Европейският съд: България да признава децата от еднополови съюзи

Решението е по дело заради отказ на район Панчарево, Столична община
14 дек 2021 13:10, Елка Василева
556
Европейският съд: България да признава децата от еднополови съюзи
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд постанови решение по дело, заведено заради отказ на район Панчарево на Столичната община да издаде акт за раждане на дете от родители в еднополов брак. Според решението държавите от ЕС са длъжни да издават документи за самоличност на своите граждани, дори когато не признават еднополовите бракове.

В случая детето има акт за раждане, издаден в Испания, където е родено през 2019 г. в семейство от две майки. Едната от двете майки, вписани в акта за раждане, е български гражданин и така детето също придобива статут на българин.

Когато българската майка пристъпва към издаване на български документи за самоличност на детето, не успява да получи български акт за раждане, а общината настоява да разбере коя е биологичната майка, се уточнява в съобщение на Съда на ЕС.

Действащият в България образец на акт за раждане предвижда само една графа за "майка" и една за "баща", във всяка от които може да бъде вписано само по едно име, отбелязва съдът. Столичната община отказва да издаде акт за раждане заради липса на данни за самоличността на биологичната майка на детето и защото вписването в акт за раждане на двама родители от женски пол "би противоречало на обществения ред в България", където еднополовите бракове не са разрешени.

Стига се до дело в Административен съд София-град, като българският съд решава да се допита до Съда на ЕС.

По смисъла на днешното решение България трябва да издаде документи на детето, без да изисква издаването на български акт за раждане, както и да признае испанския акт за раждане.

Правилата за гражданското състояние се определят от държавите в ЕС, които са свободни да предвидят или не в своето национално право брака между хора от един и същ пол, или качеството им на родители. Държавите от ЕС трябва да спазват европейското законодателство, като за целта признаят гражданското състояние на хората, установено в друга държава от ЕС, постановява Европейският съд.

Според това решение в случаи, подобни на разглеждания, държавите от ЕС следва да признават родителството при еднополови бракове и това не нарушава националната идентичност, нито застрашава обществения ред на тези държави. Подобно задължение не предполага съответната държава да предвиди в националното си право хора от един и същ пол да имат качеството родители или да признае за цели, различни от упражняването на правата, които това дете черпи от правото на ЕС, връзката на произход между детето и хората, чиито имена са вписани като негови родители в акта за раждане.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
6
 
2
 
! Отговори
от врат преди 2 години
Waffen ss какъв нацист си ти бе дето се движиш с виетнамски от падък зя жена не те ли е срам с косматото кривогледо същество да се показваш навън и да твърдиш че си ариец
400
3
 
17
 
! Отговори
Мисирките няма ли преди 2 години
да спрат да правят глупави интерпретации на още по-глупавите директиви на ЕС? Никоя държава не може да не "признае" съществуването на човек, който се е родил. В случая става дума, че България "не признава" ЖЕНА ДА Е БАЩА на детето. Какво по-нормално от това? "Признаването" на бащинство от жена означава, че жената е мъж. Какво по-ненормално от това? Пък после пишете, че детето е родено в "семейство от две майки". А после едната трябва да стане баща. Какво още по-ненормално от това???
399
2
 
0
 
! Отговори
До 446 преди 2 години
Но за това дете не се иска да му се издадат документи за самоличност "някъде в историята" , а днес и то в едно съвсем определено общество с определени нагласи. Освен това, данните от историята често са манипулирани, а и принципно такива практики са остарели, те са от миналото и не са задължителни за съвремието. Биологичните, физичните и пр. закони действат в синергия с обществените, но се иска достатъчно високо IQ и образование, за да се разбере това.
398
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще кажа само едно нещо на еврог.ейския съд: Уважавайте законите на Република България
397
3
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
В природата има два пола женски и мъжки.Жената обича мъжа,а мъжът обича жената и от тяхната обич се ражда нов живот.Всякакви други европейски,североатлантически ,демократично ,неолиберални вопли са несъстоятелни.Опитите разни същества да бъдат приети за хора, са крайно несъстоятелни.Те както и да се чифтосват никога не могат да се размножат и точно за това,протягат кривите си грабливи пръсти към човешките деца.
396
19
 
5
 
! Отговори
прайд преди 2 години
Време е за промяната. Стига с фашизма на хунтата и ние сме хора и ние искаме да имаме деца и вие неуките няма да ни спрете.
395
5
 
2
 
! Отговори
до 439 преди 2 години
"противоречи на утвърдената юридическа практика и обществените нагласи" - Явно не си чел достатъчно за обществените нагласи в историята, защото в даден период, при това доста дълъг, сексът между еднополови е бил съвсем в нормата. Та, тук не става дума изобщо за тях, а за това, че това дете не може да получи документи за самоличност, защото хората са ограничени. А за биологичните закони, не мислиш ли, че щом съществуват, значи са си съвсем в биологията?
394
0
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Само при естествено заченати в такива съюзи.
393
1
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Има баща мъж и майка жена в тоя живот! Всяко друго твърдение повдига въпроса как се появи дете между две жени или двама мъже? Изкуственото оплождане на майка лесбийка пак идва от мъж! При всички случаи, всяко дете за да се зачене са неоходими мъжко и женско! Моля оспорете това?
392
1
 
6
 
! Отговори
Ръката на Кремъл преди 2 години
Спрете с тези ***. Първо, това е отклонение, което се среща изключително рядко. Второ, дори и хермафродитите имат пол, който се определя от хромозомите.
391
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога двама педераззи си родят сами деца или две лезбиики си родят сами тогава да се признават! Защо трябва да се разбива детската психика и да си мислят, че да си *** е нещо нормално след като са отгледани от такива?
390
3
 
5
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
А нашите прозападняци българо- и русофоби как ще ги запишем? Ще трябва на запад да ги записват у европа която ни зако па. М....а ви деее баааа!!!
389
0
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Широко се разтваря прозореца на Овертон,не без помощта и на нашите родни североатлантически и *** предатели.Целта на всичките тези демонстрации не са зрелите хора,защото 95 % от тях показват отвращение и устойчивост на такива перверзии.Целта са децата от нормални хетеро семейства.Самите извратени не могат да се възпроизвеждат по нормален начин и за да имат размножаване са им необходими деца с неукрепнала психика и устойчивост,които те да превърна в свое деградиращо подобие
388
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"родителите могат да бъдат от всякаква комбинация"... не не могат, това е неоюридически и неофилософски конструкт, който е напълно оборим, а не аксиома. този конструкт противоречи на утвърдената юридическа практика и обществените нагласи, както и на биологичните закони.
387
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай със сигурност се опитват или направо правят свръх хора Сащ ги напомпаха с технологии а ги оставиха в ръцете на една партия ККП Сащ създадоха тотално доминираща раса която дорини Хитлер не си е мечтал.Сащ дадоха стратегическо преимущество на Китай чрез уродшивите идеи на Кисинджър да притиска Ссср навремето.Не ми се мисли какво ни чака.
386
8
 
3
 
! Отговори
До Кънчо преди 2 години
Хермафродитите от какъв пол са според теб?Какво толкова ви пречат тея хора, не знам. А и тук не става дума за тях, а за дете, на което не могат да бъдат издадени лични документи, щото някои хора не могат да си изваят главите от ограничените зaдници.И съм съгласен, че половете са два, но родителите могат да бъдат от всякаква комбинация от тях...
385
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 434 - Виж, когато в научната фнатстика говоря за свръххора, независимо дали авторите са оптимисти, като в Супермен или песимисти, като в Стар Трек - свръххората винаги са описвани, като хора които притежават нещо повече - я физическа сила, я телепатия, я са по-бързо ... А не ... "нямат пол" и прочие.
384
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кънчо - "Др родител просто да припознае детето." - Не. Ако това се случи, другият родител ще е длъжен да плаща издръжка, а ще може и в един мометн да предяви искове към детето. Освен това, за да пътува детето в чужбина, винаги ще се иска неговият подпис. Освен това, ако майката починте, този родител става диренто настойник на детето, дори детете до е живяло 16 години с другата жена.
383
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половете са два но това са две грянични състояния между тях може да има и девиации премахвянето на девиациите може да се разглежда като опит за създавяне на свръх хора според мен това се опитва да направи Китай което ще доведе до Световна война това според мен се опитва да избегне Запада по аналогия с Третият райх
382
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 419 - Да, прости ми грешката, но проблемът е, че общината отказва да издаде ролиният акт, който е нужен, за издаването признаването на гражданстовто на това дете, защото сегашанта правна ситуация не е предвидена и зкаоните не мога да задоволят появилите се изисквания. Най-разумно е, да се издаде допълнителен образец, покриващ сегашната ситуация.