Проф. Шикова: Макрон се стреми към нов икономически модел на ЕС

Франция и Германия биха желали Европа да е по-самостятелна
19 дек 2021 10:33, Ния Христова
28
Проф. Шикова: Макрон се стреми към нов икономически модел на ЕС
Снимка: БГНЕС
"Френското председателство ще бъде кратко, но то си поставя амбициозни дългосрочни цели. Президентът Еманюел Макрон иска нов икономически модел на Европейския съюз, като силен акцент се поставя върху създаването на правилните работни места. Франция и Германия също така биха желали Европа да бъде по-самостоятелна, да бъде единен и силен актьор на международната сцена."
 
Това заяви в интервю за БГНЕС съоснователят на специалност „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Ингрид Шикова.
 
"Ротационното председателство на Франция винаги е натоварено с много големи очаквания. Все пак това е Франция. Тази година, в която Париж поема председателството, изобщо не е лека. Председателството ще се развива във все още вилнееща здравна криза, с доста социални и икономически проблеми. Но Франция както винаги е амбициозна", каза проф. Шикова.
 
"Според президента Макрон е необходим нов икономически модел в Европейския съюз, който той ще предложи да бъде разгледан през март на Европейски съвет, т.е. там, където се събират държавните и правителствени ръководители. Той набляга много силно на създаването на правилните работни места и на справянето с безработицата. Естествено, не трябва да забравяме, че това председателство на Франция ще бъде в един особен период, тъй като през април ще се проведат президентските избори. Т.е. очаква се да се наблегне на такива въпроси, които са важни и за вътрешната политика. Неслучайно се обръща внимание на работни места", подчерта проф. Шикова.
 
Тя обясни, че идеята на Макрон е свързана със суверенитета на Европа. Стратегическата автономия отново е била подчертана. 
 
"Наистина и Германия, и Франция биха желали Европа да бъде по-самостоятелна. Макрон обръща внимание на сътрудничеството между държавите вътре в Европейския съюз, а също така и на изграждането на един Европейски съюз, който на световната сцена да бъде единен и силен актьор. Това е нещо изключително важно. Във външната политика много трудно се постига съгласие и консенсус. На последно място, но не и по важност, е т.нар. принадлежност. Тук Макрон представя идеята Европейският съюз да бъде по-близо до гражданите. Неслучайно Конференцията за бъдещето на Европейския съюз като идея възникна от Еманюел Макрон. Преди изборите за Европейски парламент през 2019 г. той се обърна към всички европейци с едно специално писмо, в което предложи да се проведе такава Конференция", отбеляза ученият.
 
"Председателството трае точно шест месеца. Дори бих казала, че председателството на Франция ще бъде и по-кратко, защото реално то ще се състои в първите три месеца. След това през април започва президентската кампания. Не мисля, че ще има някакво силно противопоставяне от страна на източните държави-членки на ЕС на френските предложения. Трябва да погледнем в по-дългосрочен план, а не само в председателството. Може би в края на май трябва да се направи доклад за резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа. Там вече трябва да се заложат някакви по-дългосрочни виждания за това как ще се развива европейската интеграция в бъдеще. Разбира се, докладът е едно нещо, а виждането, което трябва да изградят европейските политици и лидери е друго. Може би трябва да обърнем внимание на френско-немския мотор", подчерта изследователят.
 
Проф. Шикова припомни за предложението, отправено от страна на Ангела Меркел и Еманюел Макрон от месец май 2020 г., да се създаде фонд за възстановяване на икономиката на Европа от COVID-19.
 
"Реално този нов фонд е общият дълг на Европейския съюз. Всички, които следят как се развива европейската интеграция, знаят, че когато наистина има съгласие между Франция и Германия, се случват много неща. Тук трябва да знаем и какво предлага новото германско правителство. Разбира се, още е много трудно да се анализира, тъй като то току-що е встъпило в длъжност, но ако погледнем коалиционното споразумение, там има няколко интересни неща. Ще обърна внимание на това, което мен лично най-силно ме впечатли. Това е предложението да се свика отново Конвент и да се отива към създаването на Европейска федерална държава. Франция също така е за т.нар. „европейски суверенитет“, но трябва да видим как това ще се съчетае и ще функционира на практика. Има доста въпроси. От една страна, функционирането на еврозоната е нещо трудно без силен политически съюз. Силно се съмнявам в това всички държави да се съгласят да правят федерация. Някои страни дори предпочитат връщане на някои правомощия на национално ниво. Ако Франция и Германия се съгласят за сформирането на такава федерална държава, дали всички ще влязат в тази федерация. Дали няма да се образува едно ядро от държави, които да бъдат във федерацията, и други, които да останат в периферията", заяви проф. Шикова.
 
Проф. Шикова изрази съжалението си, че в България твърде малко се говори по европейските въпроси.
 
"Това е лошо не само за приобщаването на българските граждани към ЕС. Не води до ясни позиции на страната какво ние искаме. Искаме ли федерация или не искаме. Най-малкото трябва да имаме дискусии по този въпрос. В Конференцията за бъдещето на Европа са участвали до 190-200 българи", отбеляза ученият.
 
За да се почувстваме част от ЕС трябва да се по-информирани. 
 
"Политиците трябва да говорят повече и да казват каква е позицията на България по европейските въпроси. Медиите трябва също да бъдат по-ангажирани. В училищата учениците, особено по-големите, трябва да бъдат информирани за Европа. Така се създават активни граждани с активна позиция. Европейската интеграция е процес, в който непрекъснато трябва да се участва", подчерта проф. Шикова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много бабички и старци професори с деменция
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 ще има я и за жалост не просто *** а Четвърти райх в който ние ще сме опитните мишки за Ковид биоексперименти и пушечно месо в американските войни докато останалата част на света става все по-демократична, за наш срам.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавите в Европа имат минало. ЕС няма бъдеще. Бъдещето на България е да езлезе от ЕС и колкото по-скоро, талкова по-добре за държавата и българите.Само мързеливите и неграмотни пара'зити драпат за субсидиите от Брюксел, които всички плащаме. Способните хора не разчитат на субсидии, а на труда си.
18
3
 
3
 
! Отговори
В. До Секирата преди 2 години
На мен друго са ми разказвали. Как пускали пияни до козирката африканци срещу българските щикове. Много елитна тактика. Няма що.
17
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ква е таз специалност Европеистика.... Има ли и специалност Ромеистика ? :)))
16
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Професор Шикова е шкеназка еврейка ,а фамилното й име е парадокс сред фамилните имена. Предполага се,че или дядото на съпругът й или нейният дядо са се казвали Шик. Е,нема такова име в Българската Държава. Дали пък вуйчо й не е Ангела Меркел?
15
8
 
1
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 2 години
Вечна слава на един от великите предшественици на славния президент Еманюел Макрон,който начело на елитната 122 френска дивизия разби уйгундурите при Добро поле-16.09.1918 г.и спаси Беломорието от тея ддиваци и вварвари,бре!Неговото име е генерал Луи Франше д'Еспере!!!Еманюел е новия генерал,който ще спаси Европа!!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макарон е пътник след иборите. Заради икономическите си мерки във собствената му Франция никак не го обичат. Хората там масово обедняха. Работят почасово за жълти стотинки.Ако иска да пренесе същия модел на европейците ЕС ще се разпадне.Когато бяха изборите и него го избраха беше да гласуват за него,за да не дойде другия кандидат.Нещо като по-малкото зло,което се оказа голямо.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гротеската Макрон слабо се вписва в представите за стабилна и оривлекателна Франция.
12
5
 
4
 
! Отговори
Аман от пруфесурки преди 2 години
Бабето гушнало чемшира, но тръгнало да ни обяснява светът. Има див либерален капитали зъм с всички екстри - глад, мизерия, проституция, войни и пр. Не и ли увеличиха пенсията на тази кукумявка?
11
3
 
9
 
! Отговори
евро-ДИКОВ преди 2 години
Гледайте ЕВРО-ДИКОВ , за Орбан какво е НАПРАВИЛ за държавата си , направо се скрих под земята , 93% от чужбина са гласували за него , явно и тази държава ще се отдели от ЕС .
10
1
 
8
 
! Отговори
МАКарон преди 2 години
Макрон не знае ли , че всички пари трябва да отиват в щатите !
9
1
 
8
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
мАКРОН , да ама не , кот кажи САЩ !
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано или късно европейска федерация трябва да се случи за да не сме обект на плячкосване и атаки от други големи държави включително и Русия, Турция, САЩ, Китай .. и т.н.Националната идентичност е хубава и най-вероятно ще остане, а ние като Български граждани сме в голяма степен доста далеч от това да сме активни и да участваме в тези процеси при положение че още се занимаваме с това да си оправим стандарта на живот.Реалистично погледнато нямаме друг избор като малка и слаба държава
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид - фашиста Макрон ще катастрофира на изборите на пролет, и директно си отива в къщи при бабишкерата, а един ден и в затвора! Не знам какви модели приготвял, по-добре да си подготви топли дрехи...
6
4
 
1
 
! Отговори
Икономът Джон преди 2 години
Комунисти сър...
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно заради фалиралите Франция и Италия лихвите са отрицателни и инфлацията галопира . Неслучайно оная кукумявка Лагард протеже на Макрон я поставиха начело на ЕЦБ да ни обяснява как инфлацията била временна да не сме се тревожели.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Федерация може и да няма, но *** със сигурност ще има.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек с изкривени представи за реалността няма място в политиката. Макрон е временно явление.
2
6
 
13
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Проблемът на България е, че мнозинството искат да са част от Руската федерация, а не от Европейската. Ако може да върнат социализма, само че да могат да си карат западни коли и свободно да си пазаруват корекомски стоки