разбирам, но е различна ситуация.
373
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар ихтиманец - Да. Никой не оспорва този биологичен факт. Може би, ако не беше толкова зает, да се изявиш, щеше да прочетеш статията и да вникнеш в съдържанието й.
372
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отделно, малко неща са по-гну'сни от европейски либерал, но едно от тях е българският му неграмотен фен.
371
4
 
12
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 2 години
Всяко дете има майка и баща. Създава се чрез секс между мъж и жена или "инвитро" процедура. Мъж не може да забременее, както и лезбийка не може да отдели сперматозоиди!
370
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Държавите от ЕС трябва да спазват европейското законодателство," - всъщност не и ако противоречи на конституциите им. В момента Брюксел упражнява нотиск върху германия и полша да застане и над конституциите на сържавите.
369
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 419 - Братле - нашата администрация, е много дървена. АКо нещо не е по образеца, директно отказват да се занимават. За тях е лесно. Казва не и толкова. За теб остава цялата бумащина.
368
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе що не издадат акт за рабждане с биологична майка и неизвестен баща. Другия родител се вписва в паспорта като попечител и толкоз. Не знам защо нашата администрация не могат да го направят толкова ли е сложно? Не признаваме еднополовите бракове много ясно. Но и в България има случаи на дете с майка и баба без други попечители, които отглеждат детето. Бащата не го е припознал и майката е вписала бабата в паспорта ако се наложи бабата да го изведе извън страната щото майката работи в Гърция
367
6
 
20
 
! Отговори
леле преди 2 години
Да ми е казвал някой ,че ще дойдат времена на безполовст и дженжърство в миналото щях да му кажа,че е за лудница.
366
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 412 - Прочете ли нещо от статията или мина дирекнто на коментарите?
365
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 413 - Проблемите на Инидя, са проблеми на повечето от народа й, но н е и на управниците й, подобно на една друга балканска страна.
364
2
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Я сега някой протопитек християнин патриотар да ми обясни как ще му бъдат накърнени правата, ако на детето му бъдат издадени български документи?
363
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредното доказателство че мисленето гагаурите е още в средновековието
362
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото така е възприето.Индия се стреми към това и явно не и е проблем същото е и с "братята" китайци