Полша обвини Германия, че иска да създаде "Четвърти райх"

Качински: Целта е ЕС да стане Свещена римска германска империя
24 дек 2021 18:52, Анисия Иванова
169
Полша обвини Германия, че иска да създаде "Четвърти райх"
Снимка: БГНЕС

Германия иска да превърне Европейския съюз в "Четвърти германски райх", заяви лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински в интервю, публикувано днес, предаде Франс прес.

Има страни, които не гледат с ентусиазъм на перспективата за създаване на Четвърти германски райх на основата на Европейския съюз, изтъкна лидерът на "Право и справедливост" пред полски всекидневник с крайнодясна политическа ориентация.

Според Качински, който е и вицепремиер, отговарящ за националната сигурност, терминът "Четвърти германски райх" няма негативни конотации, тъй като тук се има предвид не Третият райх (нацистка Германия), а Свещената римска германска империя.

По време на скорошната визита на новия германски канцлер Олаф Шолц в Полша полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че идеята на управляващата коалиция в Германия да работи за по-голямо федерализиране на Европейския съюз е утопична и опасна, припомня Франс прес. Моравецки изтъкна тогава, че Полша подкрепя идеята за Европа на суверенните държави.

"Ако ние, поляците, се съгласим с подобна съвременна форма на подчинение, ще бъдем унижавани по различни начини", категоричен бе Качински, който според мнозина е "мозъкът" зад всяка важна промяна в Полша.
Лидерът на "Право и справедливост" разкритикува и Съда на Европейския съюз, който според него е основният инструмент за налагането на идеите на федерализма.

Съдът на Европейския съюз "може да тълкува европейското право и да извлича от него откровено превратни заключения. Той го прави", изтъкна Качински.

Между Брюксел и Варшава от дълго време има неразбирателство, като една от основните причини за него е реформата на полската съдебна система, инициирана от "Право и справедливост", която е на власт в Полша от 2015 г. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Райх ще бъде "Планетата на майммуните". Всичко ще е обратно.
79
13
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Патицата Качински(Качка) не е достоен да носи и куфарите на великият Лех Валенса!
78
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА ЩЕ ЛИКВИДИРА ЕС,ЗАЩОТО ГЕРМАНИЯ ПРЕВЪРНА МНОГО ПЕРИФЕРНИ ДЪРЖАВИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯ В ДЕМОГРАФСКИ ПУСТИНИ...
77
4
 
4
 
! Отговори
Тц-тц преди 2 години
Ехх, де да беше вярно... За съжаление това са поредните бълнувания на изперркал ***. Те виждат фашизъм навсякъде. Симптом на заболяването им.
76
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия вече е черна държава и не може белите държави от Източна Европа да бъдат управлявани от нея.
75
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 101: Поляците могат още да си грабнат и от Германия, и от Русия. За разлика от българите, които само могат да ядат сопата. Ама иначе сме много умни, с 600 евро СРЕДНА заплата си мислят, че са европейци. Хахахахахахах. И продължават да си глаусват за ГЕРп.
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският*** народ 12 години си преизбира европейското развитие. И почти успя да го достигне. Само ПЕТ (5) пъти е с по-ниски заплати от гражданите на нашите европейски партньори :) Да живее българският (мало)умен избирател! И да продължава да си гласува за ГЕРБ!
73
5
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Полша е голяма държава със силна икономика.Протестираха срещу съветската диктатура,няма да се подчинят и на германския диктат.А Германия да си припомни,че предишния път,когато си повярва прекалено много,руската мечка ги намачка много лошо.
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша да се обърне срещу Германия е нож с 2 остриета, щото те си мразят руснаците по-принцип, мразят и германците не само заради ВСВ, това не е добре за тех :)) Те са си достатъчно добре откъм територия, ама явно там управляващите са решили да воюват, което не е добре за тех, щото са заклещени между Русия и Германия :))
71
10
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Поляците са неблагодарници, получават най-много субсидии от всички и продължават да плюят по Германия, имат претенции зая репарации и контрибуции и т.н. Поляците са белите роми на Европата, казах. Хапят ръката, която ги храни.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как Европа да е една държава щото няма кой да дъде финансиряне за крайните региони те все повече щемобедняват бунтувят отделят или превземат от други.Всеки ще дърпа парите за себе си
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Французина обаче иска да говори на френски немеца на немски и тн. И е нормално и аз например няма да уча китайски или чехски език и ще убия всеки който ми го налага.
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем прав е. Германия и прислужните и институции на ЕС използват европейския съд срещу неудобните, точно както ГЕРБ и ДПС използваха прокуратурата срещу противниците си. ЕС не е много по-различен от България в този аспект. Която държава откаже да се подчини на налудничевите идеи на ЕК и ЕП тя бива преследвана от този уж независим съд поради най-различни причини - проблеми със съдебната система, медиите, природата, конкуренцията и т.н. и после последват разни глоби и санкции.
67
1
 
13
 
! Отговори
Швейнберг Сатанилски преди 2 години
Федерална Европа и заличаването на отделните държави е мечта номер едно на буржоазията от болни мозъци, които искат не само изкореняването на всички суверени държави, но и премахването на неща като история, култура и традиция от речниците. И както вече ви го намекват от години, ще притежавате нищо и ще сте щастливи. Всъшност ще имате единствено един баркод и ще бъде третирани като такива. Забравете за свобода, мечти и бъдеще в този нов свят. Робството просто еволюира. Който разбрал - разбрал.
66
7
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
качински е отровно джудже, ама от най-беззъбите. Чупи ми ***.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека си идат в Полша ама на следвящият ден с немската имдустрия е свършено.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87Голема държава са според стандартите на Европа, мисля че са 40 милиона население, нормално е да извиват ръце :)) Дали ЕС ще се съобразят е друг въпрос, не е в моята "компетентност", че да давам акъл :)))
63
0
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
Че тя вече го е създала! А инак браво за смелостта! :)
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече буквално на всякаде се говори по улуците на Германия полски език като на майчин пол... език!ОТВРАТИТЕЛНО.
61
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом тия поляци...имат претенции кьм Гер.... що не се вьрната у дома барабар и турчилата у тюркията..