Полша обвини Германия, че иска да създаде "Четвърти райх"

Качински: Целта е ЕС да стане Свещена римска германска империя
24 дек 2021 18:52, Анисия Иванова
169
Полша обвини Германия, че иска да създаде "Четвърти райх"
Снимка: БГНЕС

Германия иска да превърне Европейския съюз в "Четвърти германски райх", заяви лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински в интервю, публикувано днес, предаде Франс прес.

Има страни, които не гледат с ентусиазъм на перспективата за създаване на Четвърти германски райх на основата на Европейския съюз, изтъкна лидерът на "Право и справедливост" пред полски всекидневник с крайнодясна политическа ориентация.

Според Качински, който е и вицепремиер, отговарящ за националната сигурност, терминът "Четвърти германски райх" няма негативни конотации, тъй като тук се има предвид не Третият райх (нацистка Германия), а Свещената римска германска империя.

По време на скорошната визита на новия германски канцлер Олаф Шолц в Полша полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че идеята на управляващата коалиция в Германия да работи за по-голямо федерализиране на Европейския съюз е утопична и опасна, припомня Франс прес. Моравецки изтъкна тогава, че Полша подкрепя идеята за Европа на суверенните държави.

"Ако ние, поляците, се съгласим с подобна съвременна форма на подчинение, ще бъдем унижавани по различни начини", категоричен бе Качински, който според мнозина е "мозъкът" зад всяка важна промяна в Полша.
Лидерът на "Право и справедливост" разкритикува и Съда на Европейския съюз, който според него е основният инструмент за налагането на идеите на федерализма.

Съдът на Европейския съюз "може да тълкува европейското право и да извлича от него откровено превратни заключения. Той го прави", изтъкна Качински.

Между Брюксел и Варшава от дълго време има неразбирателство, като една от основните причини за него е реформата на полската съдебна система, инициирана от "Право и справедливост", която е на власт в Полша от 2015 г. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 137 До 135Така е - едно време бяхме по-млади
99
16
 
7
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До Истината е друга- "Е нека се замислим на какво приличаше България преди ЕС"....Помним. Зле беше и марксизъм и терор, и нямахме свобода на словото, нямахме право да противоречим на партийната линия, не можехме да пътуваме в чужбина/освен тия с партийни сертификати/, Партията се бе заела да възпитава децата ни на морал и ценности, а ние трябваше да слушкаме, подслушваха телефонните ни разговори, отваряха писмата ни, Големия Брат/ушка решаваше за България, интернационализъм!..И какво с ЕС сега?
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че никой не го иска
97
18
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Че какво му е лошото на един четвърти райх?
96
7
 
18
 
! Отговори
До 121 преди 2 години
Германия обезбългарила България?! Това е най-чудовищната небивалица, писана някога тук. Пич, ако не е Германия да приеме всички побягнали араби, афгани, и пр. както и да приюти толкова наши бразилци, си нямаш престава какво щеше да е тук. Ако върнат топтан всичкото България рязко ще потъмнее. В момента сме им делегирали една голяма грижа, с която не можем да се справим сами.
95
15
 
9
 
! Отговори
Май преди 2 години
Поляците пак ги прихвана ...
94
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАКО НЕ Е ГЕРМАНИЯ, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЯДЕ САМО РУСКИ ЛОЗУНГИ И ТУРСКИ ВЕСТНИЦИ
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме си виновни сами според мен, щото ние сме в позицията да изискваме, заради географските ширини които заемаме, докато Полша е между чук и наковалня, тоест между Русия и Германия, те имат независимост от ПСВ ако не се лъжа. Разбира се са имали славно минало, но е било за кратко, като имаш напредвид какви съседи имат :)))
92
2
 
10
 
! Отговори
Два фа преди 2 години
*** за себе си са прави. Ако се федерализира ЕС,то Германия бързо ще овладее икономически бившите си области И.Прусия,Померания и Силезия дадени на Полша от Сталин. Затова поляците възродиха Триморието и се надат на англосаксите. Нас обаче това не ни грее,защото англосаксите никога не са ни били приятели , както заигравама накрая ще получим два фалоса - и от Триморците,и от Германия.
91
5
 
8
 
! Отговори
Future is Asian преди 2 години
Това е заглавие на книга, писана от индиец. В общи линии разказва как пространството от Турция през емирствата, до Индия и Китай ще е водещо за света. Срещу азиатците има една сила и тя е САЩ. Общо взето, Европа по мащаби и потенциал не е интересна. Слаба икономически, слаба военно, една бивша сила, особено и след като ЮК каза чао. Световните играчи и основни конкуренти Китай и САЩ не гледат насериозно на Европа. И има защо. Някакви старци се карат с други за неща отпреди 2 хил години?!
90
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятен полет Качински!!!
89
5
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула фюрер на Четвъртия райх :)))
88
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Примитивен националистически дъртак
87
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляци и англичани си приличат по това че са пияници.
86
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не може всички да си продават *** на англичаните като Полша нали Качински? В ЕС има и независими силни държави като Франция и Германия не дупедавци като вас.
85
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОЛША Е ВСЪЩНОСТ ТАЗИ КОЯТО ИСКА ДА СЪЗДАДЕ РАЙХ И НАЦИЗЪМ
84
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 102Сегашната им територия е подарък от СССР, иначе немаше да имат никаква държава поляците, разбира се за сметка на немската територия :)) Иначе в миналото Полша са имали славни времена, владеели са западна Украйна, прибалтийските републики също, те затова се мразят с руснаците :))
83
8
 
10
 
! Отговори
Истината е друга преди 2 години
Поляците, като и нашите, като и всички голтаци, искат да им се дават пари от европейският бюджет, да работят свободно на пазара, да изнесат бразилците си, с което прехвърлят един проблем на Германия, но иначе за нищо не са съгласни. Е нека се замислим на какво приличаше България преди ЕС? Защото това е въпроса, а не защо не сме като Германия. Германия е градена с помощта на плана Маршал и милиони часове безвъзмезден труд на милиони немци. Прибраха ни по милост, а народи като послкия вдигат гири.
82
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гастарбайтери от Полша ще ги зарадва липсата на работа в ЕС. А бизнеса в Полша ще изнася стоките си в Китай и Русия. А българите ще станат най-сетне любима руска република, за ужас на враговете на Путин.
81
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще отворят концлагери за бялата раса. Доказа се, че бялата раса има 3 процента неандерталски гени и само черната раса е истински човек от Хомо Сапиенс, без да има замърсяване на кръвта.